“Onze TD’ers weten nu alles van hun stoomketel”

Bij Gerkens Cacao in Zaandam volgden 23 TD’ers de achtdaagse cursus Vakbekwaam Operator Stoomketelinstallaties. Het traject werd afgerond met het praktijkexamen ‘Gecertificeerd Vakbekwaam Operator Stoomketelinstallaties’. De TD’ers zijn individueel geëxamineerd bij hun eigen installatie. Slagingspercentage: 100%. René Hackmann – Reliability Engineer Zaandam – over het belang van deze praktijkgerichte incompany opleiding.

Cargill Gerkens Cacao

Waarom deze stoomcursus?

“Veel van onze mensen voelden zich niet op hun gemak bij de ketels. Stoom is heet en er staat druk op. De mensen waren angstig, voelden zich onveilig. En ze waren onzeker tijdens de inspecties van de installatie. Daarnaast waren er regelmatig storingen. Ik ben een keer zelf gaan kijken in de ketel en wist niet wat ik zag: totaal verkalkte vlampijpen. En bij sommige was het kalk afgebroken, waardoor je per vlampijp grote warmteverschillen krijgt. We hielden op een gegeven moment de waterkwaliteit wat meer in de gaten. Maar we kwamen steeds met hangen en wurgen door de ketelkeuringen. Het was duidelijk dat er iets moest gebeuren, omdat we anders de problemen over onszelf zouden afroepen.”



Hoe is de cursus bevallen?

“We hebben gekozen voor een incompany-traject dat volledig is afgestemd op onze eigen ketels en zo aansluit op de dagelijkse praktijk van onze TD’ers. Er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van foto’s en beschrijvingen van onze eigen stoomketelinstallatie. Ik heb ‘m zelf ook gevolgd en ik moet zeggen dat het zeer waardevol was. Alles kwam aan bod: werking van de ketel, druk, temperatuur, stoomtabellen, ontgassing, waterkwaliteit, waterbemonstering. Doordat de cursus is opgebouwd rondom onze eigen installatie, leeft het enorm bij de TD’ers! En door de vele praktijkvoorbeelden blijft de lesstof ook echt hangen.”



“Onze TD'ers weten nu alles van hun stoomketel”

Gerkens Cacao

Gerkens Cacao is onderdeel van het wereldwijd opererende Cargill, één van de grootste partijen in de Foodsector. Bij Gerkens in Zaandam wordt de cacaoboon gepeld, waarna de kern – de zogenoemde nibs – wordt vermalen en verwerkt tot cacaomassa. Vervolgens gaat dit tussenproduct per tankboot naar de locatie in Wormer, waar het verder wordt verwerkt tot cacaopoeder en cacaoboter.

Welke winst is geboekt?

“Onze TD’ers weten nu exact waar ze op moeten letten. Ze kijken bijvoorbeeld gericht naar de economiser en letten ook beter op de warmteoverdracht vanuit de rookgassen, zodat het water goed kan opwarmen. En als ze een afwijking signaleren – in waterhardheid of druk bijvoorbeeld – dan trekken ze meteen aan de bel. Vroeger werd die afwijking gewoon genoteerd en daarmee was de kous af. Al met al voelt de TD’er zich nu veel gemakkelijker rondom de stoomketelinstallatie. En hij signaleert niet alleen sneller een afwijking, maar weet ook waar het aan zou kunnen liggen.”



Jullie kozen voor het praktijkexamen, hoe verliep dat?

“Het was vooral mondeling, pal náást onze stoomketel. En het werd individueel afgenomen. Meer praktijkgericht bestaat eigenlijk niet. Ik vind het ook goed dat de examinatoren zijn verbonden aan vooraanstaande partijen in de stoomwereld. Het zijn mensen die echt weten waar ze over praten. En ze kijken niet alleen of de kandidaat de lesstof kent, maar vooral of hij die ook toepast. Daarnaast kennen de examinatoren ook alle eisen en richtlijnen, zodat ze bewaken of wij met onze stoomketelinstallatie voldoen aan de wettelijke verplichtingen. Dat is pure winst als onze installatie straks weer gekeurd moet worden. Nu ik daar zo over praat, bedenk ik me ineens dat het vreemd is dat elektrotechnische mensen moeten voldoen aan een NEN-norm en dat zo’n universele norm niet bestaat voor de stoomwereld. Dat betekent dat je zelf alert moet zijn en moet zorgen dat er voldoende kennis en ervaring binnen je bedrijf is. Het gaat immers om de veiligheid van mensen en daar kan je niet voorzichtig genoeg mee zijn.”