Bekijk de vergelijking via het menu

Technical operators kunnen een machinestoring nu beter duiden

CuliVers is de convenience-specialist van Sligro Food Group. In de CuliVers-keuken in Eindhoven worden dagelijks tienduizenden maaltijden en maaltijdcomponenten geproduceerd. Vorig jaar volgden tien medewerkers van de verpakkingslijn de incompanycursus ‘Techniek voor operators’ van ROVC. “Het basisniveau is gestegen. Onze cursisten zijn zich duidelijk bewuster van de techniek in onze machines.”

Jaap Bertens, Operationeel manager (links) en Ton van Uden, Teamleider assemblage bij CuliVers

EMTÉ

CuliVers is een dochteronderneming van Sligro Food Group. In de productiefaciliteit in Eindhoven worden dagelijks maaltijden en maaltijdcomponenten geproduceerd voor de horeca, zorginstellingen en EMTÉ, de eigen supermarktformule van Sligro. In de CuliVers-keuken op bedrijventerrein De Hurk krijg je een aardige indruk van wat de pot de komende dagen schaft. Nu, hartje winter, vliegen er dagelijks duizenden kilo’s verse stamppot doorheen. Ton van Uden, teamleider assemblage: “Ons aanbod aan versmaaltijden en maaltijdcomponenten is groot. Op weekbasis gaat het om zo’n 160.000 verpakkingen.”

Productontwikkeling en -innovatie

CuliVers investeert daarnaast continu in productontwikkeling en -innovatie, vervolgt Van Uden. “We hebben vijf productontwikkelaars in dienst die dagelijks bezig zijn met het samenstellen van recepturen en het ontwikkelen van nieuwe producten. Een goed voorbeeld zijn de literemmertjes met kant-en-klare soepen en sauzen van hoogwaardige kwaliteit. En onlangs hebben we een assortiment exclusieve tosti’s op de markt gebracht.” CuliVers kan flexibel inspelen op de wensen van de klant. Die klantwens is soms zeer specifiek, bijvoorbeeld in zorginstellingen. “Vaak hebben klanten bepaalde dieeteisen. We hebben dan ook gecertificeerde dieetkoks in dienst en beschikken over een aparte dieetkeuken, waar we natriumarme, gluten- en lactosevrije producten kunnen maken.”

Meer inzicht in technisch proces

Jaap Bertens, operationeel manager bij CuliVers, legde vorig jaar voor het eerst contact met ROVC. “We zagen te veel stilstand op onze verpakkingslijn. Er werd te vaak blind op knoppen gedrukt, waardoor inpakmachines ‘crashten’ en de technische dienst te hulp moest schieten. Alle aspecten die in zo’n machine zitten wilden we een keer de revue laten passeren, bijvoorbeeld pneumatiek en hydrauliek. Kortom, we wilden onze operators bewuster maken van het technisch proces en daarmee het aantal korte stops terugbrengen.”

CuliVers

CuliVers is de convenience-specialist van Sligro Food Group. In de productiefaciliteiten in Eindhoven worden maaltijden en maaltijdcomponenten geproduceerd. Dat varieert van complete maaltijden voor bedrijven en zorginstellingen tot maaltijdcomponenten onder de naam ‘Meesterschap van het huis’ en Dinnerland-maaltijden. Kwaliteit staat hoog in het vaandel: het aanbod van CuliVers bestaat uit hoogwaardige versproducten. Productontwikkeling en -innovatie vinden ‘in huis’ plaats, door een team speciaal opgeleide productontwikkelaars en koks.

Techniek voor operators

Tien medewerkers volgden vanaf vorig jaar februari de 18-delige incompanycursus ‘Techniek voor operators’. Van Uden: “Door de integratie van CuliVers Amsterdam en Eindhoven hebben we de cursus in de zomermaanden even ‘on hold’ gezet. In oktober hebben we het traject succesvol afgerond: alle tien deelnemers zijn geslaagd.” De samenstelling van de groep was divers, vertelt Van Uden, die de cursus zelf ook doorliep. “Er deden mensen mee met twintig jaar ervaring in het operatorschap, maar ook collega’s die net de stap van productiemedewerker naar operator B hadden gemaakt.”

Hoger basisniveau

Bertens: “Het idee was een soort cursus ‘storingzoeken on the job’, met als einddoelen minder korte stops en een hogere productie. We wilden onze operators handvaten geven en ze zelfredzamer maken bij het oplossen van eerstelijnsstoringen.” Van Uden vult aan: “Onze operators hebben een bredere technische basis gekregen dankzij deze cursus. Ze vonden de cursus leuk en stimulerend en de docent kon de cursisten raken en boeien. Ondanks het verschil in voorkennis was de cursus voor iedereen goed te volgen. Iedere cursist kreeg de aandacht die hij nodig had. En het basisniveau van onze cursisten is absoluut gestegen. We merken dat ze een storing nu beter kunnen duiden en dat ze het mogelijke probleem duidelijker kunnen formuleren naar de technische dienst. We hebben dus zeker winst geboekt.”

Verhouding theorie en praktijk

CuliVers kijkt positief terug op het cursustraject, maar noemt wel een belangrijk verbeterpunt: de verhouding tussen theorie en praktijk. Van Uden: “We hebben een flink aantal middagen over assen en lagers gesproken. Dat had wat ons betreft iets korter gekund. Wat we erg waardevol vonden, was het gedeelte met de practicumkoffer. Oefenen met slangetjes, luchtpoortjes en contacten en dat vervolgens vertalen naar de eigen praktijk. De vooraf gekozen modules vormden nu vaak de leidraad, met af en toe een uitstapje naar onze eigen machines. Achteraf gezien had onze hele inpaklijn – van multihead, pompen, contacten tot inpakmachines – de rode draad kunnen vormen. Dat was een goed leerpunt voor beide partijen. Een volgende keer zouden we hier en daar andere accenten leggen en wat vaker van de bestaande modules afwijken.”

Je chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Jouw waardering is verstuurd. Bedankt! Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.