Alles weten over de inbedrijfname en modificatie van procesautomatisering? Schrijf je dan in voor deze ROVC-cursus!

Doel

Na het volgen van de cursus Procesautomatisering: inbedrijfname en modificatie kun je complexe procesinstallaties in bedrijf nemen en modificeren. Je bent in staat analyses te maken en planmatig onderhoud aan complexe installaties uit te voeren. Je vergroot je vakkennis  over specificaties van instrumentatie en regelkleppen, looptesten, DCS-systemen en procesregelingen als: cascade-, ratio-, meervoudig- en adaptieve regelingen. 

Hier lees je de basis competenties
Niveau: Prevent ?
Duur: vanaf 6 dagen waarvan 1 practicumdag in Brasschaat België
Vakgebied: Industriële Automatisering, Procestechniek
Inschrijven Vraag een offerte aan

Ben jij een ervaren storings- of onderhoudstechnicus met kennis van meet- en regeltechniek, maar wil je je hierin verder specialiseren? Dan is de training Procesautomatisering: inbedrijfname en modificatie bedoeld voor jou! Je wordt opgeleid op het niveau Prevent.

Voorkennis
Wat is er nodig voor een succesvolle afronding van de cursus? Zorg in ieder geval voor de volgende voorkennis en ervaring:

 • Kennis van meet- en regeltechniek
 • Schema's kunnen lezen en PID-regelingen begrijpen

Een goede basis voor deze cursus is bijvoorbeeld de cursus Meet- en regeltechniek. Een gelijkwaardige cursus of relevante ervaring is ook prima.

Twijfel je aan jouw voorkennis? Doe dan de online kennistest Procesautomatisering en krijg direct studieadvies!

.

Waarom deze cursus volgen?

 • Van enkelvoudige tot meervoudige, complexe regelkringen
 • Met 1 dag practicum!
 • Mbo-deelkwalificatie

Selecteren van meet- en regelapparatuur:

 • Weten wat belangrijke aandachtspunten zijn bij het selecteren van componenten voor een specifieke toepassing in een proces, zoals opnemers en regelkleppen
 • Alternatieve instrumenten kunnen selecteren in overleg met leveranciers op basis van een storingsanalyse met bestaande instrumenten die niet goed functioneren

Regeltechniek en regelsystemen

 • Regelkringen en regelstrategieën (cascade, verhouding) begrijpen en kunnen afleiden uit PI&D, loopschema's en logische diagrammen
 • De totale kring- en individuele componenten herkennen
 • Weten wat de belangrijkste parameters zijn (P-, I-, D-actie) in een regelaar of systeem en de invloed van de instelling op het regelgedrag
 • Gedurende de cursus en tijdens lessen actief aan de slag met software op je eigen laptop
 • Kennis van de structuur van een procescomputersysteem (DCS PLC/SCADA) en het gebruik om bij een inbedrijfname te kunnen samenwerken met de ontwikkelaars of leveranciers ervan

Procedures en organisatie bij in bedrijfstelling procesinstallaties:

 • Kunnen samenwerken met een team van verschillende vakspecialiseten die betrokken zijn bij de inbedrijfname.
 • Kennis van veel voorkomende procedures en die gebruikt worden bij het testen
 • In bedrijf nemen van regelkringen rekening houdend met aanwezige intlocks

De cursus Procesautomatisering: inbedrijfname en modificatie bevat 2 dagdelen practicum waarin het volgende aan bod komt:

 • In bedrijf nemen van diverse regelingen en deelinstallaties met gebruik van DCS-systemen
 • Werken volgens procedures en veiligheidsaspecten kunnen beoordelen
 • Doorvoeren van verbeteringen in regelkringen en instrumentatie
 • Looptesten van regelkringen en oplossen van storingen

De practicumdag duurt van 09.00 tot 16.00 uur. Uiteraard zijn de kosten van koffie/thee en lunch van de practicumdag bij de prijs inbegrepen. De practicumdag vindt plaats bij onze partner in België:

ACTA
Campus Coppens
Ruiterijschool 9
B-2930 Brasschaat

Startdatum Locatie Aantal bijeenkomsten Prijs
donderdag 11 oktober 2018 Rooster Ede 6 dagen waarvan 1 practicumdag in Brasschaat België € 2.155,00 Inschrijven

Al onze prijzen zijn excl. btw

Liever een andere leslocatie of startdatum? Laat het ons weten!

Liever incompany of maatwerk? Vraag een offerte aan


Voor deze prijzen krijg je all-in service, waaronder:

Geen verborgen kosten

Catering & lesmateriaal

Lesmateriaal en catering, bestaande uit koffie/thee en lunch of diner, zijn altijd inbegrepen. Je komt dus niet voor onverwachte kosten te staan.

Praktijk

Praktijkoefening

Opleiden vanuit de praktijk staat centraal. De docent komt uit het werkveld en gebruikt veel praktijkcases. Het oefenen van vaardigheden voer je uit op echte installaties in ons uitgebreide practicum of op de eigen locatie.

Docenten uit het werkveld

Keuze & kwaliteit

Kies uit meer dan 160 opleidingen, cursussen en trainingen, 45 locaties en diverse startdata of geef jouw wensen hiervoor aan. Je profiteert altijd van de vertrouwde ROVC-kwaliteit met focus op service en praktijk!

Deze cursus wordt op de laatste bijeenkomst afgesloten met een examen. Bij een positief eindresultaat ontvang je een bedrijfserkend diploma.

CERTECH
Voor de organisatie van onze examens werkt ROVC samen met CerTech. CerTech is een onafhankelijke examenorganisatie, verantwoordelijk voor de ontwikkeling, organisatie en het afnemen van examens en toetsen. In opdracht van brancheorganisaties, adviesbureaus en opleidingsinstituten worden jaarlijks ruim 10.000 kandidaten geëxamineerd. Het gaat hierbij met name om examens gericht op techniek, veiligheid, beveiliging en organisatie & communicatie. Heeft u vragen over examens? Of bent je op zoek naar een partner om examens te laten organiseren? Bel CerTech op 0318 – 698 605 of kijk op www.certech.nl

Studieadvies nodig? 0318 - 698 697