De nieuwste editie van de TechBarometer is nú beschikbaar! Vraag 'm hier aan
Bekijk de vergelijking via het menu

Virtual reality in trainingen

In realtime meerijden met Max Verstappen of door de ogen van Van Persie een voetbalwedstrijd meebeleven. Een bizarre droom?

In realtime meerijden met Max Verstappen of door de ogen van Van Persie een voetbalwedstrijd meebeleven. Een bizarre droom? Zeker niet, zegt Koen Laan van Pilz Nederland, aanbieder van industriële automatiseringsoplossingen en trainingspartner van ROVC. “De mogelijkheden van virtual reality zijn oneindig. Ook voor technische opleidingen!”

    

Sinds twee jaar bedenkt, ontwerpt en implementeert Koen Laan virtual reality toepassingen voor de trainingen van Pilz. Zoals een training over beweegbare bruggen, waarbij je virtueel over het brugdek loopt terwijl je instructie krijgt. Of een training aan een lopende band, waarin je veilig leert omgaan met gevaren in het productieproces. “Met virtual reality laat je mensen actief ervaren hoe het is om met machines te werken, zonder dat je ze blootstelt aan de gevaren. Ze gebruiken al hun zintuigen, waardoor de trainingsinhoud veel beter beklijft.”

Extra leermiddel voor gedragsverandering

Virtual reality vervangt bestaande leermethoden niet, benadrukt Koen. “Het is een extra leermiddel, dat de lesstof visueel en interactief ondersteunt op een manier die we niet voor mogelijk hielden. We hebben bijvoorbeeld net een hele fabriekslijn nagebouwd in 3D. Met een Oculus Rift op kun je die fabriek virtueel binnenstappen. Zo kun je iemand gewenst veiligheidsgedrag aanleren (bijvoorbeeld over de gele looppaden lopen), terwijl je op afstand in realtime meekijkt. Het werkt echt. Met virtual reality kun je zelfs vliegangst en hoogtevrees overwinnen. Het is een superspannende ontwikkeling waar we niet omheen kunnen, te vergelijken met de opkomst van internet in de jaren 90. De nieuwe iPhone heeft waarschijnlijk al een hololens!”

Je chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Jouw waardering is verstuurd. Bedankt! Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.