De nieuwste editie van de TechBarometer is nú beschikbaar! Vraag 'm hier aan
Bekijk de vergelijking via het menu

Continu in ontwikkeling: TechTake en technicus

De gratis kennisdatabank voor technisch Nederland

Het technische vakgebied staat nooit stil. Daarom is het zaak dat technici leren om te blijven leren. Nieuwe technieken maken hun intrede, er worden nieuwe materialen ontwikkeld en voor bijna iedere technicus geldt dat zijn baan alsmaar meer gelieerd raakt aan IT. Dit vereist een andere insteek van het leertraject en het werk van technici. Het is van belang dat zij leren om de benodigde informatie op te zoeken, zodat ze hun werk goed kunnen doen. Ze moeten de materie begrijpen en het kunnen toepassen, de vaardigheid ontwikkelen om informatie juist te interpreteren. En daarin speelt onze technische kennisbank TechTake een belangrijke rol.

Technisch naslagwerk

TechTake is een naslagwerk met informatie over technische begrippen uit allerlei vakgebieden. Denk aan symbolen, formules, grootheden en coderingen. Daarnaast is er uitleg te vinden over de werking en het dagelijks gebruik van allerlei technische componenten. Hierbij gaat het bijvoorbeeld over de toepassing van een tandwielkast in de aandrijftechniek, een thermische beveiliging in de elektrotechniek of een verdamper in de koeltechniek.

Kennis halen en brengen

Een statische kennisbank voldoet anno 2020 niet meer. Informatie moet steeds geüpdatet worden met nieuwe input vanuit het bedrijfsleven en de industrie. TechTake is een platform dat continu in ontwikkeling is: kennis en informatie wordt gehaald en gebracht. Bezoekers krijgen daarom ook de mogelijkheid om aan te geven welke informatie ontbreekt, zodat dit kan worden aangevuld. Die actualisatie komt dan weer vanuit bedrijven. Toonaangevende merknamen in de technische branche, zoals SKF, Endress+Hauser en Berko, leveren bijvoorbeeld video’s of animaties aan over de werking van een component. Zo biedt de TechTake een mooi podium aan bedrijven voor kennisdeling en worden de gebruikers voorzien van content over materialen waar zij op dagelijkse basis mee werken.

Van onderhoud tot inspectie

TechTake geeft ook antwoord op vragen zoals: wat zijn de meest voorkomende storingen? Hoe pleeg je onderhoud? Hoe werken bepaalde componenten? Voor ieder technisch vakgebied begint het met algemene informatie, waarop vervolgens verdiept wordt. Denk bijvoorbeeld aan aandrijftechniek met als subcategorie mechanische aandrijftechniek, waaronder vervolgens lagers zijn ondergebracht, enzovoorts. Er is voor iedereen binnen de techniek dus precies te vinden wat nodig is, of je nu servicemonteur of operator bent.

Alle informatie is beschikbaar op internet, maar informatie veroudert en de techniek is continu in beweging. Bovendien neemt de complexiteit van de werkelijkheid toe. Feitjes uit je hoofd leren over componenten is een tijdrovende activiteit. In plaats van focussen op het onthouden van de feiten, is het zinvoller om na te denken over de toepassingen ervan. Met rijke input uit het bedrijfsleven vormt TechTake het fundament voor technici om continu te ontwikkelen én altijd te opereren met actuele kennis.

Ga naar TechTake

Je chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Jouw waardering is verstuurd. Bedankt! Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.