De nieuwste editie van de TechBarometer is nú beschikbaar! Vraag 'm hier aan
Bekijk de vergelijking via het menu
training elektro

Boei een 45-plusser en succes is verzekerd!

De nieuwe regering heeft het voornemen om miljoenen te investeren in het bijscholen van werkloze 45-plussers.

De nieuwe regering heeft het voornemen om miljoenen te investeren in het bijscholen van werkloze 45-plussers. ROVC Technische Opleidingen uit Ede heeft ervaring met het opleiden van deze doelgroep en denkt de sleutel tot succes in handen te hebben.

“Prachtig initiatief om al die miljoenen beschikbaar stellen. Maar het rendement van dit soort investeringen is doorgaans laag”, valt John Huizing, directeur van ROVC, met de deur in huis. “Er wordt veel te ingewikkeld gedacht en zeker het reguliere onderwijs is niet altijd de geëigende weg om deze grootschalige problematiek aan te pakken”. Huizing wil daarmee niet het reguliere
(mbo-)onderwijs diskwalificeren. Hij wijst wel op de primaire taak van het reguliere onderwijs. Namelijk; jongvolwassenen opleiden voor een arbeidskwalificatie. “Het opleiden van 45-plussers is andere koek. Daar gaat het niet direct om een mbo-kwalificatie. Het begint met het aanwakkeren van interesse voor een vak en het motiveren om überhaupt weer te gaan leren. Want de ervaringen van deze 45- plussers in relatie tot onderwijs is meestal niet heel goed”.

ROVC-cursist Jan Wetter kan er over mee praten. Hij besloot een cursus Hydrauliek te volgen bij ROVC. “Ik was vroeger een echte jongen van de praktijk en haakte af als het om theorie ging. Daardoor dacht ik dat leren niets voor mij was. Maar ROVC leidt je op vanuit de praktijk en de theorie leer je al doende. De docent legde de lesstof begrijpelijk uit. Ook vertelde hij veel over voorbeelden uit de praktijk. Echt een gave van die man, er stond een natuurtalent voor de klas. En dan is er natuurlijk nog het superpracticum waardoor de theorie helemaal duidelijk wordt.”

Jan Wetter volgde acht dagen praktijkonderwijs en slaagde vervolgens voor het examen. “Ik ben erg blij met mijn diploma! En ook mijn werkgever was blij. Ik kon eigenlijk gelijk het geleerde in de praktijk brengen en ik ben zelfs met mijn tweede ROVC-cursus begonnen”.

Huizing kan genieten van dit soort reacties. “Wij proberen cursisten zelfvertrouwen te geven en leiden ze - zonder ballast - op voor de praktijk. Onze cursisten ervaren dat leren leuk is. Dat leidt ertoe dat cursisten regelmatig verder leren met van verschillende vervolgcursussen. Hierdoor vergaren ze een volledige beroepskwalificatie, zonder dat ze dat echt in de gaten hebben. Ik hoop dat deze aanpak ook tot Den Haag zal doordringen en dat de focus niet alleen op het reguliere onderwijs is gericht. Ik denk dat opleiders zoals ROVC – we zijn echt niet de enige – kort en motiverend onderwijs voor volwassen ontwikkelen vanuit de beroepspraktijk”.

Je chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Jouw waardering is verstuurd. Bedankt! Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.