De nieuwste editie van de TechBarometer is nú beschikbaar! Vraag 'm hier aan
Bekijk de vergelijking via het menu

Patroon Afhankelijk Onderhoud

Wanneer PAO wordt toegepast, neem je al preventieve maatregelen voordat de lijn stil komt te liggen.

Er bestaan geen storingen zonder oorzaak. Op dat gegeven is Patroon afhankelijk onderhoud, kortweg PAO, gebaseerd. Oorzaken - ofwel patronen - herkennen, opsporen en wegnemen voorkomt dat er storingen ontstaan en een productielijn stil komt te liggen. Dat is dus een andere benadering dan bij de onderhoudsstrategieën SAO, GAO en TAO. Daar ligt de focus op het behoud van de bestaande situatie: het verhelpen van storingen. Einstein zei daarover het volgende: “Je kunt geen problemen oplossen op het niveau waarop ze zijn ontstaan."

Minder storingen

Ligt een productielijn stil, dan kost dat meer dan een paar tientjes. Wanneer PAO wordt toegepast, neem je al preventieve maatregelen voordat de lijn stil komt te liggen. Dat is de grote meerwaarde van PAO: continuïteit en kostenbesparingen. Mogelijke storingen kondigen zich immers al in een vroeg stadium aan. PAO zorgt ervoor dat je tijdig ziet dat een component defect zal raken, zodat je daarop preventief kunt inspelen. Zo zal je merken dat er steeds minder storingen ontstaan en de hectiek in de Technische Dienst afneemt. Sinds kort is het mogelijk om bij ROVC de training Patroon afhankelijk onderhoud te volgen. Deze wordt in samenwerking met het bedrijf MTD georganiseerd.

PAO - een grote glazen bol?

“Nee, hoor – alles behalve dat,” lacht Wim van der Have van MTD. Hoe spoor je dan vroegtijdig storingen op? Van der Have: “Je zintuigen gebruiken. Horen, zien en voelen! En je daarbij laten helpen door moderne elektronica, zoals ultrasoon apparatuur, een stroboscoop of een trillingsanalyser. In de training leren monteurs afwijkende patronen herkennen en het met meetapparatuur in kaart brengen van deze signalen. Een simpel voorbeeld: rubberslijpsel onder een koppeling: Waardoor komt dat? Wat ga je doen? En hoe voorkom je het? Zo verdwijnt het probleem op een ander niveau dan waarop het ontstaat.

Trillingsanalyse

Sjaak Hoffer, werkzaam als machinist motordriver bij Cargill, heeft de training Patroon afhankelijk onderhoud gevolgd. Ik wilde graag meer weten over patronen en het herkennen daarvan en was benieuwd hoe ik die kennis in mijn werk kon toepassen. De training was een schot in de roos - ik heb er veel aan gehad. Zo passen wij bij Cargill bijvoorbeeld trillingsanalyse toe. We meten de trillingen op de lagers. Eerst hebben we een bibliotheek aangelegd met alle trillingswaarden en op enig moment constateer je dan dus ook een hogere trillingsfrequentie op een lager. We kunnen het probleem opsporen door het bestuderen van de loopsporen en verhelpen het meteen. Voorheen werden we pas gealarmeerd als de lager kraakte en dan was het al foute boel. Problemen vóór zijn bespaart tijd en geld!

 

Je chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Jouw waardering is verstuurd. Bedankt! Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.