Bekijk de vergelijking via het menu

Vier tips zodat een opleiding wél in je agenda past

Het liefst volgt de gemiddelde technicus waarschijnlijk zijn cursus of opleiding onder werktijd. Helaas zit dat er niet altijd in.

Het liefst volgt de gemiddelde technicus waarschijnlijk zijn cursus of opleiding onder werktijd. Helaas zit dat er niet altijd in. Om toch nieuwe vaardigheden onder de knie te krijgen, is een avondcursus een goede oplossing. Maar hoe past een opleiding in een drukke agenda? Hoe houd je tijd om bijvoorbeeld zondag bij de voetbalwedstrijd van je kinderen aanwezig te zijn? Om de balans tussen gezin, werk én studie te behouden, geef ik in deze blog vier tips.

1. Betrek het thuisfront

Om verrassingen te voorkomen is het zaak om je gezin op tijd te betrekken bij jouw plan om een opleiding of cursus te gaan volgen. Betrek je partner in het keuzeproces. Als doelen en studiebelasting thuis bekend zijn, is er meer begrip als je bijvoorbeeld een avond apart gaat zitten om te studeren.

2. Stel huiswerk niet uit

De kans is groot dat studeren voor jou al even geleden is, waardoor het een uitdaging kan zijn om het huiswerk in te passen in de dagelijkse routine. Onthoud: van uitstel komt afstel. Door bijvoorbeeld een vaste dag te kiezen om aan de slag te gaan met het huiswerk, vermijd je last-minutestress en werk tot in de late uurtjes. Ik raad aan dit vaste moment vlak na de cursusavond te plannen. Dan zit de stof nog vers in het hoofd en kost het daardoor uiteindelijk minder tijd.

3. Plan leren in blokken

Leren in korte blokken van één of twee uur is effectiever dan bijvoorbeeld vijf uur op rij. Je hersenen nemen na verloop van tijd geen nieuwe informatie meer op. Het is daarom handig om na een paar uur het lesmateriaal even weg te leggen en de stof te laten bezinken. Korte, frequente sessies zorgen ervoor dat je meer onthoudt. Verder is het goed om de de opgedane kennis in de praktijk brengen. Ga daarom op de werkvloer op zoek naar situaties waarin dit kan. Ook als een bepaalde taak nu nog niet onder jouw verantwoordelijkheid valt, is deze prima samen met iemand op te pakken. Op die manier worden de nieuwe techniek en de stof sneller eigen.

4. Gun jezelf vrije tijd

Ondanks het bijwonen van cursusavonden, het maken van huiswerk en het leren voor examens, hoeft het niet zo te zijn dat al je tijd opgaat aan studeren. Houd bijvoorbeeld de zaterdagavond standaard vrij voor vrienden en plan zondag familietijd in. Dit zorgt voor frisse energie, waardoor je doordeweeks op volle kracht weer aan de slag kunt.

Om de juiste balans te behouden tussen werk, privé en studie is het dus belangrijk om goed te plannen. Structuur is de sleutel tot succes. Bepaal wanneer je tijd maakt voor leer- en huiswerk en deel dit met de mensen om je heen. Door hen te betrekken in deze keuze en op de hoogte te stellen, worden onbegrip en irritaties uit de weg gegaan. Op die manier kun je jezelf met een gerust hart een avondje terugtrekken in de studeerkamer en op zondag zonder zorgen juichen aan de lijn van het voetbalveld.

Heb je vragen, of wil je meer informatie? Neem gerust contact met studieadvies op via 0318 - 698 697.

 

Je chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Jouw waardering is verstuurd. Bedankt! Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.