Bekijk de vergelijking via het menu

Trends en innovaties

Klaar voor de toekomst in 2024

De technische wereld verandert razendsnel. Wat zijn de drie belangrijkste trends voor 2024? Nico van Leeuwen, Business Developer bij ROVC, vertelt het én legt uit hoe ROVC daarop inspeelt.

1. Duurzame technologie
In 2024 blijft de vraag groeien naar technische professionals die duurzame oplossingen kunnen ontwerpen, implementeren en onderhouden. Denk aan de hybride warmtepomp die vanaf 2026 wettelijk verplicht wordt. Deze nieuwe technologie vereist meer kennis van de installateur. Een warmtepomp is bijvoorbeeld veel gevoeliger voor slecht ingeregelde afgiftesystemen en het onderhoud is fundamenteel anders dan bij cv-ketels. ROVC volgt de vakmanschapschapsroutes van Techniek Nederland, waaronder CO, warmtenetten, warmtepompen, waterzijdig inregelen. Maar ROVC gaat ook verder. Niet iedere installateur zal een vakmanschapsdiploma voor iedere medewerker nodig hebben. Daarom zal de focus liggen op een modulair opleidingsaanbod. Ook hebben we samen met onze partners een slimme formule ontwikkeld die in 2024 zal leiden tot een groot aantal opgeleide zij-instromers in diverse vakdisciplines. Deze formule heeft als uitgangspunt om zij-instromers en technici enthousiast te maken voor een bepaald technisch vakdiscipline en hem of haar dan binnen twee weken functioneel inzetbaar op de werkvloer te maken. Dit zal de energietransitie een stuk vooruit helpen.

2. Smart Energy Hubs
We hebben slimme oplossingen nodig voor de overbelasting van ons energienetwerk en de opslag van duurzame energie. In 2024 zal er dan ook veel aandacht komen voor Smart Energy Hubs, slimme energiemanagementsystemen rondom de gebouwde omgeving en batterijopslag. Ook zal er veel aandacht komen voor het gebruik van waterstof, vooral in de industrie. ROVC laat al deze energievraagstukken terugkomen in het opleidingsaanbod. Zo bereiden we onze cursisten optimaal voor op de toekomst.

3. Industrie 4.0
Industrie 4.0 wordt steeds belangrijker. Het omvat digitalisering van processen, robotisering van menselijke arbeid en online data-uitwisseling tussen machines. . Zo kunnen de verschillende machines in een productieproces door middel van Internet of Things (IoT) efficiënter werken. Je kunt je voorstellen dat cybersecurity hier een belangrijke rol in speelt. Naast IoT zijn Cloud Computing, Virtual Reality en Augmented Reality technologische ontwikkelingen binnen de scope van Industrie 4.0 die wij op korte termijn kunnen verwachten. Om met al deze nieuwe technieken te kunnen werken én om deze systemen te kunnen installeren en te onderhouden, is nieuwe kennis en kunde nodig. Door te investeren in geavanceerde technische praktijkruimtes waarin onze cursisten kunnen oefenen met deze nieuwe technologieën, maken wij dit mogelijk. Daarnaast zorgen wij ervoor dat onze cursussen en trainingen altijd up-to-date zijn, zodat cursisten alle kennis en vaardigheden opdoen die ze nodig hebben in een steeds verder gedigitaliseerde en geautomatiseerde technische sector.

''De toekomst ziet er veelbelovend uit, en bij ROVC zijn we er helemaal klaar voor!''

Je chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Jouw waardering is verstuurd. Bedankt! Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.