De nieuwste editie van de TechBarometer is nú beschikbaar! Vraag 'm hier aan
Bekijk de vergelijking via het menu
Wat zijn de verschillen?

Vergelijk F-gassen categorie 1 en 2

Vergelijk het zelf

Voor wie?

Werk jij dagelijks aan installaties die koudemiddelen bevatten? Of wil je als monteur onderhoud kunnen verrichten aan gashoudende delen van warmtepompinstallaties? Elke monteur of technicus die werkzaamheden verricht aan koel- en klimaatinstallaties waarbij F-gassen of gereguleerde stoffen vrij kunnen komen, is verplicht om een F-gassen diploma te behalen. De F-gassen cursussen van ROVC bestaan uit een mooie mix van theorie en praktijk. Leer onder andere meer over de eigenschappen van koudemiddelen, het analyseren en oplossen van storingen, het inspecteren van koelinstallaties, het opstellen van meetrapporten en het fabriceren en monteren van koelinstallaties en warmtepompen. De cursussen bestaan grotendeels uit praktijkdagen. De opgedane kennis voer je dus direct uit in de praktijk!

Alles leren over F-gassen? Leer vanuit de praktijk en behaal het STEK-diploma!

✓ Goede voorbereiding op het examen F-gassen
✓ Topdocenten uit de praktijk
✓ Practicumdagen als basis

Vind de F-gassencursus die het beste bij je past:

0 verborgen
F-gassen categorie 1
F-gassen categorie 2
0 verborgen
Kom jij tijdens je werk als monteur, installateur of technicus in aanraking met installaties met een koudemiddelinhoud van meer dan 3 kg? Dan heb je een F-gassencertificaat categorie 1 nodig.
Niveau
  • Check Je voert onder toezicht eenvoudige technische werkzaamheden uit (inspectie, eerstelijnsonderhoud- en storingen).
  • Maintain Je lost storingen op en voert onderhouds- en reparatiewerkzaamheden uit in eenvoudige tot uitgebreide installaties.
  • Prevent Je voert zelfstandig storingsanalyses en onderhouds- en reparatiewerkzaamheden uit in uitgebreide tot complexe installaties, of assembleert deze.
  • Design Je bent in staat zelfstandig installaties te ontwikkelen en complexe installaties in bedrijf te nemen.
Duur
vanaf 10 dagen in ons practicum
Vanaf
€ 2.695 excl. btw
Heb je nog geen certificaat F-gassen? Werk je bijvoorbeeld als airco- of warmtepompmonteur in de woningbouw en wil je onderhoud plegen aan de gashoudende onderdelen? Volg dan de cursus F-gassen categorie 2 bij ROVC en behaal je certificaat. Na het behalen van het certificaat F-gassen 2, mag je werken aan gashoudende installaties die minder dan 3 kilo koudemiddelen bevatten.
Niveau
  • Check Je voert onder toezicht eenvoudige technische werkzaamheden uit (inspectie, eerstelijnsonderhoud- en storingen).
  • Maintain Je lost storingen op en voert onderhouds- en reparatiewerkzaamheden uit in eenvoudige tot uitgebreide installaties.
  • Prevent Je voert zelfstandig storingsanalyses en onderhouds- en reparatiewerkzaamheden uit in uitgebreide tot complexe installaties, of assembleert deze.
  • Design Je bent in staat zelfstandig installaties te ontwikkelen en complexe installaties in bedrijf te nemen.
Duur
vanaf 7 dagen in ons practicum
Vanaf
€ 1.795 excl. btw
Algemeen
Voor wie?
Servicemonteurs of technicus met (praktijk)kennis van koudeinstallaties die onderhoud gaan uitvoeren waarbij handelingen met koudemiddelen nodig worden uitgevoerd en daarom in bezit moeten zijn van een F-gassen certificaat categorie I
Airco- en warmtepompmonteurs met (praktijk)kennis van kleine installaties die onderhoud gaan uitvoeren, storingen oplossen en daarvoor in bezit moeten zijn van het F-gassen certificaat categorie II
Hoeveelheid koudemiddelen
meer dan 3kg
minder dan 3kg
Equivalent
>5 ton CO2
<5 ton CO2
Toepassing
Bedrijfsmatige koel/klimaat installaties
Warmtepompen en/of kleine airco's
Voorkennis vereist?
Kennis van koelinstallaties en de koelkringloop (h log p-diagram)
Kennis van airco- of warmtepompinstallaties
Afronding
STEK-examen + certificaat
STEK-examen + certificaat
Inhoud
Lekdetectie uitvoeren
Koudemiddelen terugwinnen en aanvullen
Invullen van logboeken en rapportformulieren
Inbedrijf stellen
Solderen van koperen leidingen kleine diameters
Solderen van koperen leidingen grotere diameters
Monteren van koppelingen
Eenvoudige Inspectie van installaties
Uitgebreide inspectie van installaties
Afstellen van regelcomponenten
Basiskennis h log p diagram
Toepassen h log p diagram
Niet onbelangrijk
Toegang tot de online kennisbank
Catering & lesmateriaal
Onderdeel van beroepsopleiding

Waarom een F-gassen certificaat?

Met de cursus F-gassen categorie 1 behaal je jouw f-gassen certificaat. Je bent hiermee bevoegd om onderhoud te plegen aan stationaire en mobiele installaties met een koudemiddelinhoud groter dan 3 kg. Behaal je het F-gassen diploma categorie 2? Dan mag je handelingen uitvoeren aan gashoudende delen van warmtepompinstallaties met een inhoud kleiner dan 3 kg. De onderdelen worden afgerond met een centraal examen van STEK, een exameninstelling die door het ministerie van VROM is aangewezen. Een F-gassen diploma categorie 1 of 2 is een Europees erkend certificaat en verplicht voor iedereen die werkzaamheden verricht aan koelinstallaties.

Waarom ROVC?

Met een cursus bij ROVC ben je er zeker van dat deze precies aansluit op jouw behoeften. ROVC is er namelijk speciaal voor werkenden die een technische opleiding willen volgen. Omdat we uitsluitend werken met topdocenten uit de praktijk, weten we wat er speelt binnen het bedrijfsleven. Hier kunnen we onze cursussen optimaal op laten aansluiten: geen overbodige informatie, alleen leren wat nodig is en de theorie altijd in dienst van de praktijk

Duidelijke uitleg door de docent

10.0

Zeer leerzaam, duidelijke uitleg en zeer goede catering

Helemaal up-to-date

8.0

Ik ben weer helemaal up-to-date en de dingen die ik niet wist zijn nu wel helder.

Relaxte sfeer

7.0

Mede door de docent een begrijpend geheel.

Veelgestelde vragen

Mocht je geen antwoord op jouw vraag vinden, neem dan contact met ons op.

Werk je als monteur aan de gashoudende delen van warmtepompen, dan moet je in het bezit zijn van minimaal een persoonscertificaat F-gassen II. Dit certificaat is verplicht als je de volgende handelingen wilt verricht aan warmtepompen:

  • In bedrijf stellen van een complete warmtepompinstallatie
  • Reparatiewerkzaamheden aan de gashoudende onderdelen

Ook na 2020 zullen warmtepompsystemen F-gassen bevatten. Bovendien zullen er nog lange tijd ‘oude’ warmtepompen zijn die met F-gassen werken met een hoge GWP-waarde. Deze warmtepompen zullen wel nog steeds onderhouden moeten worden.

De milieucommissie van het Europees Parlement heeft besloten om F-gassen met een GWP-waarde (Global Warming Potential) van meer dan 2500 in nieuwe koelapparatuur vanaf 2020 te verbieden. Voor warmtepompen geldt echter dat meer en meer F-gassen met een GWP-waarde van minder dan 2500 worden toegepast. Daarvoor blijft een F-gassencertificaat nog steeds een verplichting.

Om als monteur de installatie te kunnen en mogen legen, vullen en vacumeren etc., heb je kennis van koeltechniek nodig. Denk aan de koelkringloop en het Mollier Diagram. Werk je met industriële koelingen dan leer je dat in de cursus Koeltechniek. Wanneer je met klimaatsystemen werkt, zoals airco’s, dan wordt dit tijdens de cursus Airco- en VRF-installaties behandeld. Met die kennis ga je in de cursus F-gassen categorie 1 de vaardigheden oefenen, zoals hardsolderen en diverse handelingen. Slaag je voor het examen, dan behaal je het STEK-diploma. Ik kan je ook aanraden om even de online 10 vragen test F-gassen te doen op www.rovc.nl/10-vragen-testen. Dit geeft je een indicatie of je voldoende voorkennis hebt om succesvol deel te nemen aan de cursus.

In een warmtepompsysteem zitten, net als in een aircosysteem, koudemiddelen. Deze koudemiddelen zijn veelal synthetische koudemiddelen, ook wel F-gassen genoemd. Deze bevatten fluor en zijn erg schadelijk voor het milieu. Daarom stelt de Europese wetgeving een aantal verplichtingen voor het werken met F-gassen.

Je ontvangt het F-gassencertificaat als je het officiële examen F-gassen II met goed gevolg hebt afgerond. Dit examen wordt georganiseerd door organisaties die door de overheid aangewezen zijn als de exameninstelling voor koeltechnische monteurs. Om het examen F-gassen categorie II te behalen is goede bijscholing vereist. Daarom heeft ROVC een praktijkgerichte F-gassencursus categorie II ontwikkeld.

De cursus F-gassen categorie II van ROVC duurt zes dagen en is
speciaal ontwikkeld voor warmtepompmonteurs. Je krijgt theorie en praktijk die je voorbereiden op het examen F-gassen II. Je voert koeltechnische handelingen uit en doet soldeervaardigheden op.
De installaties waarop je oefent, komen ook terug in het examen.
Na de cursus ben je klaar om examen te doen. Dit is geen onderdeel van de cursus. Je kunt je daarvoor bij de bevoegde instanties aanmelden. Bij goed gevolg ontvang je het STEK-diploma F-gassen II.

Wij zijn technisch opleider van

Kunnen wij jou helpen met de keuze voor F-gassen 1 of 2?

Studieadvies op maat!

Wij kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt over welke opleiding het beste bij jou of je medewerkers past. Neem gerust contact op!

Je chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Jouw waardering is verstuurd. Bedankt! Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.