
Machineveiligheid
Cursus machineveiligheid doen? Bij ROVC zit je goed. Kies nu de cursus machineveiligheid die past bij jouw functie en opleidingsniveau.
Machineveiligheid: Europese wetgeving, nationale wetgeving
De Europese wet die de eisen waaraan machines moeten voldoen uiteenzet is de Machinerichtlijn (Machinery Directive) 2006/42/EG. In deze richtlijn staan veel veiligheids- en ARBO-eisen en een paar administratieve eisen.
Deze richtlijn moet door de landen in de Europese Unie worden omgezet in een nationale wet. Nederland heeft dat gedaan in het Warenwetbesluit machines. Alle Nederlandse fabrikanten, maar ook buitenlandse leveranciers die machines aan Nederland leveren, moeten aan deze wetgeving voldoen. Om de wetgeving praktisch toe te passen, bracht de Stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) enkele normen uit. Voldoet de machine aan alle normen, dan moet deze een CE-markering hebben. Dus door een machine te voorzien van een CE-markering, verklaart de fabrikant dat de machine of installatie voldoet aan de eisen uit de Machinerichtlijn 2006/42/EG en eventuele andere van toepassing zijnde Europese richtlijnen, zoals de EMC-richtlijn, de richtlijn drukapparatuur of de laagspanningsrichtlijn.
Wanneer een machine een CE-markering heeft, betekent dit niet automatisch dat er een machinekeuring plaatsvond. De fabrikant brengt de CE-markering namelijk zelf aan. Slechts in bijzondere gevallen moet een machine worden gekeurd en gecertificeerd door een Notified Body (NoBo).
De cursus Machineveiligheid die bij jou past
ROVC biedt verschillende cursussen op het gebied van machineveiligheid. Passend bij jouw specifieke functie én aansluitend op jouw dagelijkse praktijk.
Bekijk nu onze cursussen Machineveiligheid
Cursussen Machinerichtlijn
ROVC biedt verschillende cursussen voor de machinerichtlijn. Of je nu werkzaam bent als:
- hoofd TD
- monteur TD
- teamleider productie
- productiemedewerker
- assemblagemonteur, paneelbouwer, bedrijfsleider, SHEQ-medewerker, projectmanager, inkoper, verkoper of importeur
Veilig werken begint met het herkennen van veilige machines
De grootste risico's op de werkvloer zijn machines en het werken met machines. Ongevallen met machines hebben dan ook vaak grote - en blijvende - schade tot gevolg. Veel van deze risico's schuilen in het bedienen of onderhouden van de machines. Daarom is het belangrijk dat jij en je personeel een gevaarlijke situatie kunnen herkennen en wanneer mogelijk verhelpen. Om de risico's voor het werken met machines te beperken, is er een Europese wet die ervoor zorgt dat machines in principe veilig zijn als ze in Europa op de markt komen.
Machineveiligheid tijdens assemblage
Werk jij aan machines? Dan is het belangrijk dat je op tijd ziet of jouw machine nog veilig is. De cursus Machineveiligheid tijdens assemblage is echt iets voor jou als je werkzaam bent als bijvoorbeeld assemblagemonteur, paneelbouwer, bedrijfsleider of SHEQ-medewerker. In deze tweedaagse cursus leer je onder andere een schets maken voor paneelbouw en een reeds gebouwd paneel controleren.
Machineveiligheid tijdens onderhoud
Werk je als hoofd TD, monteur TD, teamleider productie of productiemedewerker? Wil je weten hoe je technische inspecties conform de Machinerichtlijn uitvoert of hoe je de machine in een veilige status kunt brengen voor onderhoud? Schrijf je dan nu in voor deze cursus. In één dag leer je meer over de technische oplossingen, Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM) en inspecteren volgens NEN3140. Meer weten over deze cursus?
Machineveiligheid tijdens ontwerp en modificatie
Wil je ontwerptekeningen en nieuwe machines kunnen beoordelen conform de Machinerichtlijn en een CE-markering kunnen afgeven? Deze driedaagse cursus is geschikt voor ontwerpers, constructeurs, service-engineers, projectengineers, hardware-engineers en servicetechnici. Je leert onder andere CE-markering aanbrengen en risicobeoordeling op basis van NEN-EN-ISO 12100.
Aanvullende trainingen
Ben je al op de hoogte van machineveiligheid, maar mis je nog specifieke aanvullende kennis?
Dan zijn deze trainingen, gericht op de sociale richtlijn, misschien wat voor jou:
- Elektrische installaties van machines NEN-EN-IEC 60204-1
- NEN 3140 Inspectie van machines en werktuigen