Bekijk de vergelijking via het menu

De ‘Gasketelwet’: hoe bereid je je voor op het examen?

Geen angst voor het theorie-examen

Auteur: Nico van Leeuwen, Business Developer bij ROVC

Na een jarenlange lobby werd in juni van dit jaar ‘de gasketelwet’ officieel aangenomen door de Eerste kamer. Dit betekent dat installateurs vanaf 1 juli 2020 een koolmonoxide (CO) certificaat op zak moeten hebben om te mogen werken aan gasverbrandingsinstallaties. Het jaar 2020 en 2021 geldt als overgangsjaar, daardoor heb je heel 2020 én 2021 nog om het examen te halen en is het vanaf 1 april 2022 strafbaar is als je ongediplomeerd bent. De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde immers in 2015 al dat de helft van de ongelukken aan gasinstallaties bij moderne cv-installaties plaatsvond. De huidige eisen bleken dus niet genoeg om veiligheid te garanderen. Voor veel installateurs is het behalen van dit certificaat – wat bestaat uit een theoretisch- en praktijkgedeelte - makkelijker gezegd dan gedaan. Het praktijkexamen vormt geen probleem. De vakmensen zijn immers dagelijks bezig met deze installaties en hebben voldoende ervaring om met vlag en wimpel te slagen. De theorietoets blijkt echter wel een uitdaging. Want hoe zet je de praktijk om in theorie en hoe bereid je je hier het beste op voor?

Geen angst voor het theorie-examen
Veel installateurs zitten momenteel in een spagaat. Enerzijds is het lastig om te tijd te vinden om het examen voor te bereiden, anderzijds gebruiken ze het liefst hun handen om werk uit te voeren. En waar vinden ze alle informatie? Toch hoeven monteurs niet te vrezen voor dit gedeelte van het examen met de juiste voorbereiding.

In de praktijk zien we dat er zoveel details zijn om te onthouden en niet alle informatie dagelijks gebruikt wordt. Momenteel halen installateurs en monteurs de kennis die ze nodig hebben om hun werk goed uit te voeren uit verschillende bronnen waaronder het richtlijnenboek Kleintje Gas. Om alle kennis overzichtelijk te houden en het monteurs daarmee zo gemakkelijk mogelijk te maken, heeft ROVC de CO-wijzer ontwikkeld. Dit overzicht helpt om je voor te bereiden op de theorietoets. Op een laagdrempelige manier. Het helpt je echter ook in jouw dagelijkse praktijk waarin je ook weleens iets op moet zoeken.    

Word wijzer van de ROVC CO-wijzer
Alle benodigde informatie omtrent koolmonoxide in relatie tot gasinstallaties is verzameld in de ROVC CO-wijzer. Deze is zowel fysiek als digitaal beschikbaar. Hiermee wordt in één oogopslag duidelijk welke kennis de installateurs paraat moeten hebben. Door de CO-wijzer goed te bestuderen kan een installateur zich voorbereiden op de vragen van het examen.

Het toepassen van de CO-Wijzer vraagt enige hulp. Wij bieden een eendaagse cursus toegespitst op gasketelinstallaties aan, waarbij oefenvragen worden gemaakt en praktijkcases worden behandeld waarbij de CO-wijzer centraal staat. Een cursist kan net zo lang oefenen tot hij de stof beheerst. Onderdeel van de cursus is het afleggen van de theorietoets aan het einde van de cursusdag. Mocht de toets na de cursus toch niet succesvol afgerond worden, dan krijgt de installateur nog een korte instructie op de punten waarop hij minder heeft gescoord. Heeft de student de toets succesvol afgerond, dan plannen wij meteen het praktijkexamen in.  

Het CO-certificaat is een positieve stap voor Nederland. Zo weten we zeker dat er op een veilige manier aan gasverbrandingsinstallaties kan worden gewerkt. Hiermee kunnen we hopelijk het aantal ongevallen aan cv-installaties in Nederland terugdringen. Ik hoop dan ook dat installateurs en monteurs niet teveel tegen deze wet opzien, maar het zien als een moment om hun geheugen op te frissen en op een veilige manier te kunnen werken. De CO-wijzer kan na afronding van de toets ook in de praktijk ingezet worden om informatie op te zoeken. Zo zorgen we er samen voor dat veiligheid boven alles komt te staan.  

 

Je chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Jouw waardering is verstuurd. Bedankt! Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.