Bekijk de vergelijking via het menu

Weber Koeltechniek bouwt trainingsinstallaties voor ROVC practicum

ROVC breidt haar cursusaanbod Koudetechniek uit. Een belangrijk onderdeel daarvan is de praktijkles. Hiervoor is een uniek practicum ontwikkeld, met 20 trainingsinstallaties. Het practicum – dat medio 2011 officieel wordt geopend – is gerealiseerd met verschillende partijen uit de branche. Zoals Weber Koeltechniek (bouwde zes installaties) en Uniechemie (leverde de componenten).

Sander Piket, Verkoper en ontwerper bij Weber Koeltechniek

Veel bedrijven die iets te maken hebben met koudetechniek hebben een grote behoefte aan cursussen op verschillende leerniveaus en per vakdiscipline. ROVC speelt daarop in met een nieuw, breed aanbod koudetechniek cursussen. Waaronder cursussen op het gebi ed van industriële en stationair commerciële koeltechiek, klein- commerciële koeltechniek, split & multi-split aircosystemen en VRF- en warmtepompsystemen en natuurlijke koudemiddelen. Ook zijn er cursussen F-gassen (I, II, III, IV), waarbij je meteen een erkend F-gassen-diploma kunt halen. Alle cursussen zijn praktijkgericht. En worden daarom vrijwel allemaal ondersteunt met een aantal dagen in het nieuwe Koudetechniek Practicum. Hier staan twintig traininginstallaties waarop de cursist de basis van ieder koelsysteem leert kennen, bekend raakt met de werking van koelinstallaties maar waarop ook fouten kunnen worden gesimuleerd, zodat de cursist leert storingen te herkennen en adequaat op te lossen.

Vakvolwassen monteurs

Weber Koeltechniek – dat samen met ROVC zes trainingsinstallaties ontwierp en bouwde – is een familiebedrijf met een informele werksfeer. Het werk is in technisch opzicht uitdagend en dat is één van de redenen van het lage personeelsverloop. Hoe prettig het er ook werken is, Weber kan door de krapte op de arbeidsmarkt moeilijk aan goede mensen komen. En dat terwijl voor service en onderhoud nieuwe, vakvolwassen monteurs nodig zijn. Sander Piket (verkoper en ontwerper bij Weber): "Daarom juichen we het initiatief van ROVC ook toe. Ik verwacht dat hun cursussen koudetechniek voor nieuwe aanwas gaan zorgen in onze branche."

Slim energie besparen

Piket houdt van z'n vak. Ontwikkelingen volgt hij op de voet, om zijn klanten goed te kunnen adviseren. Eén van de ontwikkelingen is het uitfaseren van het koelmiddel R22. Bij nieuwe installaties wordt nu veelal het koelmiddel R507a toegepast. Piket: “Ook wordt steeds vaker koelmiddel R134a gebruikt. Het is weinig milieubelastend en het energieverbruik is aanzienlijk lager. De investering ligt hoger, maar verdient zich snel terug. Ook ammoniak is terug van weggeweest. Milieuvriendelijk, maar duurder in aanschaf, al geeft de overheid subsidie voor deze technologie. Wij kennen de weg en helpen de klant met de aanvraag." Piket zegt ook dat het steeds belangrijker wordt om bestaande technologie slim toe te passen, vooral om energie te besparen. “Bijvoorbeeld door de vloeistof die naar de verdamper gaat te onderkoelen. Het resultaat is dat de capaciteit van de verdamper toeneemt, waardoor een kleinere compressor kan volstaan. Slim energie besparen is zo heel goed mogelijk."

Weber Koeltechniek

Weber Koeltechniek ontwerpt en bouwt koelinstallaties, onder meer voor de sectoren agrarisch, food en farmacie. Die kennis benut het bedrijf ook voor het ontwikkelen van installaties die zorgen voor een goed binnenklimaat in kantoren, computerruimtes, winkels en woningen. Weber biedt totaaloplossingen: van ontwerp tot bouw. Klantspecifieke wijzigingen kunnen snel worden doorgevoerd in de eigen werkplaats. Daar zijn ook de zes trainingsinstallaties voor ROVC geassembleerd. Unieke units waarop je de kneepjes van het vak kunt leren.

Storingen simuleren

Piket kijkt met plezier terug op het ontwikkelen van de installaties voor het ROVC Koudetechniekpracticum, al moest er bij Weber wel 'een knop om': "Normaal gesproken bouwen we storingsvrije installaties, nu moest er juist – door het omzetten van diverse schakelaars – allerlei storingen kunnen worden gesimuleerd. Zoals 'koelmiddeltekort' of 'verstopte filterdroger'. Dit vraagt een compleet andere manier van denken bij het ontwerpen en bouwen." Piket zegt dat hij ROVC al jaren kent, omdat een aantal collega's er cursussen volgden, zoals ‘Elektrisch schakelen’ en ‘Koeltechniek’. " ROVC is een serieuze partij, met een breed aanbod en praktijkgerichte manier van werken. Daar verbinden wij graag onze naam aan."

Uniechemie levert componenten

Uniechemie (leverancier van koelgassen en apparatuur voor koeltechniek) leverde componenten voor de trainingsinstallaties die door Weber zijn gebouwd, zoals elektronische regelaars van Dixell en compressoren van Bitzer die behoren tot de beste in de markt. Willem Pater (vertegenwoordiger Uniechemie) adviseerde de installaties uit te rusten met warmteterugwinning, waarmee de opstelling up-to-date is. Het afnemende kennisniveau bij koeltechnici is voor Uniechemie de belangrijkste reden om componenten te leveren voor de trainingsinstallatie Koudetechniek. Pater: “De markt gaat richting plug and play: er wordt vooral gewerkt met kant-en-klare installaties. Stekker erin, starten maar. Efficiënt misschien, maar zo raken koeltechnici wel achter in kennis. Ze hoeven immers niet meer te ontwerpen en te calculeren. Bovendien hoeven ze niet meer na te denken over de match tussen installatie en bedrijfscondities. Nog een trend in de markt: specialisatie. Vroeger deed één vakman het hele traject, nu heb je voor elke discipline – elektra, leidingen, inbedrijfstelling – een aparte man. Daardoor heeft bijna niemand meer overzicht. Ik vertrouw erop dat ROVC met z'n cursussen Koudetechniek het tij gaat keren.”

Je chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Jouw waardering is verstuurd. Bedankt! Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.