Bekijk de vergelijking via het menu

ROVC ontvangt eerste DC lekstroomfilter van ENINCOM

De filter is de eerste oplossing wereldwijd voor overmatige DC-lekstroom

Energy Innovations Company (ENINCOM) heeft technisch opleider ROVC het eerste exemplaar van de nieuw ontwikkelde DC-lekstroomfilter overhandigd. De filter van ENINCOM is het eerste product dat door apparatuur gegenereerde DC-lekstroom continu meet en filtert. DC-lekstroom veroorzaakt corrosie en dat tast onder andere de betonbewapening van gebouwen of andere constructies aan. De filter voorkomt hiermee (ernstige) gevaren zoals instorting van een gebouw of het wegrotten van metalen leidingen onder de grond zoals die van water en gas.

Oplossing voor onderbelicht probleem
DC-lekstroom is nog onderbelicht binnen de bouw- en installatiewereld, terwijl het ernstige gevolgen kan hebben. Door de energietransitie krijgen we steeds meer te maken met systemen die DC-stromen produceren en erop werken. Denk aan zonnepanelen, windmolens en laadpalen. Anders dan bij AC-installaties, werkt bij DC-lekstroom de conventionele aardlekschakelaar niet. DC-lekstromen worden in het netwerk opgewekt en lekken vóór de aardlekschakelaar naar de aarde, waardoor deze niet afgaat. Dat is erg gevaarlijk, want DC-lekstromen kunnen betonrot veroorzaken en metalen damwanden of leidingen aantasten. Op termijn kan lekstroom zo ongezien aanzienlijke vormen aannemen die grote problemen, waaronder instortingsgevaar, kunnen veroorzaken.

Innoveren
De DC-lekstroomfilter van ENINCOM biedt een oplossing voor een veelvoorkomend en vaak vergeten probleem. Met de overhandiging van de eerste DC-lekstroomfilter aan ROVC, gaat de afdeling practicuminnovatie van de technisch opleider onderzoeken op welke manier het DC-lekstroomfilter in haar opleidingen opgenomen kan worden. Denk hierbij aan wat de lekstroomfilter is en doet, in wat voor opstellingen de filter gebruikt kan worden en wat voor soort storingen voor kunnen komen. Wanneer de DC-lekstroomfilter uiteindelijk veelvuldig in de praktijk gebruikt wordt, is de ambitie om de DC-lekstroomfilter te integreren in het lesmateriaal van ROVC.

John Meijer, mede-eigenaar van ENINCOM en docent bij ROVC: “DC-lekstroom is een sluipmoordenaar; het wordt niet gedetecteerd maar het is er wel degelijk. Uiteindelijk kan dit enorm problematisch zijn. Daarom hebben wij de KM-DC100 DC-lekstroomfilter ontworpen, waarvan we het allereerste exemplaar nu graag aan ROVC overhandigen. Naast het feit dat ROVC de grootste technische opleider is, is het een hele mooie club waar ik zelf ook al vanaf 1993 bij betrokken ben. Het TechCenter in Ede is helemaal gericht op de energietransitie en daarom past de DC-lekstroomfilter hier perfect tussen. Hopelijk kan de filter in de toekomst een mooie bijdrage leveren aan het lesaanbod van ROVC.”

Frank Duinkerken, productmanager bij ROVC: “We zijn enorm verheugd om de eerste DC-lekstroomfilter ooit van ENINCOM te ontvangen. John heeft ons al in een vroeg stadium betrokken bij dit project. Daarnaast staat praktijkgericht onderwijs centraal bij ROVC en zoeken we continu manieren om bij te blijven met ontwikkelingen in de branche. We merken dat het thema lekstroom steeds meer leeft. Het is mooi dat er een concrete oplossing is voor dit veelvoorkomende probleem en dat we er gelijk mee aan de slag kunnen. Wanneer de DC-lekstroomfilter daadwerkelijk in de praktijk gebruikt gaat worden, is het belangrijk dat technici snel leren te werken met dit product. Daarin nemen we als ROVC graag het voortouw.”

Je chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Jouw waardering is verstuurd. Bedankt! Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.