De nieuwste editie van de TechBarometer is nú beschikbaar! Vraag 'm hier aan
Bekijk de vergelijking via het menu

Bewust veilig werken in de elektrotechniek

Op 30 maart 2022 is het de Bewust Veilig-dag. ROVC Ede biedt veel opleidingen, cursussen en trainingen aan op het gebied van veiligheid.

Op 30 maart 2022 is het de Bewust Veilig-dag. ROVC Ede biedt veel opleidingen, cursussen en trainingen aan op het gebied van veiligheid. Om stil te staan bij deze dag hebben we onze accountmanagers gevraagd hoe zij denken over veiligheid op de werkvloer en hoe zij tegenover bewust veilig werken in de elektrotechniek staan.  

Welke veiligheidstrainingen biedt ROVC aan?  

ROVC biedt diverse training op het gebied van veiligheid aan. Als we het hebben over elektrotechniek vallen deze onder de noemer ‘NEN 3140” en zijn ze op te delen in verschillende gebieden. Zo is er NEN 3140 Voldoende onderricht persoon en NEN 3140 Vakbekwaam persoon 

En wat is het verschil tussen deze trainingen?  

Een Voldoende onderricht persoon (hierna te noemen: VOP) mag slechts een beperkt aantal elektrotechnische werkzaamheden uitvoeren en dan alleen die werkzaamheden waarvoor hij instructie heeft gehad. Hij weet gevaren bij de door hemzelf uitgevoerde werkzaamheden te herkennen en te voorkomen.  

Een Vakbekwaam persoon (hierna te noemen: VP)  heeft de bevoegdheden die noodzakelijk zijn om zijn takenpakket zelfstandig uit te kunnen voeren en is daarbij niet (noodzakelijk) beperkt in het aantal elektrotechnische werkzaamheden. Een VP’er mag ook de toezicht houden op de werkzaamheden die de VOP’ers uitvoeren in de organisatie. 

Verschil Vakbekwaam persoon & Voldoende onderricht persoon

Taakomschrijving 

Benoemingsniveau

Werkzaamheden

Storing zoeken en modificeren 
Vakbekwaam persoon  Aanpassen en ombouwen van complexere installaties: PLC, frequentieregelaars, softstarters, noodstopvoorzieningen, veiligheidscircuits, analyseren van storingen 
Storing zoeken 2e lijns 
Vakbekwaam persoon  Meten af- en inschakelen, controleren, werken in/aan schakelkasten, onderdelen repareren en vervangen 
Storing zoeken 1e lijns 
Voldoende onderricht persoon  Zekeringen verwisselen, mespatronen trekken, lampen en armaturen vervangen, thermische pakketten resetten motoren af- en aankoppelen, stopcontacten en schakelaars vervangen, verlengsnoeren maken 
Keuren elektrisch handgereedschap 
Voldoende onderricht persoon  Keuren van: boormachines, decoupeerzagen, soldeerbouten, looplampen, lasmachines, zwerfkasten, koffiezetapparaten, computers, wasmachines 

Is het bij de klanten van ROVC duidelijk dat veilig werken écht belangrijk is?  

Onze relaties zijn zich allen bewust van veiligheid op het gebied van elektrotechniek binnen hun organisatie. De hoedanigheid verschilt nog wel per organisatie. Dat is natuurlijk waarom wij het belang van veiligheid blijven benoemen. Zo proberen wij als accountmanagers ervoor te zorgen dat veilig werken in de elektrotechniek de aandacht blijft krijgen die het verdient. 

Vinden jullie dat er voldoende aandacht is van bedrijven voor het veilig werken? 

Nee, er is niet altijd voldoende aandacht voor het veilig werken. We merken dat er soms andere prioriteiten zijn of dat er omstandigheden zijn zoals overnames en wisselingen van contactpersonen binnen een bedrijf. Hierdoor kan de aandacht voor veiligheidstrainingen naar de achtergrond verschuiven.  

Hoe kijken jullie aan tegen opleidingen en cursussen omtrent veilig werken en het belang hiervan? 

Het opleiden van mensen om hun werk veilig uit te kunnen voeren is superbelangrijk. Bovendien is dit een onderdeel van goed werkgeverschap. Als een bedrijf de NEN 3140 norm toepast binnen het bedrijf, voldoet het bedrijf ook aan de Arbowet op het gebied van veilig werken aan, met en nabij elektrische installaties. Je kan dus eigenlijk zeggen dat de cursussen en trainingen voor veilig werken onmisbaar zijn binnen een organisatie.  

Meer weten over opleidingen, trainingen en cursussen over veiligheid? Kijk dan op onze kennispagina over NEN.

Je chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Jouw waardering is verstuurd. Bedankt! Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.