Alleen het noodzakelijke leren en tóch je MBO-diploma halen

Nog een paar maanden en dan is het zover. Dan rondt Edwin Rozeboom zijn achtste cursus af in drie jaar tijd. Een enorme prestatie waar hij heel bescheiden over is. “De jonge jongens in mijn klas leren veel sneller dan ik.” De 45-jarige monteur van Mars Food Europe vindt dat hij pas echt klaar is met leren als hij zijn MBO-diploma op zak heeft. “Toen Mars Food Europe en ROVC me die mogelijkheid boden, zei ik daar geen ‘nee’ tegen.”

Edwin Roozeboom, Shifttechnician bij Mars Food Europe 

In 2001 is Edwin Rozeboom, van oorsprong metaalbewerker, in dienst gekomen als inpakoperator bij Mars Food Europa. Hij viel meteen op bij zijn manager Technische Dienst, Rob Groenenberg. “Ondanks zijn niet-technische achtergrond steeg Edwin erboven uit. Hij deed zijn inpakwerkzaamheden heel secuur en had ook de technische vaardigheden, zoals afstellingen en ombouwen, snel in de vingers. Maar het belangrijkste wat ik zag, was zijn drive om te werken. Hij is verantwoordelijk, neemt zijn job serieus en je kunt van hem op aan. Daarbij is hij prettig in de omgang. Edwin is toegankelijk, open en communicatief ingesteld. Zo’n mentaliteit heb je nodig als je binnen een bedrijf als Mars Food Europe wilt doorgroeien.”


Van operator naar TD’er

Toen er een vacature als shifttechnician Technische Dienst vrijkwam, wist manager Rob meteen wie hij in zijn team wilde hebben. “Maar ik stond voor een lastige keuze”, zegt Edwin. “De overstap van operator naar de Technische Dienst is groot. Dat is in de afgelopen twaalf jaar niet één keer eerder voorgekomen. En daarbij: ik zou veel technische dingen moeten bijleren om mijn nieuwe functie te kunnen vervullen. Ik wist helemaal niet zeker of ik dat wel zou kunnen.”Daarom bedacht Edwin samen met zijn manager en de afdeling training dat hij in ieder geval goed voorbereid aan de slag moest gaan. Ze riepen de hulp in van ROVC voor een persoonlijk en gericht opleidingsplan.

Goede voorbereiding

“Bij ROVC heb ik een GAP-analyse laten doen”, vertelt Edwin.“Op basis daarvan konden we vaststellen wat ik moet kennen en kunnen voor mijn nieuwe functie bij de Technische Dienst, welke competenties ik al heb en wat ik nog moet bijleren.Ook heb ik een praktijkassessment afgelegd. Daarvoor heb ik bijvoorbeeld onderdelen benoemd en storingen gezocht in installaties. Uit de GAP-analyse en het praktijkassessment bleek dat ik in totaal zes cursussen moest afronden om te voldoen aan het competentieprofiel van mijn nieuwe functie. Voor ‘Algemene techniek’ voldeed ik al aan het gevraagde niveau, die cursus hoefde ik dus niet te volgen. Maar al met al lag er dus een omvangrijk opleidingsplan voor me klaar.”


EVC-procedure

ROVC wees Edwin op de mogelijkheid om zijn MBO-diploma te halen met de EVC-procedure. EVC staat voor Erkenning Verworven Competenties. Als Edwin de EVC-procedure doorloopt, kan hij zijn MBO-3-niveau aantonen op basis van werkervaring en genoten ROVC-cursussen. Het grote voordeel is dat hij alleen het noodzakelijke leert en extra vakken als beroepspraktijkvorming, Nederlands, Engels en rekenen niet hoeft te volgen. “Na de zes cursussen uit het opleidingsplan zou ik al bijna 100 procent van de MBO-kwalificaties hebben”, vertelt Edwin. “Ik moest alleen nog een toets maken voor rekenen en Nederlands en de extra cursussen ‘Hydrauliek en pneumatiek’ en 'basisveiligheid' volgen. Voor Nederlands ben ik me nu aan het voorbereiden. Ik ga een fictief sollicitatiegesprek voeren en debatteren over een zelfgekozen stelling. Dat lukt wel.”

“Na de zes cursussen uit het opleidingsplan zou ik al bijna 100 procent van de MBO-kwalificaties hebben”

Erkend MBO-diploma

Lang heeft Edwin niet getwijfeld over de EVC-procedure.“Als je de kans krijgt om op relatief eenvoudige manier een landelijkerkend MBO-diploma te halen, dan doe je dat gewoon. Waarom niet? Wat heb ik te verliezen? De meeste ROVC-cursussen had ik toch al nodig voor mijn

 werk. Bovendien kreeg en krijg ik de volledige medewerking van Mars Food Europe, dat maakte de keuze ook makkelijker. Ik word bijvoorbeeld uitgeroosterd als ik naar Ede ga voor een cursus en ze vragen altijd hoe het ging. Ook mijn vriendin staat achter me en geeft me alle ruimte om te leren. Dat is heel belangrijk voor een langdurig opleidingstraject.” 


Intensief

Nu het einde van het opleidingstraject in zicht is, is Edwins motivatie om het goed af te sluiten met een MBO-diploma groter dan ooit. “In drie jaar acht cursussen volgen is best zwaar. Tien bijeenkomsten per cursus lijkt misschien weinig. Maar je maakt thuis 

ook opdrachten, je leert voor examens en er zijn praktijkdagen. Het is mijn ervaring dat je bij iedere les aanwezig moet zijn, anders mis je te veel.Ik merk dat ik toeleef naar mijn einddiploma. Ik ben moe, maar voldaan. Alles was nieuw voor mij: de cursussen, maar ook mijn werk. Maar het gaat heel goed allemaal. Ik ben blij dat ik ‘ja’ heb gezegd tegen mijn baan en de bijb

ehorende bijscholing. Van operator zonder technische kennis naar gediplomeerde TD’er: dat heb ik toch maar mooi bereikt.”







Mars Food Europe

Het hypermoderne Mars Food Europe in Oud-Beijerland is de grootste voedingsfabriek van Mars Food Europe. Hier worden Oosterse en Zuid-Europese sauzen gemaakt voor de merken Uncle Ben’s, Suzi Wan, Dolmio, Seeds of Change en Miracoli. Mars Food Europe levert sauzen aan meer dan 25 landen in diverse verpakkingen van verschillende afmetingen. In Nederland werken ruim 1450 mensen voor Mars Europe, van wie 250 in Oud-Beijerland. Het hoofdkantoor van Mars Food Europe is gevestigd in Brussel.