De nieuwste editie van de TechBarometer is nú beschikbaar! Vraag 'm hier aan
Bekijk de vergelijking via het menu

Ventilatie, een gat in de markt

Zit er business in ventilatie? Meer dan je denkt! Vroeger ventileerden de woningen zichzelf wel, daar hoefde je niks voor te doen. Nu we massaal aan het isoleren zijn geslagen – laat dat maar aan de Nederlanders over – zijn onze woningen potdicht gemaakt. Maar niemand die stilstaat bij ventilatie, met ongewenste schimmels en een ongezond leefklimaat als gevolg. En wat doet ventilatie met COVID-19? Dat vragen veel Nederlanders zich al af. En nu komt het mooie: jouw monteurs kunnen in no-time de ventilatie-experts zijn.

Spouwmuurisolatie, triple glas, vloerisolatie, warmtescans van de gevel: dat soort diensten vindt al jaren gretig aftrek in ons land. En juist omdat er geld is te verdienen, is er ook veel aanbod en kennis. Verduurzaming is een bruisende markt, vol specialismen. En precies daar gaat iets mis. Want elke specialist is zo met zijn eigen business bezig, dat niemand het geheel meer overziet. Ventilatie wordt glad vergeten.

COVID-19 en gezondheid

Een regulier huishouden brengt continu vocht in de lucht, denk aan koken, douchen, de was drogen. Kan dat onvoldoende weg, dan ontstaat een ideaal leefklimaat voor schimmels. Ongewenst en ongezond. Bovendien veroorzaakt onvoldoende ventilatie een tweede – nog groter – probleem. Want de hele dag door ademen mensen zuurstof in en blazen ze CO2 uit. Is er weinig ventilatie, dan wordt de aanwezige lucht steeds ongezonder. Het effect? Je presteert minder, slaapt slecht en krijgt hoofdpijn. Veel Nederlanders vragen zich ook af hoe slechte ventilatie bijdraagt aan COVID-19. Het RIVM is daarover duidelijk: er is wetenschappelijk geen verband aangetoond, maar ze onderstrepen het belang van goede ventilatie. Voor een gezond leefklimaat in huis is frisse lucht onmisbaar.

Gat in de markt

Nu zijn er al woningeigenaren die vermoeden dat er iets aan de hand is met hun ventilatie. Ze zoeken iemand die het probleem duidt en met concrete oplossingen komt. Maar waar kloppen ze aan? Een specialist in spouwmuurisolatie heeft er geen kaas van gegeten. De kozijnenfabrikant verkoopt ventilatieroosters, maar een capaciteitsberekening wordt nooit gedaan. De kans is het grootst dat de woningeigenaar zijn vraag stelt aan zijn cv-onderhoudsmonteur. Daar heeft hij frequent mee van doen en die kent zijn woning het best. Is jouw monteur klaar voor die vraag?

Expert worden

Het enorme gebrek aan kennis over ventilatie wordt landelijk erkend. Het Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch InstallatieBedrijf (OTIB) en De Vereniging Leveranciers van Luchttechnische Apparaten (VLA) pleiten voor een gecertificeerde vakopleiding. Daarom plannen wij nu een aantal laagdrempelige trainingen, die vanaf september overal in het land plaatsvinden. Naast de basis van toepassing en werking kun je je ook verdiepen in storingen, installeren of onderhoud. Deze vier praktijktrainingen leveren uiteindelijk de techneut op die veruit de meeste ventilatie-vragen kan beantwoorden, onderhoud kan uitvoeren, installaties vakkundig kan aanleggen en storingen kan oplossen. Praktisch zijn ze dan toch de expert.

Je chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Jouw waardering is verstuurd. Bedankt! Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.