De nieuwste editie van de TechBarometer is nú beschikbaar! Vraag 'm hier aan
Bekijk de vergelijking via het menu

Open dagen ROVC met Experience Box Gezond Binnenklimaat trekken veel bekijks

Op 18, 19 en 20 januari vond de officiële opening van de Experience Box Gezond Binnenklimaat plaats bij technisch opleider ROVC. De Experience Box is een kantoorsimulatieruimte waarin handmatig de luchtkwaliteit aangepast kan worden. Het doel is om bezoekers en cursisten een gezond binnenklimaat zelf te laten ervaren en hier meer bewustzijn over te creëren. Onder aanwezigheid van belangstellende partners, klanten en leveranciers hadden regioadviseur Toosje Hendriksen van de Provincie Gelderland en Remi Hompe, directeur van Binnenklimaat Nederland, de eer om de Experience Box officieel te openen.

Kantoorsimulatie met rookeffecten en CO2 meters

De Experience Box Gezond Binnenklimaat is een initiatief van branchevereniging Binnenklimaat Nederland, Gezond Binnen, provincie Gelderland en ROVC Technische Opleidingen. De Experience Box Gezond Binnenklimaat is een idee van WeLLDesign en Interduct en is voor het eerst gepresenteerd op de WorkPlace Xperience in maart 2022. WeLLDesign en Interduct hebben de box daarna verder ontwikkeld en intensief samengewerkt om er voor het Vakcentrum Binnenklimaattechniek in Ede een ware experience van te maken. 

Na het sluiten van de deuren van de Experience Box drukte Toosje de groene knop in de ruimte in. Na ruim negen minuten komt ze, erg onder de indruk, de box weer uit. Ze vertelt: “Spectaculair hoor. Met name door die rookeffecten dringt het pas echt tot je door wat het uitademen van CO2 met een ruimte doet.”

Isolatie en ventilatie

Tijdens de drie open dagen beleefden in totaal ruim 300 aanwezigen aan de hand van een negen minuten durende presentatie en mondelinge uitleg in de box de gevolgen van goede isolatie en slechte ventilatie. De oplopende meter die de luchtkwaliteit meet, in combinatie met rookeffecten, laat bezoekers zelf ervaren hoe het is om in een slecht geventileerde ruimte te staan. De box maakt dan ook veel indruk op de bezoekers, zelfs op specialisten die dagelijks met deze materie te maken hebben. “De Experience Box laat ongelofelijk goed zien hoe ventilatie werkt en waarom het zo belangrijk is. Ik kan nog zo veel vertellen aan een klant, maar hier ervaar je het zelf. Daar kunnen geen duizend woorden tegenop”, aldus één van hen. Ook Remi Hompe van Binnenklimaat Nederland is enthousiast: “Lucht is de eerste en belangrijkste voeding voor een mens. En dat wordt, zeker nu iedereen massaal aan het isoleren is, steevast vergeten. Deze box drukt je wat dat betreft met je neus op de feiten.”

Nico van Leeuwen, Business Developer bij ROVC, vult aan: “Met deze Experience Box kunnen mensen zelf ervaren wat het effect van isolatie en ventilatie is. We zijn de enige in Nederland die dit aanbieden, dus het is een unieke ervaring. Het is leuk om te zien dat mensen zo enthousiast reageren. En dit is slechts het begin, we hebben grote ambities. Je kunt nog veel meer elementen toevoegen om mensen het effect van een gezond binnenklimaat te laten beleven, daarom willen we de box verder uitbreiden. Bijvoorbeeld door het effect van vochtige of droge lucht toe te voegen of het tonen van energieverbruik in relatie tot technieken rondom ventileren en warmteterugwinning. Ook willen we hem inzetten in onze klimaattrainingen. Bijvoorbeeld met storingen die opgelost kunnen worden, zodat we hem ook in trainingen kunnen inzetten.”

Vakcentrum Binnenklimaattechniek

Naast de Experience Box was de truck van Belimo aanwezig, met daarin de laatste innovaties op het gebied van gebouwautomatisering. Ook liet ROVC concrete projecten zien waarin zij-instromers in korte tijd zijn opgeleid in de installatiebranche én was het Vakcentrum Binnenklimaattechniek in volle glorie te aanschouwen. In het vakcentrum is een veelheid aan praktijkopstellingen neergezet op het gebied van warmte- en koude-opwekking, warmtedistributie met behulp van water en lucht, warmteafgifte, luchtbehandeling en meet- en regeltechniek en niet te vergeten gebouwautomatisering.

Nico vervolgt: “We zien een toenemende vraag naar opleidingen op klimaattechniek en ik voorspel dat we nog maar aan het begin staan. De energiecrisis jaagt het aan omdat de gebruikers hun installateurs het vuur aan de schenen leggen. Dit stimuleert de installateurs om kennis op te doen. Zeker rondom gebouwautomatisering zal er de komende jaren steeds meer van de installateurs gevraagd worden. Er komt steeds meer wet- en regelgeving waardoor gebouwen meer en meer zaken moeten meten. Met het Vakcentrum Binnenklimaattechniek hopen Binnenklimaat Nederland, IW Nederland (woningbouw) en ROVC Technische opleidingen (utiliteit) een groot aantal aankomende en ervaren klimaattechnici op te leiden om zo iets te doen aan het grote tekort op de arbeidsmarkt.”

Je chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Jouw waardering is verstuurd. Bedankt! Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.