De nieuwste editie van de TechBarometer is nú beschikbaar! Vraag 'm hier aan
Bekijk de vergelijking via het menu
Cursist kijkt in camera

Meer veilige cv-ketels dankzij nieuwe wet

Meer veilige CV-ketels dankzij nieuwe wet

In oktober en november vorig jaar werden er in zes weken tijd 40 mensen opgenomen met koolmonoxidevergiftiging. In 2017 vielen er twee doden en moesten maar liefst 114 mensen naar het ziekenhuis. Deze vergiftiging kan onder andere plaatsvinden door defecte cv-installaties. Er wordt al jaren gestreden om en gehoopt op een wetswijziging over het installeren en onderhouden van cv-installaties en het oplossen van storingen. Momenteel mag het werk hieraan namelijk nog door iedereen verricht worden, maar - als de wetswijziging door de Eerste Kamer wordt aangenomen - vanaf 2021 is dit officieel voorbij. De Tweede Kamer heeft namelijk gisteren ingestemd met een wetswijziging die installateurs verplicht stelt om een certificering te behalen om met gasverbrandingsinstallaties te mogen werken.

Overgangsjaar

Vanaf 2020 gaat de nieuwe wet in. Installateurs hebben dan een jaar om de juiste papieren te behalen in dit zogenoemde overgangsjaar In januari 2021 overtreden ze de wet als ze aan de slag gaan zonder CO-certificering. Het is hierbij de verantwoordelijkheid van de installateurs om deze te behalen. Burgers kunnen zelf checken of degene die ze in huis halen ook echt vakbekwaam is via een website van de overheid. Een goede stap om de veiligheid van cv-ketels te borgen.

Deze nieuwe wet betekent dat zo’n 30.000 tot 35.000 installateurs in Nederland het certificaat moeten binnenhalen. Het examen bestaat uit een theoriedeel dat thuis gemaakt kan worden en waarbij de kennis rondom koolmonoxide wordt getest. Daarnaast is er een praktijkdeel dat op zo’n tien locaties zal worden afgenomen. Deze toets mag pas gemaakt worden als de theorie positief is afgesloten. Het praktijkexamen bestaat uit het uitvoeren van opdrachten en het nogmaals beantwoorden van een aantal vragen. Weet een kandidaat te weinig, dan krijgt hij geen certificering.

Kennis bijspijkeren

Om het kennisniveau onder installateurs op het juiste niveau te brengen biedt ROVC een examentraining van een dag aan voor het behalen van het certificaat. Het kennisniveau wordt opgekrikt en monteurs worden voorbereid op het praktijkexamen. Aan het einde van de dag kan het theorie-examen online worden afgenomen. Daarnaast helpt ROVC ook bij het inplannen van het praktijkexamen. Na de training krijgen cursisten een app of een poster mee, waarbij gemakkelijk opgezocht kan worden wat ze tijdens de cursus hebben geleerd. Zo kan de kennis makkelijk in de praktijk worden toegepast en kunnen monteurs maanden later nog veilig met gasverbrandingsinstallaties omgaan. Op die manier wordt het aantal doden en gewonden door koolstofmonoxide vergiftiging verminderd.

Auteur: Nico van Leeuwen, Business Developer bij ROVC

 

 

Bekijk onze examentraining voor vakmanschap CO

Je chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Jouw waardering is verstuurd. Bedankt! Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.