De nieuwste editie van de TechBarometer is nú beschikbaar! Vraag 'm hier aan
Bekijk de vergelijking via het menu

De Gasketelwet is van kracht!

Accountmanager Jeroen vertelt je meer over de stand van zaken

Na jarenlang overleg is het dan nu echt zover: op 1 oktober 2020 is de nieuwe Gasketelwet in werking getreden. Vanaf dan gaat ook de overgangsperiode van anderhalf jaar in. Na 1 april 2022 mogen monteurs die niet beschikken over het Bewijs van Vakmanschap Koolmonoxide niet meer werken aan gasverbrandingsinstallaties. En hoewel anderhalf jaar klinkt als een behoorlijke periode, valt dat in de praktijk nog vies tegen. Want in die tijd moet je veel regelen.

Welke certificeringen moet je behalen?

Iedereen die werkt met gasverbrandingsinstallaties moet per 1 april 2022 beschikken over de verplichte CO-certificering. Dit Bewijs van Vakmanschap Koolmonoxide moet gehaald worden door alle monteurs binnen jouw organisatie die werken aan een gasverbrandingsinstallatie. Om dit certificaat te behalen moeten zij slagen voor een online theorietoets én een praktijkexamen.

Bedrijfscertificering

Daarnaast moet jouw bedrijf beschikken over een bedrijfscertificering. Daar komt nogal wat bij kijken. Techniek Nederland ontwikkelde een model-kwaliteitshandboek om bedrijven hierbij te helpen. In dit CO-kwaliteitshandboek vind je bijvoorbeeld hulp bij het beschrijven van de juiste processen en de manier waarop je deze hoort te borgen.

Het borgen van deze processen gebeurt onder andere met een checklist. Deze checklist moeten jouw monteurs bij ieder project invullen.

Kom nu in actie!

De overgangsperiode van achttien maanden lijkt riant. Maar in deze periode krijgen we twee keer te maken met een stookseizoen, waarin je al je monteurs hard nodig hebt. Daarnaast moet je ook rekening houden met de bouwvakvakantie van 2021. Je personele bezetting is dan ook allesbehalve optimaal. Als je alles bij elkaar optelt, houd je een fors kortere periode over om effectief werk te maken van zowel de bedrijfscertificering als de CO-certificering van je medewerkers. Wil je zeker weten dat jouw monteurs ook ná 1 april 2022 hun werk nog mogen uitvoeren? Dan moet je zo snel mogelijk actie ondernemen.

Hulp nodig bij je CO-certificering?

ROVC ontwikkelde de Examentraining Vakmanschap CO* speciaal om monteurs optimaal voor te bereiden op het theorie-examen. En dat werkt: op dit moment slaagt meer dan 90% van de cursisten direct voor het theorie-examen. Tijdens de cursus leren zij alle theorie die zij nodig hebben en krijgen onze CO-wijzer. Deze handige wijzer mag tijdens het theorie-examen gebruikt worden om antwoorden op vragen op te zoeken. Maar ook in de dagelijkse praktijk is deze wijzer erg handig om nog even snel iets op te zoeken.

Op dit moment werken we ook aan een aanvullende training die bedrijven helpt bij het administratieve deel van de CO-bedrijfscertificering.

* De Examentraining Vakmanschap CO is ook beschikbaar via onze Virtual Classroom. Handig wanneer je medewerkers gedwongen thuis moeten blijven vanwege corona-maatregelen.

Je chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Jouw waardering is verstuurd. Bedankt! Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.