Internationale plannen? Doe buitenlandervaring op met de TechAcademy Maritiem.

Steeds meer maritiem-technische bedrijven wagen de stap naar het buitenland. Ze betreden internationale groeimarkten, openen buitenlandse vestigingen of maken een doorstart in een ander land dan het vertrouwde Nederland. Heeft u ook internationale plannen en vraagt u zich af wat ROVC’s TechAcademy Maritiem voor u kan betekenen? Lees de praktijkcases van Damen Shipyards en DMT Marine Equipment.

TechAcademy Maritiem is een branchespecifieke bedrijvenschool; een tak van ROVC met opleidingen voor de scheepsbouw, zeevaart, binnenvaart en offshore. De school is opgericht om aan de behoeften van de maritieme sector te kunnen voldoen. Denk aan speciale planningen voor zeevarende technici of de zij-instroom van technici naar maritiem-technische functies. De laatste jaren krijgt TechAcademy Maritiem er nóg een uitdaging bij: bedrijven komen steeds vaker met internationale opleidingsvragen. Zoals: In week 17 krijgen we dertig man uit Venezuela, kunnen jullie een Spaanstalige training ‘Elektrotechniek’ geven? Of: Kunnen jullie een practicum in Roemenië inrichten voor een cursus ‘Hydrauliek’? Als het aan Arnoud Simons ligt, accountmanager van TechAcademy Maritiem, is het antwoord volmondig ja. “Wij hebben niet alleen de capaciteit om internationaal met bedrijven mee te groeien, maar ook de ervaring en energie om mee te denken met nieuwe opleidingsvraagstukken.” 


Completer aanbod

Damen Shipyards kan dankzij de samenwerking met TechAcademy Maritiem een completer pakket van internationale services bieden. “Bij praktisch ieder schip dat wij verkopen aan klanten over de hele wereld, bieden wij nautische en technische trainingen aan,” vertelt Arie Jonas. Hij is als manager van Damen Training & Ship Delivery verantwoordelijk voor alle externe opleidingstrajecten. “De trainingen helpen onze klant om het schip zo efficiënt mogelijk te gebruiken, van de opstartfase tot de operatie en het onderhoud.” Voor de technische trainingen heeft Damen Shipyards een raamovereenkomst met ROVC. “Een uitkomst,” volgens Jonas, “want na drie jaar intensieve samenwerking weten we precies wat we aan elkaar hebben. Als ik ROVC inschakel, krijg ik de kwaliteit die ik verwacht. Het is een professioneel trainingsinstituut met een breed aanbod van praktijkgerichte cursussen én de flexibiliteit om maatwerk te leveren. Hun grote practicum, waar cursisten echt kunnen oefenen, is uniek en een waardevolle aanvulling op ons portfolio.”

 

“Na drie jaar intensieve samenwerking weten we precies wat we aan elkaar hebben. Als ik ROVC inschakel, krijg ik de kwaliteit die ik verwacht”

Kans uit duizenden

De mensen die via Damen Shipyards een opleiding volgen aan TechAcademy Maritiem, komen bijna allemaal uit niet-westerse landen. “Dat vereist een andere manier van opleiden,” beaamt Jonas. “Het niveau van technische scholing in Nederland ligt erg hoog. Een Nederlandse cursus is voor niet-westerlingen een kans uit duizenden. Enerzijds zijn zij gemotiveerd om te leren; anderzijds is het belangrijk om te beseffen dat zij vaak al veel weten uit de praktijk. Het is meestal de basiskennis die ontbreekt; een cursus moet daarom een goede mix zijn tussen theoretisch kader en praktijkzaken. En vergeet de cultuurverschillen niet. Een opleider moet op de hoogte zijn van de geldende normen en waarden. Iemand die hoger in rang is, mag je in sommige culturen bijvoorbeeld niet afvallen. En in andere culturen is groepsdenken zo gebruikelijk dat het onbeleefd is één persoon een vraag te stellen. Ik vind het prettig dat ik hierover open kan communiceren met ROVC.”


Snel geregeld

Ook Piet ter Schure, general manager van DMT Marine Equipment, ziet voordelen in een internationale samenwerking met TechAcademy Maritiem. Zijn bedrijf is onder meer gevestigd in Roemenië, van waaruit hij liersystemen verkoopt voor schepen. Damen Shipyards is een klant van hem. “Toen ik had besloten mijn team inkopers, projectmanagers en engineers technisch op te leiden, kwam ik al snel uit bij ROVC. In Roemenië liep ik tegen een muur op van lage basiskennis en van ROVC wist ik: daar krijg je kwaliteit. ROVC organiseert niet dagelijks een opleiding in het buitenland, dus het was voor ons allebei een mooie test. Iedereen was dolenthousiast en de organisatie verliep gesmeerd: op vrijdag liet ik een vrachtwagen langsrijden bij ROVC en op maandag stond het practicum opgesteld in Roemenië. Naast het hoge cursusniveau vind ik die flexibele instelling van ROVC echt een pre. Alles is mogelijk en het is zo geregeld.”


Toekomstplannen

Voor de kosten hoef je een internationale samenwerking niet te laten, meent Ter Schure. “Een cursus van TechAcademy Maritiem betaalt zichzelf dubbel en dwars terug. Enkele maanden na het opleidingstraject merkte ik al dat mijn mensen professioneler met elkaar én met de klanten communiceren. In de nabije toekomst hoop ik dat we met z’n allen vanuit een gedegen technische achtergrond kunnen brainstormen om nieuwe innovaties te bedenken.” Ook Jonas maakt plannen voor de toekomst. “Samen met ROVC ontwikkelen we een assessment om het startniveau van buitenlandse cursisten beter te kunnen bepalen. En we praten over mogelijkheden om klanten te helpen bij het opzetten van een eigen trainingscentrum in het buitenland.” Kortom: Damen Shipyards en DMT Marine Equipment verleggen grenzen om hun klanten zo goed mogelijk te bedienen en bij die ontwikkeling sluit ROVC’s TechAcademy Maritiem graag aan! 


  DMT Marine Equipment

  DMT Marine Equipment, met vestigingen wereldwijd, levert slimme liersystemen voor schepen. De 145 medewerkers   werken samen aan innovatie van hun product.    

  DMT Marine Equipment is in 2001 opgezet door de Nederlander Piet ter Schure. De hoofdvestiging is in Roemenië.

  Damen Shipyards

  Damen Shipyards bouwt jaarlijks meer dan 150 schepen voor de maritieme sector, van sleepboten tot jachten. Ook levert het bedrijf technische bijstand voor de      

  volledige levenscyclus van het schip. Damen Shipyards werd opgericht in 1927 en er werken 7000 mensen over de gehele wereld. 

Uw interesse gewekt?

Heeft u ook een internationaal opleidingsvraagstuk?

Maak een afspraak met Arnoud Simons via 06-12569279

Of bel voor meer informatie: 0318 - 698 698