Jouw favorieten

Je hebt nog geen trainingen, cursussen of opleidingen bewaard.

Bekijk de vergelijking via het menu
Jouw favorieten

Je hebt nog geen trainingen, cursussen of opleidingen bewaard.

 1. Home
 2. Aanbod
 3. Technicus maintenance koude- en klimaatsystemen
Training Koudesystemen
Mbo-opleiding

Technicus maintenance koude- en klimaatsystemen

 • Beoordeeld als beste opleider van 2018
 • Docenten uit het werkveld
 • Meerdere cursuslocaties door Nederland

 

Beste Opleider van Nederland - Winnaar 2018
Prijs op aanvraag Crebo (25560)

Wil je Technicus maintenance koude- en klimaatsystemen worden? Volg dan deze mbo-opleiding.

Als technicus maintenance koude- en klimaatsystemen stel je allerlei soorten koudesystemen en grote luchtbehandelingssystemen in bedrijf, bijvoorbeeld koelinstallaties. Daarnaast inspecteer, onderhoud en verbeter je de systemen en/of installaties. Ook worden door jou mogelijke storingen gelokaliseerd, geanalyseerd, verholpen en gerapporteerd. Bij storingen of defecten bepaal je of repareren mogelijk is. Ook adviseer je over het eventueel verbeteren van een installatie.  

Training uitgevoerd door

Bel of mail ons voor een persoonlijk studieadvies.

Wij adviseren jou graag over de opleiding die je in jouw dagelijks werk kunt gebruiken.

Stel jouw vraag

Neem contact op

Inhoud

Opbouw van de mbo-opleiding

Je krijgt tijdens de mbo-opleiding Technicus maintenance koude- en klimaatsystemen kennis en inzicht in de volgende onderwerpen: 

 • Herstellen en vervangen van componenten 
 • Inregelen en controleren van klimaatsystemen
 • Inspecteren en onderhouden van complexe klimaatsystemen
 • Hanteren van meet- en controlegereedschappen 
 • Materialen en middelen die bij het onderhouden van koudesystemen worden toegepast  
 • De opbouw en werking van standaard en niet-standaard koudesystemen
 • Alle eisen gesteld in de 'Regeling gefluoreerde broeikasgassen en gereguleerde stoffen koelinstallaties' 
 • Lezen van technische tekeningen en schema’s 
 • De opbouw en werking van standaard krachtbronnen, werktuigen en (productie)machines 
 • De functie en werking van standaard en niet-standaard componenten, appendages en regelapparatuur voor koudesystemen 
 • Het elektrische- en regeltechnische deel van koudesystemen

De mbo-opleiding Technicus maintenance koude- en klimaatsystemen opgebouwd uit verschillende ROVC-cursussen en trainingen. In circa 2,5 jaar, afhankelijk van eventuele vrijstellingen, doorloop je de volgende cursussen:

 

Ben je werkzaam als storings- of onderhoudsmonteur en heb je geen kennis van industriële elektrotechniek, zoals deze voorkomt in schakel- en besturingskasten? Wil je je daarin bekwamen? Dan is deze 8-daagse cursus iets voor jou! De cursus bevat 5 dagdelen practicum en je leert o.a. bouwen en testen van diverse relaisschakelingen in de ROVC-relaiskoffer en het meten van isolatieweerstand van draaistroommotoren.


Bekijk

Heb jij in je functie te maken met het organiseren en/of leiden van projecten? Of ben je lid van een projectteam of voer je zelfstandig projecten uit? Dan is deze cursus voor jou bedoeld! Deze is cursus is te volgen vanaf 7 dagen en ga je aan de slag met diverse praktijkcases om de theoretische kennis toe te passen.


Bekijk

Kom jij tijdens je werk als monteur, installateur of technicus in aanraking met installaties die koudemiddelen bevatten, maar heb je nog niet het verplichte F-gassencertificaat categorie I? Volg dan deze cursus! Deze cursus volg je vanaf 10 dagen en heeft 5 practicumdagen. Je leert onder andere meer over inspecties uitvoeren aan koeltechnische installaties.


Bekijk

Na het volgen van de cursus ben je in staat te ontwerpen, probleemanalyses uit te voeren en planmatig onderhoud aan complexe installaties te organiseren. Je bent in staat problemen met het proces en componenten sneller op te sporen en te verhelpen.


Bekijk

Ben jij werkzaam als storingstechnicus, servicemonteur of -technicus, medewerker technische dienst of ben je op een andere manier betrokken bij complexe storingen in klimaatsystemen? Volg dan deze cursus! De cursus is te volgen vanaf 5 dagen en tijdens de praktijklessen ga je aan de slag met het maken van een Ssoringsanalyse in (complexe) klimaatsystemen met een gestructureerde aanpak en metingen uitvoeren.


Bekijk

Werk jij aan schakelkasten en machines die onder spanning staan en/of voer jij inspecties daarop uit? Volg dan deze training. Deze training is te volgen vanaf 2 dagen en het practicum bevat 2 dagelen. Je leert o.a. het af- en aankoppelen van motoren en het meten en vervangen van zekeringen en mespatronen.


Bekijk

Geef jij leiding aan een uitvoerende ploeg? Ben je bijvoorbeeld ploegleider, voorman, teamleider, uitvoerder of chef? Dan is deze training iets voor jou! Je kunt deze training volgen vanaf 2 dagen en je leert o.a. het motiveren van jouw afdeling en het voeren van een correct slecht-nieuwsgesprek.


Bekijk

Ben jij werkzaam als servicetechnicus gebouwinstallaties, meet- en/of regeltechnicus of medewerker TD gebouwen? Dan is deze training geschikt voor jou. Je volgt de training vanaf 4 dagen en je leert o.a. veelvoorkomende regelingen, besturingen, beveiligingen van klimaatinstallaties aangesloten op een GBS.


Bekijk

Ben je leidinggevende en wil je jouw VOL-VCA-diploma verlengen? Of verwachten werkgevers of opdrachtgevers dat je dit officiële diploma gaat behalen, omdat je dagelijks werkt volgens de VCA-richtlijnen? Dan is deze training geschikt voor jou. Tijdens deze 1-daagse training leer jij o.a. alles over het veilig uitvoeren van werkzaamheden en risicobeperking.


Bekijk

 

Keuzedelen

Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van de mbo-opleiding. Het keuzedeel is een verrijking van de opleiding. Hiermee kun je jouw vakmanschap verbreden of verdiepen. Uit de onderstaande keuzedelen kun je een keuze maken:

Ben jij een ervaren storings- of onderhoudstechnicus? Heb je kennis van de besturingstechniek, maar wil je je hierin verder specialiseren? Dan is deze cursus geschikt voor jou. Je volgt deze cursus vanaf 10 dagen, waarvan 2 practicumdagen. Tijdens het practicum oefen je o.a. de theorie in de praktijk met behulp van een PLC met programmeersoftware volgens de norm IEC 61131-3.


Bekijk

Werk je als storingsmonteur of onderhoudsmonteur, maar heb je weinig kennis van pomptechniek? Wil je daar graag meer over weten? Volg dan deze cursus, die je al volgt vanaf 2 dagen! Tijdens het 2 dagdelen practicum leer je onder andere demontage van pompen en het vervangen en beoordelen van slijtdelen.


Bekijk

Ben je werkzaam als storingsmonteur of onderhoudsmonteur, maar heb je geen kennis van dieselmotoren? Wil je hier graag meer over weten? Volg dan de cursus Dieselmotoren! Deze cursus volg je vanaf 6 dagen en bevat 4 dagdelen. Hier leer je o.a. pomptiming lijnpomp controleren/afstellen en het demonteren, monteren en afstellen van een DPA-pomp.


Bekijk

Ben jij een ervaren storings- of onderhoudstechnicus met kennis van hydrauliek, maar wil je je hierin verder specialiseren? Dan is deze cursus geschikt voor jou. Je volgt de cursus vanaf 8 dagen en je leert o.a. meer over pompregelingen en proportionele ventielen.


Bekijk

Werk je als storings- of onderhoudsmonteur, maar heb je beperkt kennis van hydrauliek? Volg dan deze cursus! Je volgt deze cursus vanaf 8 dagen, waarvan 2 dagen practicum. Je leert bijvoorbeeld meer over het herkennen en benoemen van componenten en de differentiaalslag van een cilinder.


Bekijk

Werk jij als storings- of onderhoudsmonteur en heb je geen kennis van besturingstechniek? Wil je je hierin bekwamen? Volg dan deze cursus. Je volgt deze cursus vanaf 9 dagen, waarvan 3 practicumdagen. Tijdens het practicum ontdek je mogelijkheden van een micro-PLC en leer je storingen oplossen in eenvoudige PLC-besturingen, zowel hardwarematig als met gebruik van de software (PLC- programma).


Bekijk

Werk jij als storingsmonteur of onderhoudsmonteur? Heb je geen kennis van meet- en regeltechniek, maar wil je je hierin bekwamen? Volg dan deze cursus! Deze cursus is te volgen vanaf 8 dagen, waarvan 2 dagen practicum en leer je onder andere het oplossen en analyseren van storingen.


Bekijk

Ben jij een ervaren storings- of onderhoudstechnicus en wil jij je verder specialiseren in de Industriële Elektrotechniek? Volg dan de cursus Storingstechnicus! Deze cursus bevat 2 dagdelen practicum en je leert o.a. het oplossen van storingen in relais-, PLC-besturingen en veiligheidscircuits.


Bekijk

Werk jij als storings- of onderhoudsmonteur, maar heb je geen kennis van elektronica? Wil je je hierin bekwamen? Dan is deze cursus bedoeld voor jou. Je volgt deze cursus vanaf 7 dagen, waarvan 2 dagen practicumdagen zijn. Tijdens het practicum leer je o.a. meer over het bouwen en meten aan een schakeling rondom een spanningsregelaar en het meten aan in- en outputinterfaces.


Bekijk

Werk jij als traditioneel storings- of onderhoudsmonteur en heb je weinig kennis van warmtepompsystemen in de woningbouw? Dan is deze cursus geschikt voor jou. Je volgt deze cursus vanaf 4 dagen, waarvan 2 practiciumdagen zijn. Je krijg o.a. hekenningsopdrachten op het gebied van bron/buitenunit, principes hybride en all electric, aansluitingen waterzijdig en tapwatersystemen.


Bekijk

Werk jij als startend monteur of operator en heb je geen kennis op het gebied van meet- en regeltechniek? Dan is deze cursus bedoeld voor jou. De duur van deze cursus is vanaf 5 dagen, waarvan 1 practicumdag. Tijdens het practicum leer je o.a. het lokaliseren verhelpen van eenvoudige storingen aan diverse installaties.


Bekijk

Werk jij als storings- of onderhoudsmonteur en heb je geen kennis van besturingstechniek? Wil je je hierin bekwamen? Dan is deze cursus geschikt voor jou. Deze cursus is te volgen vanaf 9 dagen, waarvan 3 in ons practicum. Tijdens het practicum leer je o.a. het realiseren van eenvoudige besturingen in ladderdiagram en Function Block Diagram.


Bekijk

Ben jij werkzaam als liftmonteur of servicemonteur in de liftbranche? Volg dan deze cursus! Deze cursus volg je vanaf 10 dagen en bevat 2 practicumdagen. De opdrachten worden uitgevoerd aan bestaande (test)installaties bij een liftbedrijf. Je oefent o.a. met het (veilig) uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden aan verschillende typen liften.


Bekijk

Wil jij fysieke en psychosociale arbeidsrisico’s leren en op de arbeid van invloed zijnde leefgewoontes herkennen? Dan is dit keuzedeel iets voor jou. Je leert proactief zijn in het signaleren en beheersen van deze arbeidsrisico’s.


Bekijk

Wil je weten wat wordt bedoeld met duurzaamheid? Lijkt het je interessant om je te verdiepen in duurzaamheid in het bedrijfsleven en wil je bijdragen aan duurzaamheidsverbeteringen in jouw beroep? Dan is dit keuzedeel iets voor jou.


Bekijk


NB. De keuzedelen Fit, veilig en gezond werken en Duurzaamheid in beroep D worden aangeboden via Savantis.

Werken en leren

Deze mbo-opleiding is een BBL-opleiding. Werken en leren wordt gecombineerd. Je volgt 1 avond in de week de opleiding in jouw eigen regio en 4 tot 6 dagen per jaar in Ede voor een praktijkdag of korte training. Je kunt er ook voor kiezen de opleiding overdag te volgen in gemiddeld 1 dag per week. Dit zal dan deels in jouw eigen regio zijn en deels in Ede. De rest van de week ben je aan het werk en daar pas je het geleerde in de praktijk toe, de zogeheten beroepspraktijkvorming (BPV).

Overige onderdelen

Voorkennis Practicum Prijs Afronding

Voor de prijzen krijg je all-in service, waaronder:

Catering

De catering, bestaande uit koffie/thee en lunch of diner, zijn inbegrepen. Je komt dus niet voor onverwachte kosten te staan.

Praktijkoefening

Opleiden vanuit de praktijk staat centraal. De docent komt uit het werkveld en gebruikt veel praktijkcases. Het oefenen van vaardigheden voer je uit op echte installaties in ons uitgebreide practicum of op de eigen locatie.

Kwaliteit

Kies uit meer dan 160 opleidingen, cursussen en trainingen, 45 locaties en diverse startdata of geef jouw wensen hiervoor aan. Je profiteert altijd van de vertrouwde ROVC-kwaliteit met focus op service en praktijk!

Docenten

ROVC is al bijna 50 jaar de beste technische opleider en bestaat uit een grote groep betrokken medewerkers en docenten. 

We werken uitsluitend met topdocenten uit de praktijk die weten hoe het er ‘in het echt’ aan toe gaat op. We hebben een duidelijke visie: cursussen aanbieden voor en door het bedrijfsleven. Dit betekent: geen overbodige informatie, alleen leren wat nodig is en de theorie altijd in dienst van de praktijk. Hier zetten onze docenten zich 100% voor in!

Kunnen wij jou helpen?

Studieadvies op maat!

Wij kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt over welke opleiding het beste bij jou of je medewerkers past. Neem gerust contact op!

Tanja Gallas-Soetevent
Rudy Schijf

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!

ROVC gebruikt cookies op haar website. Door het plaatsten van deze cookies kunnen we onder andere het bezoekersgedrag analyseren. Met deze data maken we de site gebruiksvriendelijker. Ook kunnen we de cookies gebruiken voor social media en zorgen we dat je relevante advertenties en informatie te zien krijgt wanneer je gebruik maakt van de ROVC-website. Maar, je blijft anoniem!

Meer informatie over de cookies en privacy vind je in ons privacy statement en cookiestatement. Als je gebruik blijft maken van deze website, ga je akkoord met de cookies en het verwerken van op deze wijze verkregen persoonsgegevens.

Terug naar vorige

Pas de cookie instellingen aan naar jouw voorkeur.U chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Uw waardering is verstuurd Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.