De nieuwste editie van de TechBarometer is nú beschikbaar! Vraag 'm hier aan
Bekijk de vergelijking via het menu

Drie trends in de techniek in 2020

Nico van Leeuwen, Business developer bij ROVC, zet de belangrijkste trends voor je op een rij.

Energietransitie is het woord van 2019. Niet alleen in Nederland, maar ook in Europa. De technische ontwikkelingen lijken zeker in de gebouwde omgeving erg hard te gaan. Maar ook binnen de industrie zul je in 2020 het woord energietransitie steeds meer horen.

De warmtepomp is ook volop in het nieuws, verder worden gebouwen steeds slimmer en zien bedrijven steeds meer mogelijkheden om Big Data te benutten. De echte doorbraak voor Big Data wachtte op een wereldwijd platform. Deze zijn er in 2019 eindelijk gekomen, zoals Microsoft (Azure), en dit gaat in 2020 voor een versnelling in applicaties zorgen. Maar welke trends in de techniek zien we verder? Nico van Leeuwen, Business developer bij ROVC, zet de belangrijkste trends voor je op een rij.

1. Gasloze nieuwbouw en milieuwetgevingen

Nederland heeft een nationaal energie- en klimaatakkoord opgesteld in 2019 dat aansluit op de hoge ambities van Europa. Hoewel dit akkoord nog volop in discussie is, zullen de gevolgen voor de woning- en installatiebranche maar ook in de industrie elkaar snel opvolgen. Zo wordt alle nieuwbouw bijvoorbeeld gasloos en gaan we over op de warmtepompen. Dit betekent ook dat er meer monteurs moeten komen die hier verstand van hebben. Ook gaan milieuwetgevingen en energie met betrekking tot bijvoorbeeld PFAS of CO2 invloed hebben op de wijze waarop we bouwen. De overheid stuurt daarbij op meer verantwoorde manieren van bouwen en produceren. Dit heeft gevolgen binnen beide sectoren.

2. Big Data binnen de industrie

In 2020 gaan we steeds meer aan de slag met Big Data. Hoewel de monteur op de werkvloer wellicht nog niet direct bezig is met Big Data, worden er in dit jaar wel al goede platforms voor interpretatie van data gebouwd en opgeleverd. Uiteindelijk resulteert dit in ‘predictive maintenance’. De Big Data transitie voltrekt zich in drie fasen:

  1. Loggen van data
  2. Verzamelen van data en tools bouwen voor interpretatie van deze data
  3. Onderhoudsplannen/ asset management oppakken

Tegelijkertijd zie je dat kennis over ‘oudere’ techniek en de benodigde vaardigheden binnen de branche minstens zo belangrijk blijft. Bedrijven zullen ook in deze kennis en vaardigheden moeten investeren, voor de vergrijzing in de branche ervoor zorgt dat deze kennis definitief verdwijnt.

3. Tekort aan technici

De ROVC TechBarometer laat het al jaren zien: het tekort aan technici neemt sterk toe. 2020 is het jaar waarin we beseffen dat er rigoureuze maatregelen nodig zijn. De overheid probeert hier ook aan bij te dragen, door bijvoorbeeld het STAP-budget in het leven te roepen. Met dit budget kunnen werkenden en niet-werkenden een persoonlijk ontwikkelbudget aanvragen, om bijvoorbeeld een erkend sector erkend certificaat te halen. Ook zie je dat het een maatschappelijke trend is dat langere opleidingen worden opgeknipt naar korte opleidingen. Met het volgen van meerdere, losse cursussen of trainingen ‘sprokkel’ je bijvoorbeeld een vakopleiding bij elkaar. Hierbij wordt opleiden zonder ballast belangrijker dan ooit.

Ook de energietransitie heeft een grote invloed op de arbeidsmarkt: functies verdwijnen of veranderen, er komen nieuwe functies bij waarvoor andere kennis en vaardigheden noodzakelijk zijn. Het gaat niet enkel om technische, maar ook om human skills. Zo dwingen de digitale context en nieuwe technieken tot meer samenwerking. De adoptie van deze innovatie vraagt om aanpassingsvermogen, maar biedt ook nieuwe kansen. Bijvoorbeeld het ontstaan van nieuwe functies.

Zo zie je: Nieuwe, duurzame technieken bieden veel kansen en vragen tegelijkertijd om sociale vernieuwing. Door human skills in de technische trainingen te verwerken kunnen we onze vakmensen pro-actief opleiden voor de toekomst.

Je chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Jouw waardering is verstuurd. Bedankt! Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.