De nieuwste editie van de TechBarometer is nú beschikbaar! Vraag 'm hier aan
Bekijk de vergelijking via het menu
LEAN bedrijfsprocessen training

Lean - wat heb je eraan?

Lean is een meerwaarde voor elke organisatie. Maar wat is het eigenlijk?

We stellen die vraag aan Olaf Jansen, eigenaar van en trainer bij LSS-Engineering, partner van ROVC. “Om die vraag te kunnen beantwoorden, is een korte uitleg over wat LEAN is wellicht handig,” volgens Jansen. “De letterlijke betekenis van het woord ‘lean’ is ‘slank’. En daar heb je al meteen een link te pakken: LEAN methodieken zijn erop gericht om bedrijfsprocessen ‘slank’ te maken. Om verspilling tegen te gaan in de breedste zin van het woord. Verspilling van tijd, ruimte, capaciteit, grondstoffen, enzovoorts. LEAN helpt je om zo efficiënt mogelijk te werken en het werk zo makkelijk mogelijk te maken, zodat het in zo min mogelijk tijd gedaan kan worden, met zo min mogelijk materiaal en materieel.”

Enorme meerwaarde

“LEAN is in feite altijd van een enorme meerwaarde voor elke organisatie. LEAN methodieken helpen mensen uit alle lagen binnen het bedrijf om op hun eigen niveau hun eigen, individuele bedrijfsprocessen te verbeteren en zo een cultuuromslag te creëren voor de organisatie als geheel.
Als er binnen het bedrijf kennis is van LEAN, dan zorgt dat voor het continue verbeteren van de bedrijfsprocessen. Het is geen eenmalig iets, maar het blijft doorwerken, zowel horizontaal als verticaal binnen een organisatie. En dát is zo mooi van deze methodieken!” stelt Jansen enthousiast.

Een goed voorbeeld is het toepassen van 5S-methodiek op een werkplek. Jansen: “Dit kan een werkplaats zijn, maar bijvoorbeeld ook de inrichting van een bedrijfswagen. Met 5S wordt de werkplek opgeruimd, ontdaan van onnodige en overbodige spullen en voorzien van aanduidingen. Hierdoor wordt de zoektijd naar spullen verkort en daarmee de gehele doorlooptijd van een specifieke activiteit. Bijkomend voordeel: mensen met een ordelijke en opgeruimde werkplek hebben ook vaak een ‘opgeruimd hoofd’. En dat komt weer ten goede aan de kwaliteit van zijn/haar werk.”

Eén dag interactief aan de slag met LEAN

Samen met ROVC, dé opleider van technisch Nederland, verzorgt LSS-Engineering de 1-daagse training LEAN-basis, waarin techniek en procesverbetering bij elkaar gebracht worden. “Dat doen wij door technici vanuit hun eigen werkomgeving naar processen te laten kijken. In de training volgen we na een korte introductie van LEAN een gewone, reguliere werkdag van een medewerker in een buitendienstfunctie. En dan gaan we daar interactief mee aan de slag. De groepen zijn klein, maximaal 10 personen, dus er is alle tijd om ervaringen uit te wisselen. Waar lopen de cursisten tegenaan in hun eigen dagelijkse werk? Wat doen ze om knelpunten op te lossen? Hoe kunnen bepaalde knelpunten structureel verbeterd worden? En hoe geef je dat aan bij je leidinggevende? Aan het eind van de dag gaat iedereen naar buiten met handvatten en oplossingen gericht op hun eigen dagelijkse werkzaamheden. Daar kunnen ze de volgende dag al mee aan de slag.”

Heel concreet

LEAN is dus heel tastbaar, heel concreet en je hebt er direct wat aan. Technici gaan op een andere manier kijken naar hun eigen werk. Hoe kan ik iets makkelijker maken? Sneller doen? Ze leren hoe ze terugkoppelingen kunnen geven aan hun leidinggevenden en verbetervoorstellen kunnen doen.
“Als werkgever heb je daar dus enorm veel baat bij,” stelt Jansen. “Het werkt gewoon heel simpel. Als álle werknemers op microniveau LEAN methodieken toepassen en daardoor zelf zo efficiënt mogelijk gaan werken, dan heeft dat een positief effect op de totale organisatie. LEAN levert veel op: tevreden medewerkers en kostenbesparingen!”

 

Je chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Jouw waardering is verstuurd. Bedankt! Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.