De nieuwste editie van de TechBarometer is nú beschikbaar! Vraag 'm hier aan
Bekijk de vergelijking via het menu

Training Aircotechniek leidt tot groot enthousiasme bij deelnemers

Onlangs hebben acht cursisten Aircotechniek hun diploma behaald na vier dagen opleiden in de IJskoud Academie. Er was zeker koudwatervrees bij de deelnemers, maar door de praktijkgerichte aanpak was het ijs snel gebroken. Wat is het geheim achter dit succes?

IJskoud Academie

Het Amsterdamse bedrijf IJskoud voert service en onderhoud uit aan airco- en koelsystemen en heeft vorig jaar besloten iets te doen aan het grote tekort aan koel- en aircomonteurs in Amsterdam. De aanpak van bekostigde onderwijsinstellingen was traag, dus IJskoud besloot zelf het initiatief te nemen. Hiervoor was het bedrijf op zoek naar een samenwerkingspartner die ervaring heeft met praktijkgerichte, technische opleidingen. Via deze weg kwam IJskoud bij ROVC terecht. Samen hebben we een koeltechnisch opleidingsinstituut opgericht: de IJskoud Academie. 

Eerste groep deelnemers

Eind augustus is een groep van acht deelnemers begonnen aan een vierdaagse cursus Aircotechniek. Inmiddels hebben alle deelnemers examen gedaan en met succes hun diploma behaald. Ze konden direct aan de slag in de praktijk. De deelnemers beoordeelden de cursus met een gemiddeld cijfer van 9,1. Een super score!

Praktijkgericht

Docent Jack Hoogland is zeer bedreven binnen de koudetechniek. Hij heeft in het verleden een eigen bedrijf gehad en zet zich de laatste jaren in om andere mensen het vak bij te brengen. Jack: “Dit is zulk dankbaar werk. De deelnemers kwamen met veel schroom binnen, maar binnen het uur was de stemming omgeslagen. Dat komt omdat ik ze gelijk gerust kon stellen door bijvoorbeeld te zeggen dat ze de rekenmachine thuis konden laten en het leeswerk tot een minimum beperkt zou blijven. Film, animaties en vooral veel praktijkopdrachten voeren immers de hoofdmoot bij dit soort trainingen”.

Enthousiaste deelnemers

Zeger: “Ik heb een achtergrond in de alarmsystemen waar ik voornamelijk salesgericht werk deed, maar daar kwam ik er wel achter dat ik affiniteit heb met techniek. Zodoende ben ik in de koeltechniek terechtgekomen. Eerst heb ik zelf wat kennis opgedaan, maar de opleiding aircotechniek is toch een goede basis geweest. Je begint met theorie en krijgt veel componenten te zien die je leert herkennen. Zo weet je steeds beter hoe een machine werkt en hoe het werk van een koelmonteur eruitziet. Later leer je ook hoe je zelf onderhoud moet uitvoeren. Uiteindelijk ga ik verder met de cursus F-gassen en andere cursussen om een complete monteur te worden. De basis is er, en nu verder!”

Een andere deelnemer van de training werkte al jaren als zzp’er in de elektrotechniek en kwam steeds vaker in aanraking met aircosystemen. Milko van Aannemersbedrijf Weijs: “Ik wist daar nog niks van maar wilde ook niet een jaar of langer naar school. De opzet van deze cursus is mij op mijn lijf geschreven. Lekker praktisch en vooral op de echte praktijk gericht. Er staan verschillende soorten systemen opgesteld en we zijn na deze training prima in staat om eerstelijnsonderhoud en storingen aan te pakken. De dagen vlogen voorbij, zeker omdat je merkt dat Jack met zijn benen in de praktijk staat. Hij was een grote inspiratiebron. Dit smaakt naar meer! Ik ben van plan om door te gaan met de cursussen Airco-VRF en F-gassen.”

Succesvol opleiden

De IJskoud Academie dendert inmiddels door. José Komin: “Er lopen nog diverse andere opleidingen, zoals een cursus Elektrotechniek, NEN 3140 en F-gassen categorie I. Alle cursussen zijn volgeboekt. Het mooie aan de IJskoud Academie is dat we dit niet alleen voor IJskoud doen, maar ook voor andere Amsterdamse ondernemingen. Door laagdrempelig en praktijkgericht op te leiden, geven we onze deelnemers het vertrouwen. Ze ontdekken de techniek en ervaren wat ze allemaal kunnen. Uiteindelijk vinden ze hun weg naar meer. En daar zijn we allemaal gebaat bij!”

Je chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Jouw waardering is verstuurd. Bedankt! Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.