PLC - Industriële automatisering - basis

Het examen PLC - Industriële automatisering - basis toetst of je eenvoudige storingen kunt verhelpen en onderhoud kunt uitvoeren aan besturingen van machines.

Examenprogramma

 • PLC - Industriële automatisering - basis
  Algemene opbouw van een besturing met: signaalgevers, besturingseenheid, uitvoerorganen en signaalverbindingen (blokschema); basisprincipes van een besturing, wat doet de besturing in een machine; uitvoeringsvormen van een besturing: PLC, relais, pneumatisch, IC, soft PLC, chip; visualisatie van besturingen en wijze van bediening; signaalverbindingen in een besturing; verschillende praktijkvoorbeelden van installaties met een besturing: verpakkingsmachine, afvulmachine, pretpark attractie, brug, wasstraat.
 • Basis Sensoren
  Verschillende type en uitvoeringsvormen van sensoren: mechanisch, inductief, capacitief, optisch; werkingsprincipe van de sensoren en hun specifieke toepassingsgebied; diverse toepassingsvoorbeelden van de sensoren: detectie van glazen potten, kunststof verpakkingsfolie, eindstandmelders van cilinders, open sluiten van deuren, tellen van artikelen; verschillen tussen analoge en intelligente digitale sensoren en hun toepassing.
 • Basis PLC
  Algemene opbouw van een PLC; de rol van PLC in een totaal besturing; wat doet de PLC in een machine met: signaalgevers, bedieningseenheid (HMI) en uitvoerorganen; digitale en analoge in- en outputsignalen, signaalverbindingen; verschillende praktijkvoorbeelden met PLC besturingen.
 • Inspectie Sensoren
  Belangrijke inspectiepunten aan sensoren: vervuiling, positionering/afstelling, defecte aansluitingen, beschadigingen; op eenvoudige wijze de juiste werking vaststellen; eenvoudige onderhoudswerkzaamheden: schoonmaken, afstellen, testen op werking.
 • Inspectie Industriële Automatisering
  Kennis van de belangrijke inspectiepunten van een besturingsysteem met: signaalgevers, besturingseenheid, uitvoerorganen en signaalverbindingen (blokschema); zintuiglijk waarnemen van afwijkingen en beoordelen aan de hand van normen; periodieke inspectie aan de hand van inspectieschema's; het vaststellen van de juiste vervolgactie.
 • Basis logica en eerstelijns storingen Industriële Automatisering
  Startvoorwaarden, overgangsvoorwaarden en stopvoorwaarden in een machinebesturing; SFC diagram als hulpmiddel om een besturing en werking van een machine te leren begrijpen: wat gebeurt er bij het bedienen van een noodstop met de besturing, hoe reset je een besturing en machine, verschil warme- en koude start oplossen van eenvoudige storingen en inzicht in de globale werking van de besturing

Data, locaties en Prijs

Datum Van Tot Locatie Prijs
13-09-2018 15:30 16:00 Ede € 145,00 Inschrijven

N.B. U ontvangt de factuur van onze examenpartner CerTech.

CerTech

Dit examen wordt afgenomen onder toezicht van de onafhankelijke examenorganisatie:

Postbus 117, 6710 BC, Ede
0318 – 698 605
info@certech.nl
www.certech.nl

CerTech is een onafhankelijke examenorganisatie, verantwoordelijk voor de ontwikkeling, organisatie en het afnemen van examens en toetsen. In opdracht van brancheorganisaties, adviesbureaus en opleidingsinstituten worden jaarlijks ruim 10.000 kandidaten geëxamineerd.

Postbus 117, 6710 BC, Ede
0318 – 698 605
info@certech.nl