Foodmonteurs ontwikkelen bredere kijk op procesinstallaties

Actemium verzorgt onder meer werktuigbouwkundige (proces)installaties in de foodindustrie. Michiel Werner, Business Unit Manager: “Voor FrieslandCampina werken we aan diverse projecten op verschillende locaties. We zorgen er bijvoorbeeld voor dat het roestvrijstalen leidingwerk en alle pompen en kleppen op de juiste wijze geïnstalleerd worden, conform de strenge eisen in deze industrie.” Het werk is zeer specialistisch, vertelt Werner. “Medewerkers komen meestal binnen als installatiemonteur of constructiebankmedewerker. Vervolgens leiden we ze zelf op tot lasser/pijpfitter.”

Michiel Werner, Business Unit Manager bij Actemium

Meer inzicht in totale proces
Actemium hecht veel waarde aan het verder ontwikkelen van medewerkers, benadrukt Werner. “We zijn een mensenorganisatie. De buizen die we monteren, koopt onze concurrent ook in. Die maken het verschil niet. Onze foodmonteurs kunnen dat wel. Dat zijn specialisten; ze moeten zich echt onderscheiden. Het kleinste risico op besmetting moet worden voorkomen. Na afloop inspecteert een onafhankelijk bedrijf de kwaliteit van het laswerk met een 8mm-camera, zodat de voedselveiligheid gewaarborgd is. Maar we willen ook dat onze foodmonteurs een bredere kijk op procesinstallaties krijgen. Bijvoorbeeld de regelkleppen die ze monteren; hoe werken die eigenlijk? Zelf ben ik ook ooit begonnen als lasser/monteur. Vorig jaar heb ik mijn oude cursusboek van ROVC uit 1996 er nog eens bij gepakt. Op één hoofdstuk na zag ik allemaal raakvlakken met onze eigen industrie. Samen met ROVC zijn we om tafel gegaan om te sparren. Dat heeft geleid tot de incompany-training Procesinstallaties.”

Klik met docent
In veertien cursusavonden passeerden alle basisprincipes de revue. Van schematechniek tot regelkleppen, van pomptechniek tot de beginselen van procesautomatisering. Werner: “Er stond zelfs een stukje bierbouwproces in de cursusmap. Een betere aansluiting op onze eigen praktijk is natuurlijk niet denkbaar. De cursusgroep was divers: van junior monteur tot hoofdmonteur food. De groep had gelijk een klik met de docent. Hij bewaarde de balans tussen theorie en praktijk en voelde feilloos aan welke deelnemers iets meer aandacht nodig hadden.” Actemium wil het traject om de twee jaar herhalen voor nieuwe medewerkers, vertelt Werner. “Onze monteurs hebben zelfs al gezegd: die supervisors van ons, die zouden de cursus ook eens moeten volgen!”

Actemium

Actemium is onder meer gespecialiseerd in het ontwerp, de detailengineering, bouw en validatie van procesinstallaties in de voedingsmiddelenindustrie. Het bedrijf werkt op projectbasis voor belangrijke spelers als FrieslandCampina, Bavaria, Coca-Cola en Nutricia. De werkzaamheden bestaan onder andere uit consultancy, projectmanagement en service. Actemium in Veghel is een van de ruim 120 business units van het internationale Actemium-netwerk.