Tijdens deze ROVC-beroepsopleiding word je praktijkgericht opgeleid tot Servicemonteur klimaattechniek. 

Doel

Als Servicemonteur klimaattechniek onderhoud, repareer en verbeter je kleine luchtbehandeling- en klimaatinstallaties, zoals airco's en warmteterugwininstallaties. Als het nodig is, vervang je complete toestellen en alles wat daarbij hoort, voornamelijk in woonhuizen en grotere gebouwen. Ook stel je soms kleine luchtbehandeling- en klimaatinstallaties in bedrijf. Je controleert in dat geval de werking en eventueel stel je de installatie opnieuw af. Als Servicemonteur klimaattechniek spoor je storingen op en verhelpt deze door de benodigde reparaties uit te voeren.   

Niveau: Maintain
Duur: In eigen tempo 
Vakgebied: Gebouwautomatisering, Klimaattechniek
Meer informatie Vraag een offerte aan

De ROVC-beroepsopleiding Servicemonteur klimaattechniek is de ideale basis om allround inzetbaar te worden in de installatiebranche.Voor deze opleiding heb je minimaal basiskennis van Aircotechniek nodig. Onze cursus Aircotechniek - basis is eveneens een goede basis. In jouw eigen tempo werk je toe naar dit bedrijfserkende diploma. 


Waarom deze ROVC-beroepsopleiding volgen?

  • Technische vaardigheden staan centraal
  • Gericht op service en onderhoud
  • Docenten uit de praktijk
  • In jouw eigen tempo

Je krijgt tijdens de ROVC-opleiding Servicemonteur klimaattechniek kennis en inzicht in de volgende onderwerpen:

  • Materialen en middelen die bij het onderhouden van klimaatsystemen worden toegepast 
  • Ruimtelijk inzicht
  • Gebruiken van digitale systemen en toepassingen 
  • Lezen van technische tekeningen en schema’s

De ROVC-beroepsopleiding Servicemonteur klimaattechniek is opgebouwd uit verschillende ROVC-cursussen en trainingen. In jouw eigen tempo werk je naar het bedrijfserkende diploma toe:

Tijdens de cursus Airco- en VRF-installaties verdiep je je in vakkennis op het gebied van de werking van airco- en VRF-systemen. Het vervangen, repareren en de ingebruikname van airco- en VRF-systemen wordt behandeld en verder komen storingzoeken en verhelpen, planmatig onderhoud en het uitvoeren van inspecties aan bod. De volgende onderwerpen komen tijdens de cursus aan bod: technische begrippen aircotechniek, de koelkringloop/h-log P-diagram, componenten binnendeel, componenten buitendeel, klimaattechniek, regel- en beveiligingsapparatuur, koudemiddelen, splitsystemen, multisplitsystemen en VRF-systemen.

Meer informatie over deze cursus

Als monteur word je regelmatig gevraagd nieuwe medewerkers, uitzendkrachten of stagiairs te begeleiden. Vaak heeft dat meer voeten in de aarde dan in eerste instantie gedacht. Een goede instructie en begeleiding is van groot belang om nieuwe collega’s op gang te helpen en ergernissen te voorkomen. Deze cursus biedt je praktische handvatten om dit effectief aan te pakken.

Meer informatie over deze cursus

Als servicemonteur komt er meer op je pad dan alleen technische klussen. Lastige situaties en boze klanten vergen specifieke (communicatieve) vaardigheden om tot oplossingen te komen naar tevredenheid van de klant en jouw bedrijf. Tijdens deze cursus word je bewust van de ambassadeursrol die je vervult en leer je omgaan met lastige situaties.

Meer informatie over deze cursus

Schriftelijk rapporteren is een onderdeel van jouw werkzaamheden als monteur. Vaak neemt dit vrij veel tijd in beslag. Voordat je aan de rapportage begint moet jij je enkele vragen stellen, zoals: voor wie is het bestemd, wat wil de persoon weten, waar gaat het over en hoe breng ik het over? Aan de hand van de antwoorden kun je snel en effectief een rapportage opstellen.

Meer informatie over deze cursus

Tijdens de cursus Elektrotechniek - basis doe je basiskennis op van elektrotechnische installaties en apparatuur. Je leert hoe je eerstelijnsstoringen verhelpt, eerstelijnsonderhoud uitvoert en hoe je (zintuiglijke) technische inspecties doet. Je maakt kennis met de volgende onderwerpen: elektrotechnische begrippen, verdeelinrichtingen, elektrotechnische beveiligingscomponenten, meetapparatuur en meettechniek, relaistechniek en elektrische aandrijftechniek.

Meer informatie over deze cursus

Tijdens de cursus Gebouwbeheersystemen - storingzoeken leer je storingzoeken in het GBS-systeem en in de gebouwinstallaties die beheerd worden met het GBS-systeem. Je leert te werken met verschillende type GBS-systemen om installaties te bedienen, te gebruiken bij onderhoud en het afhandelen van storingsmeldingen. De onderwerpen die tijdens deze cursus aan bod komen zijn: technische begrippen, topologie, bediening en gebruik software, componenten in het GBS, veldcomponenten als signaalgevers en uitvoerorganen, regelingen en schakelingen bij gebouwinstallaties, communicatie en signaalverbindingen, schemalezen, gestructureerd storingzoeken.

Meer informatie over deze cursus

Tijdens de cursus Luchtbehandelingsinstallaties vergroot je jouw vakkennis van installaties en apparatuur. Je gaat onder meer aan de slag met het repareren, vervangen en in gebruik nemen van componenten. Je leert storingen opsporen, storingen verhelpen en planmatig onderhoud en inspecties uitvoeren. De onderwerpen die tijdens deze cursus aan bod komen zijn: technische begrippen luchtbehandeling, de koelkringloop / h-log P-diagram, vochtige lucht / h-x-diagram, hoofdcomponenten luchtbehandelingsystemen, regel- en beveiligingsapparatuur, afgiftesysteem (roosters, klepsecties, etc.), klimaattechniek, luchtverdeeltechniek en comfort en ten slotte decentrale en centrale luchtbehandelingssystemen.

Meer informatie over deze cursus

Op het gebied van elektrische veiligheid stelt de Arbowet eisen om werknemers in het bedrijfsleven zo veilig en gezond mogelijk te laten werken en ze te beschermen tegen mogelijke elektrotechnische gevaren als elektrocutie, kortsluiting en brandgevaar. Deze cursus geeft een volledige instructie om de werkzaamheden op een veilige en correcte manier uit te voeren volgens NEN 3140.

Meer informatie over deze cursus

Opdrachtgevers in de industrie en bouwnijverheid eisen vaak van bedrijven die werkzaamheden uitvoeren dat zij VCA-gecertificeerd zijn. Een vereiste voor het VCA-certificaat is dat alle operationele medewerkers over een diploma Basisveiligheid VCA beschikken. Je toont hiermee aan goed op de hoogte te zijn van risico's en voorschriften op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu.

Meer informatie over deze cursus

Tijdens de cursus Warmtepompinstallaties leer je waarom warmtepompen worden toegepast en leer je de specifieke eigenschappen van de verschillende soorten duurzame systemen. Je vergroot jouw vakkennis van installaties en apparatuur. Je leert storingen opsporen, storingen verhelpen en planmatig onderhoud en inspecties uitvoeren. De onderwerpen die tijdens deze cursus aan bod komen zijn: het hoe en waarom van warmtepompsystemen, technische begrippen, de koelkringloop, componenten warmtepomp, bronsystemen, afgiftesystemen, klimaattechniek, regel- en beveiligingsapparatuur en koudemiddelen. 

Meer informatie over deze cursus

Opleiden vanuit en voor de praktijk staat centraal in de ROVC-opleidingen. Tijdens deze ROVC-beroepsopleiding oefen je dan ook regelmatig in het unieke ROVC TechCenter (een practicumruimte van ruim 3.000 m2) op veilige, moderne practicuminstallaties. De opdrachten zijn gebaseerd op situaties die je in de praktijk tegenkomt en worden uitgevoerd onder deskundige leiding. Daarnaast werk je tijdens de lessen veelvuldig met praktijkcases (ook die van jou) en gebruikt de docent voorbeelden uit zijn eigen werkpraktijk.  

Deze ROVC-beroepsopleiding is opgebouwd uit meerdere ROVC-cursussen. Iedere cursus wordt afgesloten met een certificaat of diploma. Na het behalen van alle certificaten en diploma's ontvang je het bedrijfserkend diploma.  

Deze ROVC-beroepsopleiding is opgebouwd uit ROVC-cursussen. Per cursus betaal je de reguliere cursusprijs. 

De prijs van onze ROVC-beroepsopleidingen is all-in, waaronder:

Catering & lesmateriaal

Catering & lesmateriaal

Lesmateriaal en catering, bestaande uit koffie/thee en lunch of diner, zijn altijd inbegrepen. Je komt dus niet voor onverwachte kosten te staan.

Praktijkoefening

Praktijkoefening

Opleiden vanuit de praktijk staat centraal. De docent komt uit het werkveld en gebruikt veel praktijkcases. Het oefenen van vaardigheden voer je uit op echte installaties in ons uitgebreide practicum of op de eigen locatie.

Keuze en kwaliteit

Keuze & kwaliteit

Kies uit meer dan 160 opleidingen, cursussen en trainingen, 45 locaties en diverse startdata of geef jouw wensen hiervoor aan. Je profiteert altijd van de vertrouwde ROVC-kwaliteit met focus op service en praktijk.

Studieadvies nodig? 0318 - 698 697