Leer alles over natuurlijke koudemiddelen

Koudemiddelen worden in airco-warmtepompsystemen gebruikt, bijvoorbeeld om warmte van buiten naar binnen te verplaatsen. Of andersom, om de ruimte te koelen. Maar wat zijn natuurlijke koudemiddelen precies en welke kennis heb je nodig om hier veilig mee te werken?


Eigenschappen koudemiddelen

Er bestaan synthetische koudemiddelen (F-gassen) en natuurlijke koudemiddelen. Synthetische koudemiddelen hebben een hoog aardopwarmingsvermogen, oftewel global warming potential (GWP), terwijl natuurlijke koudemiddelen juist een laag GWP hebben. Daarom zijn we de synthetische koudemiddelen aan het uitfaseren en kom je in installaties steeds vaker natuurlijke koudemiddelen tegen, zoals ammoniak, koolstofdioxide (CO2) en propaan.

Lekkages in installaties met natuurlijke koudemiddelen hebben echter vaak grotere gevolgen voor personen dan in installaties met synthetische koudemiddelen. Zo is ammoniak giftig en zijn koolwaterstoffen brandbaar en mogelijk explosief. Daarom is het verplicht om een veiligheidscertificaat te halen als je werkt met natuurlijke koudemiddelen.


Veiligheidscertificaat

Het Activiteitenbesluit milieubeheer geeft aan welke keuringseisen voor een installatie gelden en welke vakbekwaamheidseisen aan een monteur worden gesteld. Monteurs moeten naast een F-gassencertificaat ook een veiligheidscertificaat halen voor het natuurlijke koudemiddel waarmee ze werken. Een veiligheidscertificaat is persoonsgebonden en zeven jaar geldig. Hieronder een overzicht welke veiligheidscertificaten er zijn.


Brandbare koudemiddelen

B1 - alle installaties

B2 - installaties tot 25 kg inhoud

B3 - installaties tot 1 kg inhoud

CO2

C1 - alle installaties

C2 - installaties tot 25 kg inhoud

Ammoniak

A1 - alle installaties


Natuurlijke koudemiddelen zijn de toekomst

Steeds meer airco- en warmtepompen worden gevuld met een duurzaam alternatief voor R32. Dit zijn voornamelijk brandbare natuurlijke koudemiddelen (A3-classificatie), zoals propaan en isobutaan. Daarom biedt ROVC de training Veiligheidscertificaat brandbare koudemiddelen B3 aan. 


Veiligheidscertificaat brandbare koudemiddelen B3

Dus ben jij monteur, installateur of technicus en wil je veilig leren werken aan airco-warmtepompsystemen met een brandbaar koudemiddel? Dan is deze training geschikt voor jou. Je leert alles over brandbare koudemiddelen tot 1 kilogram, zoals propaan, isobutaan en propyleen. Ook besteden we extra aandacht aan gereedschappen, handelingen en veiligheidsmaatregelen.


Aantoonbaar vakbekwaam

Op dit moment zijn in installaties onder 1 kilogram vrijgesteld van de NPR-7600. De NPR-7600 is een belangrijke norm voor het werken aan installaties met brandbare koudemiddelen zoals propaan. ROVC wil marktpartijen ondersteunen die met natuurlijke koudemiddelen gaan werken. Daarom hebben we een training ontwikkelt die aansluit bij deze behoefte.

De airco- warmtepompmarkt heeft geleid tot de omscholing en intrede van nieuwe installateurs die de komende jaren actief hun kennis en vaardigheden willen blijven ontwikkelen. Daarnaast is de verwachting dat met de intrede van de nieuwe f-gassenverordening dat persoonscertificering van natuurlijke koudemiddelen geëist gaat worden, ook bij installaties met een lagere inhoud aan koudemiddel.

Na de training bepaal je zelf welk examen je gaat volgen. Je kan dit doen bij PBNA of bij STEK. Bij beide ontvang je een branche-erkend certificaat waarmee je kan aantonen dat je veilig kunt werken met propaan. Het certificaat is zeven jaar geldig.


Examen bij PBNA

PBNA heeft in samenwerking met ROVC een examen ontwikkeld waarbij je op een laagdrempelige en praktische manier je vaardigheden kunt toetsen. De toets en de eindtermen zijn conform NKK. Na het afronden van dit examen ben je in staat om veilig airco- en warmtepompinstallaties te installeren en te onderhouden.


Examen bij STEK

STEK heeft in samenwerking met de NKK een examen ontwikkeld waarbij je handelingen uitvoert aan een monoblock. Daarnaast voer je een opdracht uit met een prikkraan. Na het afronden van dit examen ben je in staat om veilig airco- en warmtepompinstallaties te installeren en te onderhouden.


Vereiste voorkennis

Wil je de training Veiligheidscertificaat brandbare koudemiddelen B3 volgen? Kennis van f-gassen is vereist om deze training te kunnen volgen! Heb je die niet, rond dan eerst een van de volgende cursussen af:

F-gassen categorie 1

F-gassen categorie 2

F-gassen categorie 1 inclusief examen

F-gassen categorie 2 inclusief examen


Veelgestelde vragen over natuurlijke koudemiddelen en het B3-certificaat

Wil je meer weten over natuurlijk koudemiddelen en het benodigde certificaat? Onderstaand vind je de veelgestelde vragen over warmtepompen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met onze studieadviseurs. 

Deel deze pagina