De nieuwste editie van de TechBarometer is nú beschikbaar! Vraag 'm hier aan
Bekijk de vergelijking via het menu
Cursus Warmtepompinstallaties

Installateurs niet bekend met verplichtingen rondom warmtepompen

Zestig procent van de installateurs is niet op de hoogte van de wettelijke verplichtingen rondom het werken aan warmtepompen.

Meerderheid installateurs niet bekend met wettelijke verplichtingen rondom warmtepompen

Zestig procent van de installateurs is niet op de hoogte van de wettelijke verplichtingen rondom het werken aan warmtepompen. Dat blijkt uit onderzoek van ROVC, partner in trainingen en opleidingen voor technisch Nederland. Het bezit van minimaal een persoonscertificaat F-gassen II is verplicht wanneer een installateur een complete warmtepompinstallatie in bedrijf stelt of reparatiewerkzaamheden verricht aan de gashoudende onderdelen.

Nederland is in de ban van het verminderen van het aardgasverbruik. Hierdoor maakt de cv-ketel steeds vaker plaats voor warmtepompsystemen. Bij nieuwbouwprojecten werd al veelvuldig gebruikgemaakt van de water-water warmtepomp. Met de komst van de hybride variant is de warmtepomp ook zeer aantrekkelijk geworden voor de bestaande bouw.

Daarbij is veelal sprake van een lucht-water warmtepomp. De techniek stelt nieuwe eisen aan monteurs op alle vlakken, van installatie tot onderhoud. Het is voor installateurs daarom zaak zich klaar te stomen op het gebied van warmtepompen.

John Huizing, directeur van ROVC: “Nu politiek Den Haag pleit voor het versneld stoppen met het gebruik van Gronings aardgas, is de urgentie voor bijscholing van monteurs hoog. Er gelden wettelijke verplichtingen om aan warmtepompen te werken. Dit vraagt een nieuwe denk- en werkwijze van de monteurs en installateurs. Naast de benodigde basiskennis over warmtepompen, zal men ook een slag moeten maken richting hun F-gassen-diploma. Daarmee zijn ze klaargestoomd voor de toekomst.”

Q&A warmtepompen

Installateurs kunnen niet zomaar een warmtepompsysteem inbedrijfstellen. ROVC heeft een Q&A opgesteld over de opkomst van warmtepompen en de wettelijke verplichtingen voor installateurs. Deze is aan te vragen via: Q&A Warmtepompen

Meer informatie over de cursus F-gassen categorie II voor warmtepompmonteurs

Je chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Jouw waardering is verstuurd. Bedankt! Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.