De nieuwste editie van de TechBarometer is nú beschikbaar! Vraag 'm hier aan
Bekijk de vergelijking via het menu

Innovatieve hydrauliekinstallatie voor practicum van ROVC

In het 3000 m2 grote practicum van ROVC TechCenter in Ede prijkt straks een gloednieuwe hydraulische installatie. Een innovatieve installatie met alle snelheidsregelingen. Het is een cadeautje van Doedijns, een van de dochterbedrijven van de Vydraulics Group zodat hydrauliekcursisten hun lesstof kunnen oefenen volgens de laatste stand van de techniek. “Alleen de noodstop kun je eigenlijk nog fysiek indrukken,” vertelt ontwerper Tiddo Mooibroek.

Als iemand kan weten hoe de hydrauliek de afgelopen decennia is veranderd, is het Tiddo Mooibroek wel. Inmiddels vijf jaar pensioengerechtigd, werkt hij nog steeds in deeltijd voor Doedijns als ontwerper van hydraulische systemen. Van afsluitersystemen op raffinaderijen voor met name Shell tot zwemplatforms op luxueuze jachten. “Hydraulische systemen bestuur en regel je steeds vaker elektronisch, met een touchscreen of op afstand via een bluetooth app. Er zijn bijna geen fysieke knoppen meer. Doedijns heeft dan ook een eigen softwareafdeling.”

Met de tijd mee

Voor technisch opleider ROVC wilde Doedijns een installatie ontwerpen die meegaat met de tijd. “Daarbij wilden we cursisten laten zien wat je allemaal kunt meten. Naast elektronische besturing heeft de installatie dan ook uitleesinstrumenten voor druk, flow en toeren.” Circa 85 procent van de storingen in hydraulische systemen wordt veroorzaakt door vuil. “Voor het controleren van de oliekwaliteit hebben we daarom een bypass filtratie-unit toegevoegd van de firma DES-CASE, onder de merknaam RMF. Deze unit kan de vervuiling en filtratie simuleren, maar ook de verouderingsgraad, de reinheidsgraad en het watergehalte van de olie meten.”

Uniek practicum

De installatie met snelheidsregelingen wordt onderdeel van het practicum van ROVC: een complete praktijkruimte waar cursisten nieuwe vaardigheden kunnen oefenen. Ze werken aan installaties uit de eigen werkpraktijk. Of dat nu gaat om aandrijftechnieken of industriële elektrotechnieken zoals PLC-besturingen en bussystemen. Voor de inrichting van het practicum werkt ROVC samen met wel honderd leveranciers. Dankzij hun bijdragen is de oefenruimte realistisch, merkonafhankelijk en een feest voor cursisten die willen leren door te doen.

Pionierswerk

Dat beaamt Tiddo Mooibroek, die cursisten ook lesgeeft in hydrauliek en pneumatiek. “Wat veel mensen niet weten, is dat ROVC pionierswerk heeft verricht. Anders dan in bijvoorbeeld Duitsland kent Nederland geen universitaire afstudeerrichting hydrauliek. We moeten het dus hebben van praktijkopleiders als ROVC. En zij waren de eerste met een cursus hydrauliek.” Het is dan ook geen wonder dat Tiddo een van de laatste ontwerpen in zijn loopbaan graag maakt voor ROVC. “En het mooie is: dankzij de meedenkende directie van de Vydraulics Group en van partners SUN HYDRAULICS, WANDFLUH en Des-Case is het ontwerp volledig up-to-date.”

Hydrauliek leren volgens de nieuwste technieken?

Werk jij met hydraulische installaties en wil je zeker weten dat je volledig op de hoogte bent van alles rondom hydrauliek en hydraulische systemen? Verricht jij (planmatig) onderhoud aan deze systemen? En wil je leren om storingen op te lossen? Of ben je op zoek naar meer kennis over hydrauliek voor je medewerkers? Kies dan voor een van de cursussen hydrauliek van ROVC.

Bekijk cursusaanbod

 

 

 

 

Je chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Jouw waardering is verstuurd. Bedankt! Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.