De nieuwste editie van de TechBarometer is nú beschikbaar! Vraag 'm hier aan
Bekijk de vergelijking via het menu

CO-certificering

CO-certificaat halen? Ga direct naar de cursus Vakmanschap CO, of lees meer over CO-certificeringen.

Direct naar de CO-training

Is CO-certificering verplicht?

Sinds de inwerkingtreding van de Gasketelwet, die in 2023 volledig is ingevoerd, is iedereen die aan gasverbrandingstoestellen werkt verplicht om een CO-certificaat te kunnen overhandigen. Dit geldt voor installateurs en monteurs, maar ook bedrijven moeten verplicht CO-gecertificeerd zijn voordat installateurs werkzaamheden mogen verrichten aan gasverbrandingstoestellen. 

Lees meer over CO-certificeringen en behaal jouw bedrijfs- of persoonscertificaat.

Test jouw kennis over Koolmonoxide

Hoe veel weet jij over het werken aan gasverbrandingsinstallaties?

Maak de 10 vragen test!

CO-certificering installateurs

Werk jij met gasverbrandingstoestellen, dan is een CO-certificering verplicht. De verplichting geldt voor iedereen die inbedrijfstellingen uitvoert na het plaatsen van een nieuw toestel of na onderhoud, reparatie of vervanging van het toestel. Je bent ook verplicht een CO-certificaat te hebben als werkt aan de rookgasafvoer- of luchtwegtoevoer van de installaties. Heb je jouw CO-certificaat behaald? Het CO-persoonscertificaat is 5 jaar geldig.

Je ontvangt jouw CO-certificering door het bepalen van het diploma Vakmanschap CO. Om je diploma en dus je persoonscertificering te halen, moet je slagen voor zowel een theorie-examen als een praktijkexamen. Door middel van deze examens moet je aan kunnen tonen dat je vakbekwaam bent om werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties uit te voeren, zodat er geen koolmonixode vrijkomt.

Bij ROVC haal je het theoretische deel van het diploma Vakmanschap CO in een dag, waarna je je kunt inschrijven voor het praktijkexamen.

Naar cursus Vakmanschap CO

CO-certificering bedrijven

Als medewerkers van het bedrijf werken aan gasverbrandingsinstallaties, ben je ook als bedrijf verplicht CO-gecertificeerd te zijn. Deze CO-bedrijfscertificering begint met het certificeren van de desbetreffende medewerkers. Daarna kun je als bedrijf het CO-VRIJ certificaat behalen. Dat is het bewijs dat jij als bedrijf voldoet aan de wettelijke verplichten. Met het CO-VRIJ logo kunnen ook consumenten herkennen of het bedrijf CO-gecertificeerd is.

Er zijn verschillende CO-certificeringsschema’s voor bedrijven:

  • BRL6000-25 van InstallQ, voor grotere installatiebedrijven
  • NHK 2021 van de Stichting Nederlandse Haarden en kachelbranche, voor als het bedrijf alleen werkt aan gashaarden, niet aan andere installaties
  • BRL K25000 van Kiwa, met name geschikt voor kleinere installatiebedrijven


Voor de laatste groep, de kleine installatiebedrijven, biedt ROVC samen met haar partner Solar Opleidingen een workshop aan. Tijdens deze workshop van een halve dag ga je aan de slag met het handboek en weet je wat je zelf nog moet afronden om jouw bedrijfscertificering van KIWA te behalen.

Naar workshop CO-certificering

 

allroundheid technici

CO-certificering ZZP'ers

Volstaat een CO-persoonscertificering of heb je als ZZP’er ook een bedrijfscertificering nodig?

Ook als je als ZZP’er werkt aan gasverbrandingsinstallaties ben je verplicht een CO-bedrijfscertificering te hebben. Alleen het diploma Vakmanschap CO is onvoldoende.

Als je als ZZP’er veel werkt aan cv-ketels, geisers, gaskooktoestellen, gashaarden en andere gasverbrandingsinstallaties, dan kun je kiezen om ook de ‘Workshop bedrijfscertificering gasketelwet CO’ te volgen en jouw bedrijf te certificeren.

Veelgestelde vragen over CO-certificering

Particulieren zijn verplicht om te controleren of het bedrijf dat werkzaamheden uitvoert aan hun gasverbrandingsinstallaties het CO-VRIJ keurmerk kunnen tonen. Dit keurmerk dien je als bedrijf te voeren als je gecertificeerd bent.

Of een bedrijf CO-gecertificeerd is, kan ook opgezocht worden in het register van TloKB.

De nieuwe gasketelwet geldt voor alle monteurs die aan gasverbrandingsinstallaties werken. Dan gaat het om het installeren, repareren, onderhouden en in bedrijf stellen van de installaties. Het geldt alleen voor het werken aan de gashoudende onderdelen en bijvoorbeeld niet voor het werken aan een expansievat of radiatoren. Maar voor alle monteurs die met koolmonoxide in aanraking komen, geldt dus dat ze dus het Bewijs van Vakmanschap Koolmonoxide, de co-certificering, moeten behalen.

Het Bewijs van Vakmanschap Koolmonoxide geldt voor het werken aan gasverbrandingsinstallaties onder 100 kW. Elke installatie met een gasverbrandingsproces die koolmonoxide genereert en genoemd wordt in BRL-6000-25, valt onder de nieuwe Gasketelwet. Daar vallen dus ook cv-ketels voor de tuinbouw onder. De nieuwe Gasketelwet geldt ook voor gasverbrandingsinstallaties of rookgasafvoervoorzieningen, zowel bestaande installaties als nieuwe. Ook luchtverhitters en gashaarden vallen onder de nieuwe wet.

Monteurs doorlopen een individuele route om het Bewijs van Vakmanschap Koolmonoxide te behalen. Die route ziet er als volgt uit:

  1.  Het begint met een zelftest bestaande uit 20 vragen. Hieruit wordt duidelijk of de monteur al voldoende kennis heeft om de theorietoets te halen of dat bijscholing hiervoor nodig is. De zelftest is te vinden op www.vakmanschapco.nl.
  2.  De theorietoets leggen monteurs ook online, via dezelfde website, af. Gebeurt dat succesvol? Dan ontvangt de monteur een code die 6 maanden geldig is en nodig is om het praktijkexamen af te leggen.
  3.  Het praktijkexamen vindt plaats bij, onder andere, een van de examenlocaties van IW Nederland. In kleine groepjes voeren monteurs handelingen en metingen op en rondom een gasverbrandingsinstallatie uit en beantwoorden ze vragen van een examinator.

Als monteurs het praktijkexamen met succes doorlopen, ontvangen ze het Bewijs van Vakmanschap Koolmonoxide. Hiermee kunnen ze hun vakbekwaamheid voor het werken met gasverbrandingsinstallaties aantonen.

Het Bewijs van Vakmanschap CO is na het behalen 5 jaar geldig. Na die periode van 5 jaar moeten monteurs zich opnieuw laten certificeren. De route naar persoonscertificering moeten ze dan weer opnieuw afleggen.

Bij ROVC helpen we monteurs bij het behalen van hun theorietoets. Daarvoor bieden we Examentraining Vakmanschap CO. De trainingsdag bieden we aan op locaties door heel het land, maar kan ook voor in-company groepen op ROVC-locaties of bij bedrijven in-house plaatsvinden.

We helpen monteurs in 1 dag te slagen voor de theorietoets. Daarbij gaan we ervan uit dat ze al kennis hebben over:

  • (Onderhoud van) cv-ketelinstallaties
  • Rookgasafvoerkanalen
  • Luchttoevoer
  • Ventilatie en dergelijke

De dag begint ‘s ochtends met het doornemen van het lesmateriaal, waarna we de oefenvragen doornemen. In de middag leggen de monteurs de theorietoets af. Hiervoor krijgen ze alle tijd die ze nodig hebben. Omdat deze trainingsdag praktijkgericht is, slaagt meer dan 85% van de deelnemers direct na de examentraining. Met de theorietoets op zak kunnen monteurs vervolgens een moment inplannen om het praktijkexamen af te leggen.

Ja, alle monteurs die aan gasverbrandingsinstallaties werken, moeten een Bewijs van Vakmanschap Koolmonoxide hebben. Dus zowel installateurs als onderhoudsmonteurs. In totaal gaat het om circa 40.000 monteurs.

Als al je monteurs het Bewijs van Vakmanschap hebben gehaald, dien voor je eigen bedrijf nog een bedrijfscertificaat aan te vragen. Zonder dit bedrijfscertificaat mag je de monteurs alsnog niet aan het werk zetten. Voor de procedure met betrekking tot het behalen van dit certificaat, verwijzen wij je naar de website van Techniek Nederland

Onze partner Solar Opleidingen helpt ZZP'ers en kleine installatiebedrijven tot 25 medewerkers met het invullen van de nodige kwaliteitshandboeken. De richtlijnen van deze workshop voldoen uiteraard ook aan de BRL 6000-25 norm.

Je chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Jouw waardering is verstuurd. Bedankt! Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.