Gemeentes kampen met onhoudbare situatie rioolgemalen

ROVC introduceert nieuwe incompanycursus Rioolgemalen

Voor monteurs werkzaam bij gemeentes heeft ROVC, partner in trainingen en opleidingen voor technisch Nederland, een incompanycursus Rioolgemalen samengesteld. Met deze cursus krijgen technici elektrotechnische kennis bijgespijkerd om veelvoorkomende storingen aan rioolgemalen op te lossen. Deze storingen kunnen voor onhoudbare situaties bij rioolgemalen zorgen. ROVC speelt hiermee in op het tekort aan breed inzetbare technici bij Nederlandse gemeentes. Zij zijn namelijk verantwoordelijk voor de aanleg, het onderhoud en het beheer van het hoofdrioolstelsel.

Tijdens storingsdiensten worden monteurs, werkzaam op verschillende afdelingen, zoals de groenvoorziening, ingezet. In de praktijk blijkt dat wanneer monteurs worden opgeroepen, ze over te weinig elektrotechnische kennis beschikken. Terwijl dit cruciaal is wanneer het gaat om het oplossen van storingen van rioolgemalen. Met de introductie van de cursus Rioolgemalen helpt ROVC gemeentes deze problemen het hoofd te bieden. 

Jaap Minderman, accountmanager bij ROVC: “In gesprekken met gemeentes constateren wij vaak een terugkerend probleem: monteurs van andere afdelingen die worden ingezet tijdens consignatiediensten, maar niet genoeg kennis hebben om problemen met pompen van rioolgemalen te signaleren en veilig onderhoud te plegen. Met als gevolg dat andere monteurs alsnog worden ingeschakeld om onhoudbare situaties tegen te gaan. Dit is een sprekend voorbeeld van de problemen die ontstaan bij het gebrek aan allround technici. Als de monteurs breder worden opgeleid, krijgen zij meerdere specialisaties onder de knie. Zo zijn monteurs in de groenvoorziening ook goed inzetbaar voor het onderhoud van rioolgemalen.”

Praktijkgerichte incompanycursus
De cursus bestaat uit een basiscursus rioolgemalen, elektrotechniek en de veiligheidsnorm NEN 3140 op het niveau van Voldoende Onderricht Persoon. Tijdens deze cursus gaan monteurs op locatie aan de slag en worden de meest voorkomende storingen behandeld. Aan het eind van de cursus zijn de monteurs in staat om problemen te herkennen, onderhoud te plegen en eerstelijnsstoringen op te lossen.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor uw gemeente?  Neem dan contact op met Jaap Minderman via 06 - 51 32 84 92

< Terug naar nieuwsoverzicht