Opleidingsconcept

Maximaliseren van motivatie

Ons opleidingsconcept richt zich op het toepassen van vaardigheden in de praktijk. Motivatie is hierbij de sleutel tot succes. Daarom is het doel van ROVC de motivatie bij de cursisten te maximaliseren!

Vier kernprincipes

Jouw mensen bepalen in grote mate het succes van jouw bedrijf. Focus op ontwikkeling van medewerkers verbetert de kwaliteit en concurrentiekracht. Niet alleen voor jouw onderneming in het bijzonder, ook voor de Nederlandse industrie in zijn algemeenheid. Wanneer je in de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers investeert, dan motiveert dat. En ‘motivatie’ is de sleutel tot succes. Ontwikkelen gaat niet vanzelf, dat moet je organiseren. En dat is precies wat ROVC doet. Ons opleidingsconcept gaat uit van vier belangrijke kernprincipes.

 

Praktijkgericht en direct toepasbaar

Elk traject start met de vraag: wat moeten jouw medewerkers kunnen en in welk vakgebied? Er wordt alleen datgene geleerd wat in de dagelijkse praktijk nodig is. Zo garanderen wij aansluiting op de dagelijkse praktijk.

Wij ondersteunen cursisten met kwalitatief hoogwaardig, actueel en illustratief lesmateriaal. We hebben > 3000 m2 modern ingerichte en up-to-date practicumruimte op verschillende locaties in het land. En waar mogelijk worden jouw machines en processen in de opleiding betrokken.

 

Betrokken docenten uit de praktijk

De praktijk staat centraal bij ROVC. Daarom zijn al onze docenten vakmensen afkomstig uit het werkveld. Zij weten wat er speelt en wat de behoeften en knelpunten van cursisten én bedrijven zijn. Wij geloven in mondeling onderwijs, waarin de docent leiding geeft aan het leerproces. Coachen, vragen stellen, stimuleren en uitdagen zijn daarin de belangrijkste elementen. ROVC-docenten geven de cursisten gerichte aandacht. Zij begeleiden hen vanuit betrokkenheid naar het einddoel: het diploma.

 

 

Competenties ontwikkelen

Bij ROVC draait het om ontwikkelen van competenties. En om zichtbaar en concreet resultaat. Daarom is onze organisatie erop gericht om alle zorgen rond dit thema uit handen te nemen. Cursisten halen een diploma dat werkelijk tot uitdrukking brengt waartoe zij in staat zijn: het nog beter uitvoeren van de beoogde werkzaamheden!

 

Opleiden voor volwassenen

De ROVC-opleidingen zijn gericht op en aangepast voor volwassen technici. ROVC gebruikt de Socratische leermethode: antwoorden vinden door vragen te stellen. Sturende vragen, begrips- en kennisvragen, motiverende vragen, controlevragen en inzichtvragen. Daarnaast past ROVC de leercyclus van Kolb toe. Technische mensen zijn in de regel ‘doeners’. Zij hebben in hun eigen leerproces behoefte aan zelfvertrouwen, haalbare doelen, toepasbaarheid, structuur, oefening, erkenning, waardering en een veilige omgeving. Dit is precies wat wij hen bieden, waardoor zij het geleerde in de dagelijkse praktijk gaan toepassen.

 

Visie op opleiden

ROVC-niveaus

Onze cursussen en opleidingen zijn gebaseerd op 4 niveaus welke gebaseerd zijn op in de markt geldende kerncompetenties.

Lees meer
Dit is onze visie op leren

Visie op leren Leren is doen! “Wat je kunt laten ervaren moet je niet uit willen leggen”


Lees meer
Practicum

Technische vaardigheden staan bij ROVC voorop. Vrijwel alle ROVC-cursussen bevatten daarom practicumopdrachten die worden uitgevoerd in onze unieke practicumlocatie van 3000 m2.

Lees meer
Open of incompany

ROVC-opleidingen zijn zowel in het open netwerk, als incompany te volgen. Welke uitvoeringsvorm je kiest hangt af van jouw situatie en wensen.

Lees meer over de mogelijkheden