De nieuwste editie van de TechBarometer is nú beschikbaar! Vraag 'm hier aan
Bekijk de vergelijking via het menu

Murrelektronik blijft investeren in het practicum van ROVC

Reeds 9 jaar geleden leverde Murrelektronik elektrotechnisch materiaal voor het ROVC-practicum. Dit jaar investeerden zij wederom in de uitbreiding van het practicum. Het vakgebied Industriële Automatisering is een vakgebied waar veel ontwikkelingen in gaande zijn. Ditmaal lag de focus dan ook op het up-to-date brengen van het practicum voor de cursussen in de industriële automatisering. Gert van Dam, Directeur Murrelektronik Nederland, en Frans van Gent, vertegenwoordiger Murrelektronik, lichten hun beweegredenen hiervoor toe.

Frans van Gent, vertegenwoordiger en Gert van Dam, directeur bij Murrelektronik

Van Dam vertelt: “Murrelektronik levert input- en output modules voor zowel binnen als buiten de schakelkast. Bij gebruik van modules buiten de schakelkast kan bijvoorbeeld sneller een storing gelokaliseerd worden. Minder storingen betekent vaak minder productiestilstand en een hogere omzet. Bovendien worden de verbindingstechnieken steeds makkelijker in gebruik.”

Investeren

Van Gent: “Wij willen graag dat mensen leren werken met onze (nieuwe) materialen, vandaar dat we graag investeren in een practicum zoals dat van ROVC. Wanneer je als bedrijf merkt dat er steeds minder technici zijn die met jouw producten kunnen werken, moet je op zoek naar mogelijkheden om ze bekend te maken met jouw product. Wij zijn daarom blij dat ROVC een groot practicum heeft waarin cursisten hun vaardigheden kunnen oefenen. ” Van Dam: “Doordat mensen met onze producten leren werken, worden ze bekend met de voordelen. Ze zien bijvoorbeeld dat storingen makkelijk te traceren zijn, waardoor er in de praktijk minder machinestilstand is. Het mooiste is dat mensen dan enthousiast raken over je product en dat dan ook willen gebruiken op de werkvloer.”

Contact geïntensiveerd

Het contact tussen ROVC en Murrelektronik is geïntensiveerd nadat Van Gent een aantal cursussen bij ROVC heeft gevolgd. Hij was van mening dat de technologieën van Murrelektronik niet konden ontbreken in het practicum van ROVC. Van Gent: “Techneuten leren in het practicum van ROVC de pas geleerde theorie toe te passen in de praktijk. De eerste keer in het practicum zijn ze nog een beetje onwennig om zelf aan de slag te gaan. Maar als de cursisten eenmaal bezig zijn zie je gewoon dat ze het gaandeweg echt gaan snappen. Dit vergroot uiteindelijk het aantal allround inzetbare mensen. Doordat ik zelf in het practicum les heb gehad, vond ik dat we de contacten met ROVC verder moesten aanhalen.”

Murrelektronik

Murrelektronik is een wereldwijde organisatie en bestaat sinds 1975. Vanaf 1986 zijn zij ook actief in de Nederlandse markt. Inmiddels werken er in totaal 1500 medewerkers bij deze organisatie. Zij zijn producent in elektrotechnisch materiaal voor de machinebouw. Hun expertise ligt in de verbindingstechnieken. Murrelektronik is een marktleider op het gebied van ontstoortechniek en tevens toonaangevend in aansluittechniek.

Tekort aan technici

Ook Murrelektronik merkt het tekort aan technici in de huidige markt. De klanten van Murrelektronik hebben minder technisch personeel in dienst. Hierdoor is deze organisatie continu aan het kijken hoe ze hun producten kunnen blijven ontwikkelen. Van Gent: “ Onze klanten zijn steeds meer op zoek naar oplossingen om de machines zo te bouwen dat ze erg gebruikersvriendelijk zijn. De meeste bedrijven hebben immers een veel kleinere technische dienst dan een aantal jaar geleden. Hierdoor moeten mensen zonder technische achtergrond ook storingen kunnen oplossen. Door onze producten in te zetten is dit haalbaar, maar uiteraard moeten ze er wel mee leren werken.” Van Dam signaleert ook een andere ontwikkeling in de markt: “Als productiebedrijf moeten wij steeds vaker bestellingen geassembleerd bij de klant afleveren. De klant heeft geen personeel meer rondlopen dat vrijgemaakt kan worden voor bijvoorbeeld een complexe assemblage. Al met al is het tekort aan technici een probleem dat ons allen in de Nederlandse industrie raakt en we zullen gezamenlijk naar oplossingen moeten zoeken.”

Opleiden zij-instromers

Bij Murrelektronik staat er al anderhalf jaar een vacature voor een stagiair open. Van Gent: “Op dit moment is het moeilijk om een stagiair te vinden. Hierdoor zie je dat de instroom van technici uit het reguliere onderwijs op de arbeidsmarkt alsmaar minder wordt. De vraag naar goed opgeleide techneuten blijft echter wel groeien. De industrie moet oplossingen gaan zoeken in het opleiden van zij-instromers.” Van Dam ziet het opleiden van mensen als een noodzaak. “Het tekort aan technici wordt in de toekomstige arbeidsmarkt alleen maar groter. Wij blijven dan ook in investeren in het technisch ontwikkelen van mensen door bijvoorbeeld practicummaterialen te leveren.”, aldus Van Dam.

Profiteren

Al met al gebeurd er een hoop in de markt om het tekort aan te pakken. Bedrijven worden zich bewust wat er in de nabije toekomst gaat spelen en wat dat voor hun betekend. Van Dam: “Wij als organisatie kunnen gaan profiteren van alle recente ontwikkelingen in de markt. Wij zijn druk bezig om het werk aan de verbindingstechnieken te versimpelen en inzichtelijk te maken. Hierdoor kunnen meer mensen met onze apparatuur werken en blijf je bij de tijd.”

Je chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Jouw waardering is verstuurd. Bedankt! Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.