De nieuwste editie van de TechBarometer is nú beschikbaar! Vraag 'm hier aan
Bekijk de vergelijking via het menu
cursus foodindustrie fabriek

Betere binding tussen McCain en operators

Arjan Dunnewind, production manager: “Bij McCain waren alle functies op de inpakafdeling hetzelfde ingeschaald. Wie een volgende carrièrestap wilde maken ging het proces in, zodat wij onze beste mensen kwijtraakten. De training van de technische operators heeft hun kennis verdiept, zodat ze naar een hogere loonschaal kunnen en dit remt de zuiging naar de procesfuncties. Via deze operators kunnen we nu verbeteringen structureel de ploegen in loodsen”.

Daarnaast had Dunnewind een ambitieus doel. “Wij wilden meer continuïteit in het proces door structurele verbeteringen in kwaliteit, registratie en hygiëne. Voorheen probeerden de operators vaak de problemen te omzeilen, in plaats van ze structureel op te lossen. Maar plakbandengineering is nog lang geen procesbeheersing.”

Verrassend resultaat

ROVC ontwikkelde voor McCain een trainingstraject op maat. Dunnewind: “Voor een optimale aansluiting op onze praktijk, heeft de productmanager van ROVC een paar uur meegelopen in onze organisatie. Daarna is met assessments het kennisniveau van de technische operators in kaart gebracht. Dat bleek verrassend hoog, waardoor het aantal lessen kon worden teruggebracht van 40 naar 28. Je begrijpt dat dit financieel voordeel opleverde.” Inmiddels zijn de eerste technische operators getraind en de eerste resultaten bekend. “Dankzij de betere focus van de operators op de machines en de training van ROVC zit er 60% meer tijd tussen de storingen van de dozenvouwmachines, nam de downtime van de machines met 32% af (dankzij minder lege dozen) en produceren wij 9% meer in de eerste 4 uur na de ombouw van groot naar kleinverpakking. Zeker dat laatste heeft me positief verrast.”

McCain

McCain Foods produceert kwaliteitsvolle producten met goede, eenvoudige en natuurlijke ingrediënten om het beste wat een friet te bieden heeft, op je bord te krijgen. Tevens ontwikkelt McCain Foods deugdelijke en milieubewuste “van het veld tot op het bord”-praktijken met landbouwers, leveranciers van verpakkingen en klanten, met respect voor het leefmilieu, de lokale gemeenschappen en het personeel.

Frisse ideeën

Het trainingstraject is ingezet in een periode van schaarste aan technisch personeel, maar sinds de kredietcrisis kan McCain aan voldoende goede mensen komen. Dunnewind zegt dat de trainingen vooral tot doel hebben het proces te optimaliseren en medewerkers meer aan het bedrijf te binden. “Dankzij de trainingen begrijpen ze beter wat het belang is van hun taak, en wat hun aandeel is in het totale proces. Door dit inzicht kunnen ze ook beter prioriteiten stellen en problemen structureel oplossen. Zo was er jarenlang een hardnekkige storing aan de dozenvouwmachines, we hadden de moed eigenlijk al opgegeven. Maar twee weken na de training komt een operator ineens met een oplossing die uitstekend werkt! De trainingen hebben gezorgd voor meer enthousiasme en energie in mijn ploeg­en.”

 

Je chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Jouw waardering is verstuurd. Bedankt! Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.