Na de mbo-opleiding Eerste monteur service en onderhoud werktuigbouw weet je alles over storingen aan het werktuigbouwkundige deel van machines en installaties.

Niveau: Mbo-3
Duur: 2 jaar 
Vakgebied: Aandrijftechniek, Werktuigbouw

Aanmelden

In het kort

Als eerste monteur service en onderhoud werktuigbouw ben je werkzaam bij industriële en toeleverende bedrijven van (half)producten en (half)fabricaten. Binnen deze bedrijven werk je bij een technische dienst of op de afdeling storing- en onderhoud. Je signaleert, analyseert en verhelpt storingen aan het werktuigbouwkundige deel van machines en installaties. Daarnaast voer je eenvoudige werkzaamheden uit in het elektrotechnische deel van machines en installaties.  

Voor wie?

De mbo-opleiding Eerste monteur service en onderhoud werktuigbouw maakt je breed inzetbaar op een Technische Dienst of afdeling storing- en onderhoud. Om toegelaten te worden, moet je 23 jaar of ouder zijn of in het bezit van een mbo-2 diploma (of: VMBO-kader, VMBO-TL of HAVO). Ook moet je werkgever een erkend leerbedrijf zijn of willen worden.  

Waarom deze mbo-opleiding volgen?

 • Technische vaardigheden staan centraal
 • Gericht op service en onderhoud
 • Flexibel en modulair
 • Het hele jaar door starten
 • Vrijstelling door eerder gevolgde ROVC-cursussen

Je krijgt tijdens de mbo-opleiding Eerste monteur service en onderhoud werktuigbouw kennis en inzicht in de volgende onderwerpen: 

 • De functie en werking van standaard werktuigbouwkundige componenten 
 • De opbouw en werking van standaard krachtbronnen, werktuigen en (productie)machines 
 • Monteren van componenten van krachtbronnen, werktuigen en (productie)machines
 • Lezen van technische tekeningen en schema's

De mbo-opleiding Eerste monteur service en onderhoud werktuigbouw is opgebouwd uit verschillende ROVC-cursussen en trainingen. In 2 jaar, afhankelijk van eventuele vrijstellingen, doorloop je de volgende cursussen:

Opleiden vanuit en voor de praktijk staat centraal in de ROVC-opleidingen. Tijdens deze mbo-opleiding oefen je dan ook regelmatig in het unieke ROVC TechCenter (een practicumruimte van ruim 3.000 m2) op veilige, moderne practicuminstallaties. De opdrachten zijn gebaseerd op situaties die je in de praktijk tegenkomt en worden uitgevoerd onder deskundige leiding. Daarnaast werk je tijdens de lessen veelvuldig met praktijkcases (ook die van jou) en gebruikt de docent voorbeelden uit zijn eigen werkpraktijk. 

Als je alle onderdelen van de mbo-opleiding hebt behaald, dan is jouw portfolio compleet, ben je klaar voor de afsluitende Proeve van bekwaamheid.

De ROVC-cursussen heb je afgesloten met een diploma en de trainingen met een certificaat. De verplichte vakken zoals taal en rekenen heb je afgesloten met het diploma. Daarnaast heb je alle BPV-opdrachten afgerond en zijn deze als voldoende beoordeeld.

De Proeve van Bekwaamheid is de eindopdracht van jouw opleiding. Dit is een opdracht, zoals je die in de beroepspraktijk kunt verwachten, waarin alle elementen (kerntaken en werkprocessen) van de mbo-opleiding terugkomen. Twee examinatoren beoordelen jouw Proeve van Bekwaamheid op:

 • Het proces – hoe heb je de opdracht uitgevoerd? 
 • Het resultaat – het product: wat heb je gemaakt? 
 • Het criteriumgericht interview – waarom heb je bepaalde keuzes gemaakt? 

Als je de Proeve van Bekwaamheid behaalt, ontvang je het diploma.

Duur Aantal bijeenkomsten All-inprijs (excl. BTW)
Catering & lesmateriaal

Catering & lesmateriaal

Lesmateriaal en catering, bestaande uit koffie/thee en lunch of diner, zijn altijd inbegrepen. Je komt dus niet voor onverwachte kosten te staan.

Praktijkoefening

Praktijkoefening

Opleiden vanuit de praktijk staat centraal. De docent komt uit het werkveld en gebruikt veel praktijkcases. Het oefenen van vaardigheden voer je uit op echte installaties in ons uitgebreide practicum of op de eigen locatie.

Keuze en kwaliteit

Keuze & kwaliteit

Kies uit meer dan 160 opleidingen, cursussen en trainingen, 45 locaties en diverse startdata of geef jouw wensen hiervoor aan. Je profiteert altijd van de vertrouwde ROVC-kwaliteit met focus op service en praktijk.


Studieadvies nodig? 0318 - 698 697