De nieuwste editie van de TechBarometer is nú beschikbaar! Vraag 'm hier aan
Bekijk de vergelijking via het menu

Elektrotechniek - basis | Examen

Dit is een digitaal examen. Je kunt zelf een locatie en tijdstip (binnen een bepaalde termijn) kiezen.

Examenprogramma

Basis Elektrotechniek: verdeelinrichting

Wat is verdelen, doel van verdeelinrichting; gelijkspanning, wisselspanning, draai-stroom, 1 en 3 fasenet, fase, nul en aarde; opbouw van een verdeelinrichting in een woning of utiliteit; opbouw van industriële verdeelinrichting; beveiligingen, zekering, installatie-automaat en aardlekschakelaar; eindgroepen, wandcontactdozen

Basis Elektrotechniek: schakeltechniek

Wat is besturen en verdelen in de elektrotechniek; eenvoudige uitleg van begrippen spanning, stroom en weerstand en de relatie ertussen; functie van schakelcomponenten: relais, tijdrelais, schakelaars, noodstop, drukknoppen, NO/NC; functie van veiligheden: thermisch relais, zekeringen, automaten, motorbeveiligingsschakelaar; indeling en functie van schakelkasten.

Eerstelijns inspectie Elektrische Installaties

Aangesproken beveiligingen, zekering, automaat, aardlekschakelaar; tekortkomingen aan kabels: isolatie, door-voer en bevestiging; oververhitting (temperatuurschade), verkleuring aan schakelmateriaal, slechte verbindingen; vervuiling van kritische onderdelen: ventilatorroosters, koelvinnen, ventilatoren; praktijkopdracht op eigen werkplek.

Eerstelijns storingen verdeelinrichtingen

Eenvoudige schema's en tekeningen: enkelpolige- en wisselschakeling; meten van spanning met behulp van juiste meetapparatuur; storingen lokaliseren met behulp van schema en meetapparatuur.

Eerstelijns storingen schakeltechniek

Eenvoudige schema's en tekeningen: geheugen- en vergendelschakeling; meten van spanning met behulp van juiste meetapparatuur; storingen lokaliseren met behulp van schema en meetapparatuur.

Basis Elektrische Aandrijftechniek

Algemene opbouw van een elektrische aandrijving: motor, overbrenging, sensoren, regelaar, signaalverbinding; verschillende praktijkvoorbeelden van toepassingen van elektrische aandrijvingen: verpakkingsmachine, papierfabriek, printplaatbouwer; aandrijfmotoren: draaistroom- gelijk-stroommotoren, servomotoren, stappenmotor; lineaire aandrijvingen herkennen en werking verklaren: spindel, actuator, cilinder; globale werking en toepassing van: aan-uit schakeling, softstarter, frequentieregelaar, servoregelaar; principe van divers type sensoren: encoders, toerentalmeting.

Inspectie en 1e lijns onderhoud Elektrische Aandrijfsystemen

Inspectiepunten aan een aandrijfsysteem en de componenten hierin; uitvoeren van zintuiglijk waarnemingen tijdens een inspectieronde; inspectiepunten: koeling, vervuiling, warmte (overbelasting), geluid, bevestiging en trilling, elektrische aansluiting; praktijkopdracht op eigen werkplek.

Eerstelijns storingen Elektrische Aandrijfsystemen

Eenvoudige schema's en tekeningen: directstarter, verschil tussen hoofd- en stuurstroomschema's; meten van spanning en stroom met behulp van juiste meetapparatuur; storingen lokaliseren met behulp van schema en meetapparatuur.

Data, locaties en prijs

Elektrotechniek - basis 30 minuten € 165,- (excl. btw) Inschrijven

Na bevestiging van de inschrijving kun je via jouw MijnROVC account zelf een examendatum en - locatie kiezen. Dit kan tot circa 6 weken na inschrijving.

Je chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Jouw waardering is verstuurd. Bedankt! Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.