De metamorfose naar allround techneut

Twee werelden die samen één worden, een kenmerkende ontwikkeling binnen de installatiebranche.

De metamorfose naar allround techneut 

Twee werelden die samen één worden, een kenmerkende ontwikkeling binnen de installatiebranche. Voorheen waren installateurs vooral bezig met het aanleggen van installaties en monteurs waren verantwoordelijk voor onderhoud en storingen. Tegenwoordig is er behoefte aan de allround techneut; de installateur die beide specialisaties onder de knie heeft. Zo kunnen bedrijven in een groeiende arbeidsmarkt hun koppositie op de markt behouden, of beter nog, versterken. In dit artikel toont Nico van Leeuwen, Business Developer bij ROVC niet alleen het belang van allround inzetbaarheid aan, maar brengt hij ook de anatomie van de allround techneut in kaart.  

De transformatie naar allrounder
De noodzaak is dringend om installateurs allround te maken, maar ook uitdagend. Want hoe krijg je als installatiebedrijf bestaande techneuten allround? Bijscholen is het geheime ingrediënt. Het bestaande personeel is nu vaak nog opgeleid met één specialisme, terwijl opkomende technici opgeleid zijn met een breder takenpakket. Door installateurs een opleiding te laten volgen worden zij allround. Hierdoor zijn ze in staat om hun horizon te verbreden en krijgen ze meer inzicht. Van te voren bijvoorbeeld kunnen vragen waarom een klep zo is gemonteerd en niet zo, kan achteraf een hoop problemen voorkomen. Maar het hebben van allrounders in dienst zorgt ook voor een aantal positieve neveneffecten. Er wordt in de eerste plaats effectiever gewerkt. Daarnaast gaat de kwaliteit van installeren omhoog als de installateur meer kan dan alleen het plaatsen van een installatie. Bovendien draagt allround inzetbaarheid bij aan de bedrijfsvoering. Wanneer installateurs zich bijvoorbeeld focussen op eenvoudige storing- en onderhoudstaken, krijgen onderhoud- en servicemonteurs meer tijd voor de core business. Zij kunnen zich gaan bezig houden met complexere storingen en zaken als planning. Met de juiste bijscholing worden techneuten allround en kan de organisatie zich profileren als een echt kwaliteitsbedrijf. 

De allround techneut 
Maar hoe ziet de allround installateur er dan uit? De installateur van de toekomst kijkt vaak verder dan zijn neus lang is en is van meerdere markten thuis. Hij staat met twee benen in twee werelden. Hij kan zowel installaties aanleggen, maar doet ook service en onderhoud. Hij bekijkt schema’s vanaf een hoger niveau en geeft vooraf aan wanneer de installatie op een andere manier effectiever kan werken. Naast technische kennis beschikt de allround techneut over een goede dosis motivatie en betrokkenheid. Het is een technisch talent van onschatbare waarde en een kloppend hart van de organisatie. 

Al met al is investeren in kennis en kunde noodzakelijk om de concurrentie een stapje voor te blijven. Regeren is immers vooruit zien. Personeel moet klaargestoomd worden voor een tijdperk waarin allround inzetbaarheid centraal staat. Alleen dan is de toekomst van het installatiebedrijf in de drukbevolkte installatiebranche zeker te stellen. 

Geinteresseerd in allround opleiden? Bekijk ons cursusaanbod voor de installatiebranche


< Terug naar nieuwsoverzicht