Luchtbehandeling en luchtdistributie in de utiliteit

Heb je weleens stilgestaan bij de luchtkwaliteit in kantoren, scholen, of zorgcentra? Het blijkt dat deze vaak te wensen overlaat. En dat terwijl we zo’n 85% van onze tijd binnen doorbrengen. Wordt het dan geen tijd dat we meer aandacht aan luchtkwaliteit in de utiliteit schenken?


Het totale klimaatsysteem binnen kantoren en gebouwen omvat steeds meer techniek. Dit komt door de toenemende (Europese) regelgeving rondom het thema Gezond Binnenklimaat en door de Energietransitie. Bij dat laatste willen we zo efficiënt en effectief mogelijk met energie omgaan. Maar energie ook hergebruiken in plaats van deze zinloos afvoeren naar buiten.


Harde eisen voor luchtbehandeling


In Nederland moeten we inmiddels bouwen volgens de BENG normen. BENG staat voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen. Dit betekent dat we andere bronnen dan aardgas gebruiken om warmte op te wekken, maar ook dat we warmte (en kou) zoveel mogelijk in een gebouw willen vasthouden. Dit betekent dat gebouwen steeds beter worden geïsoleerd.



Rob Manders

Heb je nog vragen? Neem contact met mij op voor advies op maat!


Als gevolg daarvan worden ook steeds hogere eisen gesteld aan ventileren. Er worden steeds hogere eisen aan luchtbehandeling en luchtdistributie gesteld en we willen energie niet langer afvoeren maar hergebruiken. In dit proces is voor gebouwautomatisering een centrale rol weggelegd. Voor installateurs is daardoor de technologie rondom luchtbehandeling, luchtdistributie en meet- en regeltechniek de toekomst. Maar ook voor gebouweigenaren, gemeenten en de technische dienst van complexen wordt het steeds belangrijker enige kennis van het begrip luchtbehandeling- en distributie te hebben.


Dit werd duidelijk tijdens de Covid-19-pandemie. Er ontstond veel aandacht voor ventilatie in gebouwen, maar in de discussie die ontstond, ontbrak het vaak aan basiskennis over het onderwerp. Je kunt je op laagdrempelige wijze bekwamen in dit onderwerp waarmee je in je dagelijkse praktijk te maken hebt, dankzij de beroepsopleidingen, cursussen en trainingen van ROVC. De cursussen bevatten actuele en praktische kennis die je direct in de praktijk kunt inzetten.


Luchtbehandeling en luchtdistributie


Kantoren en gebouwen worden meer en meer luchtdicht opgeleverd. Dat betekent dat warmte of koude in het gebouw bewaard blijven en niet verloren gaan. Energie-technisch erg efficiënt. Maar er moet dan wel voldoende worden geventileerd. Ook moet het comfort zo hoog mogelijk zijn in een gebouw.


Een luchtbehandelingskast (LBK) zorgt daarvoor. De LBK heeft diverse functies. Zo wordt verse buitenlucht gefilterd en ontdaan van bijvoorbeeld fijnstof. Vervolgens wordt de lucht als dat nodig is bevochtigd of ontvochtigd om een ideale luchtvochtigheid in het gebouw te krijgen. En de lucht wordt verwarmd of gekoeld. Daarna kan het via luchtkanalen naar de diverse ruimtes worden gedistribueerd. Dezelfde LBK voert ook de vervuilde binnenlucht af, maar niet voordat de warmte terug te winnen. Luchtdistributie is echt een vak apart. Daarin is namelijk niet alleen de ideale luchtbalans van het systeem cruciaal, maar ook geluid- en luchtverdeling. Comfort voor de gebruiker staat centraal. Tocht is bijvoorbeeld uit den boze.


Welke cursus luchtbehandeling van ROVC past bij jou?


Welke training, cursus of opleiding het beste bij jouw dagelijkse werk past, is afhankelijk van je functie en kennisniveau. We hebben trainingen die passen bij mensen die luchtbehandelingskasten produceren. Of luchtkanalen installeren en onderhouden. Om je te helpen bij het maken van een goede keuze, zetten we de verschillende trainingen luchtdistributie- en behandeling graag voor je op een rij. Alle trainingen zijn ontwikkeld in samenwerking met brancheorganisatie Binnenklimaat Nederland. Een ding is zeker: met deze trainingen leg je een uitstekende basis voor jouw toekomst binnen de energietransitie en klimaattechniek.

Bel mij

Heb je een vraag over een cursus of een vak- of schakelopleiding? Ik help je graag! Bel of e-mail mij voor een persoonlijk studieadvies.

Rob Manders

Rob Manders

Deel deze pagina