De nieuwste editie van de TechBarometer is nú beschikbaar! Vraag 'm hier aan
Bekijk de vergelijking via het menu

Eigen bedrijfsschool de oplossing voor krappe arbeidsmarkt

Kort na de oprichting in 1948 zette Voestalpine Polynorm, toeleverancier voor de automobielbranche, een eigen bedrijfsschool op. De bedrijfsschool biedt landelijk erkende mbo-opleidingen op het gebied van verspaning, onderhoud en productietechniek. ROVC is medeverantwoordelijk voor de verdieping voor onderhoud op mbo-3 en -4-niveau. Jan Rozema, manager Bedrijfsopleiding & Training: “Vooral ROVC’s multidisciplinaire aanpak doet recht aan de toegenomen complexiteit van het werkterrein.”

Laurens Rouvoet, Docent & Jan Rozema, Manager Bedrijfsopleiding en Training

Klantgerichtheid, vakkennis en toewijding. Dat zijn drie belangrijke competenties die het staalbedrijf voestalpine Polynorm zijn leerlingen bijbrengt op de eigen bedrijfsschool. “ Die competenties zijn onderdeel van ons DNA,” legt Jan Rozema uit. “ Wij benadrukken bij onze leerlingen het belang van een goede werkhouding. Klantgerichtheid en toewijding zijn belangrijke eigenschappen, niet alleen voor onze eigen organisatie, maar juist ook voor onze klanten. Wanneer een automobielfabrikant plotseling met een complexe uitbesteding komt, moet de organisatie over de gehele linie vakkundig functioneren en snel kunnen schakelen.” Als manager Bedrijfsopleiding & Training leidt Rozema de bedrijfsschool en is hij verantwoordelijk voor talentontwikkeling. Naast hem zit Laurens Rouvoet, hét voorbeeld van talentontwikkeling. Rouvoet is in tien jaar opgeklommen van bedrijfsschoolleerling tot -docent. “Een goede werkhouding verbetert ook de persoonlijke doorgroeimogelijkheden!”

Uniek opleidingsprogramma

De bedrijfsschool van Polynorm is een aantal jaar na de oprichting in 1948 opgezet. “Polynorm wilde zelf betrokken zijn bij het opleiden van jonge vakmensen,” licht Rozema toe. “Mede uit noodzaak, want er bestonden geen opleidingsprogramma’s die direct aansloten bij het werkterrein van Polynorm. Dat geldt nog steeds voor de opleiding tot gereedschapmaker. De omvormtechnieken van het persproces van carrosseriedelen zijn heel specifiek ”. Binnen de bedrijfsschool biedt Polynorm MBO-opleidingen aan in drie technische richtingen: verspaning (gereedschapmaker, CNC-verspaner) onderhoud (onderhoudstechnicus, elektrotechnicus) en productietechniek (operator, plaatwerker/lasser). Na succesvolle afronding van zowel het theorie- als praktijkgedeelte ontvangen de leerlingen een landelijk erkend MBO-diploma. De meeste leerlingen blijven werken op het terrein van voestalpine Polynorm in Bunschoten.

Handhaven in de markt

“In tijden van krapte op de arbeidsmarkt neemt het belang van de bedrijfsschool alleen maar toe,” zegt Rozema. “De uitstroom uit het technisch onderwijs loopt terug en er ontstaan steeds grotere tekorten aan vakkrachten. Dankzij de bedrijfsschool kunnen wij beter zorgen voor instroom van jonge vakkrachten. Met de nodige wervingsactiviteiten hebben wij ieder jaar nog voldoende geschikte én gemotiveerde leerlingen kunnen vinden. Zij volgen het BBL-traject: ze gaan één dag per week naar school en werken, onder goede begeleiding, direct mee in ons bedrijf.” Rouvoet voegt daaraan toe dat het als docent heel mooi is om te zien hoe leerlingen groeien. “Ze worden echt onderdeel van het team van Polynorm. Dat verhoogt de productiviteit en de werksfeer!”

Voestalpine Polynorm BV

Vanuit vestigingen over de hele wereld ontwikkelt de Oostenrijkste voestalpine Group hoogwaardige staalproducten. voestalpine Polynorm BV in Bunschoten is onderdeel van de 40.000 medewerkers tellende voestalpine Group. Het bedrijf opereert als onafhankelijke toeleverancier in de Europese automobielbranche en heeft veel kennis van pers-, gereedschap- en samensteltechniek. Kernactiviteiten zijn het ontwerpen en produceren van stalen en aluminium carrosseriedelen voor personenauto’s en vrachtwagens. In Bunschoten werken circa zevenhonderd medewerkers.

Samenwerking Polynorm en ROVC

Sinds oktober 2011 speelt ROVC een belangrijke rol binnen de bedrijfsschool van Polynorm. ROVC verzorgt de erkende MBO-opleidingen Servicemonteur elektro en Servicetechnicus werktuigbouw voor de verdieping naar mbo-3 en mbo-4. “We merkten dat de opleidingsprogramma’s van onze vorige partner, ROC, niet voldoende op deze niveaus aansloten,” aldus Rozema. “ROVC biedt het maatwerk dat wij nodig hebben. Wat ons met name aansprak, is de multidisciplinaire aanpak. Elektromonteurs worden deels werktuigbouwkundig geschoold en vice versa. Deze aanpak doet recht aan de toegenomen complexiteit van de onderhoudsomgeving in onze organisatie. Ook kunnen wij de lesstof van ROVC in grote mate zelf toespitsen op onze werkpraktijk. Dat is een groot voordeel. In oefensituaties en projectopdrachten werken leerlingen met echte Polynorm gerelateerde storingen en problemen.”

Hoger rendement

Zowel Rozema en Rouvoet zijn enthousiast over de verbintenis die ROVC en voestalpine Polynorm zijn aangegaan. “Wij zijn zeer tevreden over de lesinhoud en vakdocenten en bovendien levert de output een hoger rendement op.” Daar kunnen veel medewerkers van profiteren. “Doordat wij een incompany traject hebben opgezet, kunnen medewerkers van andere productieafdelingen aanschuiven bij specifieke lesonderdelen. Dat zorgt voor een leuke mix van jonge en oude werknemers.

Ook kunnen andere bedrijven voor scholing terecht bij onze bedrijfsschool. Op deze manier kunnen wij onze opleidingskosten voor het kwalitatief hoogstaande programma beter spreiden. Maar het allerbelangrijkste blijft het opleiden zelf. Continu blijven leren is sinds de oprichting van onze bedrijfsschool een belangrijk motto voor voestalpine Polynorm!”

Je chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Jouw waardering is verstuurd. Bedankt! Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.