De nieuwste editie van de TechBarometer is nú beschikbaar! Vraag 'm hier aan
Bekijk de vergelijking via het menu
kabels in de war

Nieuwe opleiding voor werkzoekenden biedt oplossing voor tekort aan technici

In Zoetermeer wordt vol verwachting uitgekeken naar de start van ‘Werken aan duurzaamheid’. Dit unieke opleidingstraject stoomt mensen vanuit een bijstandssituatie in zes maanden klaar voor een technische baan in de duurzame energiesector. Een bijzonder initiatief dat alleen maar winnaars kent.

Het opleidingstraject ‘Werken aan duurzaamheid’ is ontstaan vanuit een samenwerking tussen Stichting EcoWare, ROVC en Warmtepomp Techniek Zoetermeer (WPTZ). Zet een leerwerkbedrijf, een opleider en een werkgever bij elkaar en met één idee wordt voorzien in vier marktbehoeften: 1) Gemotiveerde vakmensen die de vacatures voor het groeiende tekort aan technici invullen. 2) Opleiding en baangarantie voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. 3) Verduurzaming van panden dankzij energiebesparende oplossingen. 4) Een kwalitatieve, praktijkgerichte techniekopleiding op mbo-niveau, maar dan zonder de verplichting tot extra vakken als taal en rekenen. ‘Werken aan duurzaamheid’ verenigt deze vier marktbehoeften in één compact opleidingstraject van zes maanden. Het traject zal als pilot starten in Zoetermeer, maar kan na bewezen succes ook in andere steden invulling krijgen.

Duurzaam ondernemen

Zoetermeer heeft duurzaamheid in hoog vaandel staan. Ondernemers ontplooien duurzame initiatieven en de wens bestaat om de panden in de stad te verduurzamen. Minder energieverbruik, lagere stookkosten en beter voor milieu. Dit is mogelijk met innovatieve oplossingen op het gebied van warmtepomptechniek, zonne-energie en warmteterugwininstallaties. De kennis voor deze duurzaamheidsslag is er. Warmtepomp Techniek Zoetermeer is een van de voorlopers binnen de regio als het gaat om de toepassing van duurzame energietechnieken. Maar om die kennis toe te passen, is goed geschoold én gemotiveerd personeel nodig. En dat is er niet. Dus waarom geen werkzoekenden bijscholen? In Zoetermeer zijn genoeg werkzoekenden die affiniteit hebben met techniek. Maar deze speciale groep mensen heeft wel een speciale opleiding nodig: een technische startopleiding die deze groep klaarstoomt voor een fulltime baan én een baangarantie biedt. Dat is ‘Werken aan duurzaamheid’ in een notendop.

Bas ter Burg, directeur van Stichting Ecoware

 

Voortraject werknemersvaardigheden

Bij het samenstellen van het opleidingstraject komen de expertises van Stichting EcoWare en ROVC samen. ROVC verzorgt de technisch-inhoudelijke kant. Stichting EcoWare, een leerwerkplaats voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, is verantwoordelijk voor het voortraject en de begeleiding. In dit traject gaan twintig deelnemers vijf weken aan de slag met ICT en fietstechniek. In een echte werkomgeving laten zij hun affiniteit met techniek zien en hun motivatie voor de opleiding en een fulltime baan. De doelstelling voor deze periode is het opdoen van arbeidsritme en werknemersvaardigheden. De deelnemers worden beoordeeld op zaken als op tijd komen, samenwerken, inzetbaarheid en flexibiliteit. Er is veel aandacht voor individuele begeleiding. De deelnemers worden ondersteund door een leercoach die oog heeft voor terugvalpreventie. Zij krijgen werkbegeleiding, vakinhoudelijke begeleiding en aanvullende begeleiding als blijkt dat hun prestaties stagneren. Na het voortraject kunnen naar verwachting twaalf mensen starten met het technisch-inhoudelijke deel van het opleidingstraject.

Basistraining technische vaardigheden en opleiding

Het technisch-inhoudelijke deel van ‘Werken aan duurzaamheid’ bestaat uit een basistraining van acht weken en een opleiding van twaalf weken. ROVC verzorgt beide delen. In de basistraining leren de deelnemers technische vaardigheden. Dit is vooral ‘leren door te doen’: twee dagen werken en drie dagen leren en dan vooral praktijk. De onderwerpen die aan bod komen, zijn onder meer schemalezen, elektra, metaal, water en werken op hoogte. Daarnaast krijgen de deelnemers de training Basisveiligheid VCA. Na de basistraining volgt een toetsmoment. Wie het eerste deel succesvol afrondt, kan door naar de opleiding van twaalf weken: vier dagen werken en één dag leren. Het niveau van de deelnemers wordt naar zodanige hoogte gebracht, dat zij bij een reguliere werkgever aan de slag kunnen. Bijvoorbeeld bij Warmtepomp Techniek Zoetermeer of bij een van de vele lokale bedrijven die duurzaam ondernemen. Als de deelnemers het gehele traject succesvol doorlopen, hebben zij gegarandeerd werk voor minstens zes maanden. Misschien wel bij de verduurzaming van de panden in Zoetermeer.

Stichting EcoWare over 'Werken aan duurzaamheid'

Bas ter Burg komt als directeur van Stichting Ecoware dagelijks in aanraking met de doelgroep van het nieuwe opleidingstraject. “Mensen in een bijstandsituatie zitten vaak al een tijdje thuis en moeten opeens vijf dagen in de week om 8 uur ’s ochtends klaarstaan. Dat is behoorlijk wennen. De enige voorwaarden voor aanmelding zijn dat mensen geen sterke fysieke beperkingen hebben, geen hoogtevrees en dat ze de Nederlandse taal machtig zijn. Maar dan begint het pas.”

“Aan ons de taak om in het voortraject van vijf weken uit te vinden of ze voldoende gemotiveerd zijn en om ze werknemersvaardigheden bij te brengen. Daartoe organiseren wij individuele gesprekken en beoordelen wij hun gedrag op de werkvloer. In vijf weken zien wij precies welke belemmeringen mensen hebben. Wellicht is de taalvaardigheid nog niet op peil of kampt iemand met schulden, waardoor hij of zij niet optimaal functioneert. Die mensen kunnen nog niet starten met de opleiding, maar wij houden ze wel in het vizier. Wij gaan verder met twaalf gemotiveerde mensen die affiniteit hebben met techniek en iets van hun leven willen maken. De stap naar een reguliere werkplek proberen wij zo klein mogelijk te maken met ‘Werken aan duurzaamheid’, maar ze moeten het uiteindelijk toch zelf doen.”

Je chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Jouw waardering is verstuurd. Bedankt! Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.