De nieuwste editie van de TechBarometer is nú beschikbaar! Vraag 'm hier aan
Bekijk de vergelijking via het menu

Storing in een warmtepompsysteem?

De woning van morgen is niet meer de woning van vandaag, want de warmtepompinstallatie heeft haar intrede gedaan. Aan opleidingen over de installatie van warmtepompen geen gebrek. Maar als het systeem is opgeleverd en er is een storing, wat dan? Vanaf november start ROVC, in samenwerking met OTIB en MarktMonitor, de nieuwe cursus Servicemonteur warmtepompsystemen.

Ing. Willem F.G. Hooijkaas, Directeur bij MarktMonitor B.V.

In opdracht van OTIB brengt MarktMonitor jaar in jaar uit in beeld hoe de installatiesector zich ontwikkelt op het gebied van innovatie, scholing en de arbeidsmarkt. Directeur ing. Willem Hooijkaas van MarktMonitor: “Vanuit eerder innovatieonderzoek zagen we al vroegtijdig dat de warmtepomp een van de belangrijkste ontwikkelingen zou worden. Vijf jaar geleden hebben we een leergang ontwikkeld om ontwerpers en uitvoerders hierin te scholen. Gaandeweg werd duidelijk dat kennis over service en onderhoud van een warmtepompinstallatie ontbreekt.”

Van product naar systeem

Storingzoeken in een warmtepompsysteem vergt meer knowhow dan bij de traditionele cv-ketels. “Met alleen productkennis kom je er niet meer”, vertelt Hooijkaas. Hij licht toe: “De servicemonteur zal andere vragen over de warmtepomp moeten stellen. Waar haalt de warmtepomp zijn energie vandaan? Is de energietoevoer verzekerd? En als er een storing is: is die bij de interne pomp van de warmtepomp, bij de bron of werkt een sensor niet correct? Of het nou warmtepomp x, y of z betreft, kennis over de werking van het totaalsysteem is voor service en onderhoud een vereiste.”

Geluid van de techniek

MarktMonitor inventariseerde de knelpunten die bedrijven in de praktijk tegenkomen en bracht diverse partijen samen om de lesstof en het practicum te ontwikkelen. “Voor een cursus over onderhoud en service is de praktijk de beste leerschool. Daar heb je scholingsprofessionals voor nodig, die de kennis zo overdragen dat cursisten er de volgende dag al profijt van hebben in hun eigen situatie. ROVC verstaat het geluid van de techniek.”

Profileren als kwaliteitsbedrijf

Hooijkaas geeft nog een boodschap mee. “Met de nieuwe technieken en de verduurzaming van woningen staat ons nog heel wat te gebeuren. Als we niet tijdig schakelen op het in huis halen van de benodigde kennis, dan doen we onszelf de das om. Door op tijd de juiste kennis en kunde binnen te halen, kun je je profileren als kwaliteitsbedrijf. Daarmee heb je de toekomst van het bedrijf beter in de hand

MarktMonitor B.V.

MarktMonitor is gespecialiseerd in kwantitatief én kwalitatief onderzoek op het gebied van arbeidsmarkt, innovatie en scholing voor diverse sectoren. Daarmee stelt MarktMonitor bedrijven en hun medewerkers in staat om vroegtijdig in te spelen op de kansen in hun branche.

Je chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Jouw waardering is verstuurd. Bedankt! Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.