In één dag leren lassen… Kan dat?

“Ja,” zegt Erik van der Meer, eigenaar van en docent bij Lerenlassen.nl, enthousiast. “In samenwerking met ROVC hebben wij een eendaagse praktijkgerichte basistraining ontwikkeld. In één dag worden technici een aantal basisvaardigheden van het lassen bijgebracht.


“Ja,” zegt Erik van der Meer, eigenaar van en docent bij Lerenlassen.nl, enthousiast. “In samenwerking met ROVC hebben wij een eendaagse praktijkgerichte basistraining ontwikkeld. In één dag worden technici een aantal basisvaardigheden van het lassen bijgebracht. 
Het is de ideale training voor technici die af en toe iets moeten lassen. En die situatie is op veel technici van toepassing. Denk aan mensen uit de installatietechniek, service- en onderhoud branche, autotechniek, elektrotechniek en loodgieters. Ze zijn er niet continu mee bezig, maar het is wel erg praktisch als deze mensen kunnen lassen. Nu zie je in de praktijk vaak dat zelfs eenvoudige lasklussen worden uitbesteed. Dat kost extra tijd en geld, wat niet meer aan de orde is als bijvoorbeeld de service- of installatiemonteur zelf in staat is om eenvoudige laswerkzaamheden uit te voeren.”

Dagje Amsterdam
De training is breed en praktijkgericht. “De cursisten komen één dag naar onze locatie in Amsterdam. Deze eendaagse opzet is zowel voor de cursisten zelf als de werkgever prettig en is gemakkelijk in het werkschema in te passen. 
Eerst wordt er kort stilgestaan bij de verschillende lasprocessen en brengen we in kaart wie met welk lasproces gaat werken in de praktijk. Daarna gaan we direct met praktijkgerichte oefeningen aan de gang, toegespitst op de individuele cursist. Aan het eind van de dag is iedereen in staat om zelf een tig-, mig-, mag- of booglas te maken, al naar gelang wat er nodig is in de dagelijkse praktijk van de cursist. Technici kunnen daardoor veel prettiger en efficiënter werken en de extra kosten van een gespecialiseerde lasser zullen slechts nog incidenteel nodig zijn,” aldus Van der Meer.

Lekker doorwerken
Inmiddels heeft een aantal technici in kleine groepen de training gevolgd. Eén van hen was Raily Hinten. Ook hij is enthousiast. “Het leren lassen stond al een hele tijd op mijn actielijst, maar als eigenaar van een bouwbedrijf is er niet altijd de tijd voor. Deze cursus neemt slechts één dag in beslag en was dus goed in te plannen. Eerst werden de wensen van de deelnemers geïnventariseerd: hoe wil een ieder het lassen in de praktijk gebruiken? Daarna gingen we heel gericht aan de slag, ieder volgens zijn voorkeur. Ik heb zelf voornamelijk te maken met lassen in de buitenlucht, bijvoorbeeld een lip aan een balkonhek lassen. Nu weet ik hoe ik dat moet aanpakken,” zegt Hinten voldaan en lacht: “Voordien had ik er echt geen kaas van gegeten. Ik wist niet eens welke machine ik ervoor moest gebruiken! Natuurlijk, in één dag ben je geen meesterlasser. Maar nu hoef ik voor eenvoudige lasklussen geen lasser meer te bellen – die doe ik zelf. Dat werkt een stuk prettiger – ik kan gewoon lekker doorwerken. En daarbij scheelt het tijd en geld.”< Terug naar nieuwsoverzicht