Bekijk de vergelijking via het menu
Bekijk ons NEN 3840-aanbod!

NEN 3840 cursus

NEN 3840 cursussen

Werken met of aan elektrische objecten brengt altijd risico’s met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan een kortsluiting, verbranding, vlambogen, brand of ontploffingsgevaar. Goede veiligheidsnormen zijn dus belangrijk als je de kans op ongelukken en letsel zo klein mogelijk wilt houden. Dit geldt met name op het gebied van hoogspanning; de NEN 3840 is een voorbeeld van zo’n norm die bijdraagt aan een veilige werkomgeving.

Wat valt er onder NEN 3840?

NEN 3840 geldt voor alle bedrijfsvoering van en werkzaamheden aan, met of bij elektrische installaties met een spanningsniveau groter dan 1000 V, wisselspanning of 1500 V gelijkspanning. De norm is ook van toepassing op installaties die in de praktijk worden aangeduid met de term ‘middenspanning’.

Bekijk hieronder direct onze NEN 3840 cursussen

Erwin Janssen

Wil je meer weten over een cursus of training? Neem contact met mij op voor een persoonlijk studieadvies. Ik help je graag!

Mijn verhaal

NEN 3840 Voldoende onderricht persoon hoogspanning

Met de NEN 3840-cursus Voldoende onderricht persoon hoogspanning leer je zelfs zonder elektrotechnische voorkennis eenvoudige werkzaamheden te verrichten aan elektrotechnische installaties. Het instapniveau en de vereiste voorkennis/expertise is bij deze training dus lager dan bij de andere twee NEN 3840-cursussen.

Bekijk training

NEN 3840 Vakbekwaam persoon hoogspanning

Tijdens de training NEN 3840 Vakbekwaam persoon hoogspanning leer je meer over het verrichten van schakelhandelingen en metingen aan diverse hoogspanningschakelinstallaties. De training bereid je voor op het Stipel-examen om benoemd te worden tot Vakbekwaam persoon binnen de hoogspanningstechniek. 

Bekijk training

NEN 3840 Installatie- of werkverantwoordelijke hoogspanning

Ben of word jij verantwoordelijk voor de veiligheid omtrent de technische staat, bedrijfsvoering en werkzaamheden met en aan de elektrische installatie? En wil je door je werkgever benoemd worden tot installatie- of werkverantwoordelijke hoogspanning? Dan is deze training een must! 

Bekijk training

Hoe gaat een NEN 3840-keuring in zijn werk?

Hoe gaat het keuren van elektrische installaties, arbeidsmiddelen/gereedschappen volgens de NEN 3840-norm nu precies in zijn werk? Allereerst moet je een goed aanwijsbeleid ontwikkelen. Dit legt vast welke medewerkers welke taken, rollen en bevoegdheden krijgen. Vind je dit lastig? Dan kan ROVC je prima adviseren.

Je stelt een ‘keurmeester’ aan voor het uitvoeren van de gereedschapskeuringen. Hij of zij moet verstand van zaken hebben en over de benodigde middelen beschikken om de keuring goed te kunnen uitvoeren. Ook dien je een rapportage van de keuringen te bewaren. NEN 3840-keuringen mogen op locatie gebeuren, mits een medewerker een voldoende onderricht persoon is en goed geïnstrueerd is.

Wat is NEN 3840?

NEN 3840 is de Nederlandse norm voor veilige bedrijfsvoering van werkzaamheden nabij, aan of met elektrische objecten in het hoogspanningsgebied. Hoogspanningsinstallaties kom je vooral tegen in de energiesector (vooral bij het opwekken van energie), de distributie, bij grote productiebedrijven en in de maritieme sector. Werken de mensen in jouw bedrijf zowel met laag- als hoogspanning? Dan moeten ze op beide gebieden beschikken over de juiste bevoegdheid.

Je chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Jouw waardering is verstuurd. Bedankt! Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.