De nieuwste editie van de TechBarometer is nú beschikbaar! Vraag 'm hier aan
Bekijk de vergelijking via het menu
Servicetechnicus mbo-opleiding

Servicemonteur Mitchell sleutelt succesvol aan zijn eigen toekomst

Die brede basis maakt mij een betere monteur

Mitchell van Laar (25) werkt als servicemonteur stadsverwarming bij Eneco Warmte & Koude. Met zijn eigen Eneco-bus rijdt hij kriskras door de regio Utrecht om klanten te bezoeken, storingen op te lossen en regelstations in te bouwen. Een zelfstandige, verantwoordelijke en zeer afwisselende functie, die hij halverwege zijn mbo-4-opleiding aan ROVC al heeft weten te bemachtigen. Wat is zijn geheim?

“Kijk, in dit soort regelstations bouw ik de elektra in,” zegt Mitchell van Laar opgewekt. We staan in de regelkamer voor de stadsverwarming van een groot appartementencomplex vlakbij Utrecht Centraal. “Vanuit deze kamer worden alle appartementen voorzien van warmte en warm water. De warmte wordt duurzaam opgewekt vanaf een lokale energiebron. Via het stadswarmtenet en verdeelstations komt het verwarmde water uiteindelijk hier terecht. Of in je meterkast, als je thuis stadsverwarming hebt.”

Liefde voor techniek

Mitchell is dol op zijn vak, dat is duidelijk. In de regio Utrecht is hij één van de 22 servicemonteurs stadsverwarming bij Eneco Warmte & Koude. Werk heeft hij meer dan genoeg, al heeft hij het in de winter natuurlijk drukker dan in de zomer. “In de toekomst krijgen we nog meer te doen,” vertelt Mitchell. “Nu de overheid de gaskraan langzaam dichtdraait, krijgen steeds meer bedrijven en huishoudens duurzame energie. Opgewekt uit warmte bijvoorbeeld, zoals bij stadsverwarming.” Is er een storing, dan rukt Mitchell in zijn Eneco-bus uit om die op te lossen. Als technische alleskunner pakt hij veel meer klussen op dan alleen de standaardstoringen. “Ik hou van techniek, dus dit is een geweldige baan.”

Motivatie om te leren

Hoe is Mitchell terechtgekomen in zijn droombaan? “Dat is een lang verhaal dat begint op de havo,” antwoordt hij. “Toen wist ik al dat ik het liefst iets met mijn handen wilde doen. Het examen haalde ik ook niet. Gelukkig kon ik via mijn vader aan het werk bij Eneco. Ik mocht meerijden in de bus van een servicemonteur, die mij de kneepjes van het vak zou leren. Op één voorwaarde: ik moest een mbo-diploma halen. In samenspraak met mijn Eneco-begeleider schreef ik me in voor een reguliere mbo-4-opleiding Installatietechniek aan een ROC. Dat is mij niet goed bevallen, op de stageperiode na dan. Het onderwijs paste niet bij mij. Ik was twee jaar ouder dan mijn medestudenten, ik werkte al en was erg gedreven om de opleiding goed af te ronden. Ik wilde veel meer leren dan mogelijk was.”

Mbo-opleiding op maat

Gelukkig had Mitchell een goede begeleider bij Eneco. Samen bekeken zij de andere opleidingsopties, van LOI tot ROVC. “Het werd de opleiding Servicetechnicus Installatietechniek bij ROVC, vanwege de mogelijkheid een mbo-diploma te halen waar je écht iets aan hebt in de praktijk.” Mitchell is erg te spreken over het aanmeldingsproces bij ROVC. “Na een afspraak op locatie met een studieadviseur van ROVC, kreeg ik een aanbod voor een mbo-opleiding op maat. Een complete mbo-4-opleiding, maar met aantal technische mbo-3-vakken die ik ook nog moest halen. De opleiding zou gewoon 4 jaar duren, net als een reguliere mbo-opleiding, en ik kon hem naast mijn werk bij Eneco volgen. Perfect! En wat ook mooi was: ik kon supersnel beginnen met het eerste onderdeel. Ik wilde geen tijd meer verliezen.

Brede basis

Nu is Mitchell bijna klaar met zijn mbo-opleiding. Nog even en hij mag zijn proeve van bekwaamheid doen, bestaande uit een praktijkoefening en een presentatie. Hoe kijkt hij terug op die vier jaar studie naast zijn werk? “Heel goed. De mbo-opleiding van ROVC is breed, dus ik heb nu een goede technische basis. Ik heb onderdelen gevolgd die mij in het begin niets zeiden, zoals Koeltechniek, maar waar ik nu enorm enthousiast over ben. De docenten zijn allemaal even kundig en praktijkgericht. Ook heb ik veel geleerd in het practicum van ROVC, dat vol staat met nagebouwde installaties. Een superplek om schakelingen te oefenen en storingen op te lossen. Ik kan iedereen aanraden om naar ROVC te gaan.”

Betere monteur

Voor het uitvoeren van zijn werkzaamheden bij Eneco heeft Mitchell lang niet alle onderdelen uit zijn opleiding nodig. “Maar die brede basis maakt je wel een betere monteur,” concludeert hij. “Samen met liefde voor techniek, de motivatie om te leren en de juiste leerschool kun je erg ver komen. Dat zag Eneco ook, want halverwege mijn opleiding mocht ik al met mijn eigen bus op stap!”

Ben jij na het lezen van het verhaal van Mitchell enthousiast over het volgen van een mbo-opleiding?

Meer informatie mbo-opleidingen

Je chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Jouw waardering is verstuurd. Bedankt! Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.