De nieuwste editie van de TechBarometer is nú beschikbaar! Vraag 'm hier aan
Bekijk de vergelijking via het menu

ROVC: dé opleider voor de industrie

Ruim aanbod in diverse industriële vakgebieden

Bij het woord ‘industrie’ denken veel mensen aan een grauwe fabriek waar je eentonig werk doet en vieze handen krijgt. Dat dit beeld niet klopt én dat het juist leuk is om te zien hoe iets wordt gemaakt, blijkt uit de populariteit van de filmpjes van How It’s Made en Het Klokhuis op YouTube.

ROVC heeft veel ervaring met opleiden voor de industrie: van voedingsmiddelen tot automotive, en van offshore tot computerchips. Al deze industrieën hebben één ding gemeen: ze zetten de inkomende materialen via het productieproces om in eindproducten. Dit is het primaire proces van de fabriek.

De techniek in de industrie toegelicht
In onderstaande afbeelding is het primaire proces weergegeven in het blok ‘proces’. De rest van het blokschema geeft de techniek weer. Links van het proces staan de actoren. Deze actoren zetten energie om in acties in het proces. Alle blokken links van het actorenblok zorgen voor een controleerde en veilige energietoevoer. Rechts van het procesblok staan de sensoren. Sensoren geven de besturing informatie over de situatie van het proces. In de besturing is de werking van het proces bepaalt door de bedrading en het programma. Boven het blok ‘besturing’ staan de blokken HMI / SCADA, MES en ERP. Dit zijn de blokken waarmee de besturing communiceert met de omgeving zoals bijvoorbeeld de operators, productieplanners en orderadministratie. Voor alle technieken bieden wij praktijkgerichte trainingen om te zorgen dat deze techniek werkt én de processen goed en veilig te laten draaien.

 

Trainingen voor operators
In onze trainingen voor operators leer je hoe productieprocessen werken, maar ook hoe de techniek werkt. Een operator bedient namelijk niet alleen de machines, maar onderhoudt ze ook. Dit eerstelijns onderhoud wordt steeds belangrijker. Het zorgt voor continuïteit en er wordt daardoor minder vaak een beroep gedaan op de schaarse monteurs in de technische dienst. Hiervoor hebben wij bijvoorbeeld onze training ‘basistechnieken voor operators’, ‘werken als operator’ en ‘technisch operator’.

In deze trainingen leer je hoe je kunt zorgen dat alle producten volgens planning worden gemaakt en voldoen aan de kwaliteitseisen. Ook leer je hoe je in teamverband processen kunt verbeteren. Bij ROVC kunnen operators op elk niveau starten en in korte en praktische trainingen de benodigde competenties ontwikkelen. De groeimogelijkheden voor operators in de industrie zijn groot. En groeimogelijkheden zijn voor veel medewerkers een belangrijke reden om bij een werkgever te blijven.

Trainingen voor werktuigbouwers
Machines en transportsystemen vormen het hart van het productieproces. Alle productiesystemen worden aangedreven met hydrauliek, pneumatiek en elektromotoren. Dit is het werkterrein van de werktuigbouwers. Door het monteren, vervangen, inspecteren en onderhouden van de mechanische componenten in het systeem, zorgen zij ervoor dat alles in goede conditie is. Gebruik van onderhoudsmanagementsoftware helpt om dit tijdig en gericht te doen. ROVC heeft een uitgebreid aanbod aan trainingen voor werktuigbouwers, waaronder onze cursussen Mechanische aandrijftechniek, Onderhoudstechniek en Hydrauliek.

Trainingen op het gebied van elektrotechniek
Ook elektrotechniek neemt een belangrijke plaats in de fabriek in. Technieken, zoals energietechniek en sensortechniek, zorgen ervoor dat de machines efficiënt werken en goede producten maken. Bij ROVC leer je hoe je storingen kunt oplossen en veilig kunt werken met elektriciteit. Ook leer je hoe je elektrische componenten kunt herkennen, hoe ze werken en hoe je ze aan moet sluiten. In ons practicum werken cursisten met de componenten die in de fabriek ook worden toegepast. Onze trainers kunnen de monteurs ook opleiden op de eigen installaties in jouw fabriek. Zo wordt de stap naar toepassing in de eigen praktijk nog kleiner. ROVC heeft cursussen op alle niveaus voor zowel elektromonteurs als voor niet-elektrotechnici, zoals werktuigbouwers. De cursus Elektrisch schakelen is één van onze meest bekende cursussen, maar wij verzorgen bijvoorbeeld ook alle cursussen op het gebied van NEN 3140 en NEN 1010.

Bekijk
Bekijk
Bekijk
Bekijk
Bekijk
Bekijk
Bekijk
Bekijk
Bekijk
Bekijk
Bekijk

Trainingen op het gebied van industriële automatisering
In onze trainingen op het gebied van industriële automatisering leren cursisten hoe je de werking van een machine bepaalt. In veel gevallen is dat met een programmeerbare besturing. Fabrikanten hebben er veel aan gedaan om het programmeren eenvoudig te maken. Zo kan iedereen in korte tijd leren om een machine te programmeren. In ons practicum breng je verschillende procesmodellen met het programma tot leven. En als het niet goed werkt, gebruik je de laptop en programmeersoftware om te kijken waar het aan ligt. In veel gevallen ligt het trouwens niet aan de computer. Want wist je dat bijna 60% van de storingen een probleem met een sensor is? Wij hebben algemene cursussen, waaronder PLC – Industriële automatisering, maar ook meer merk specifieke cursussen, waaronder voor de Siemens TIA Portal en S7.

Je chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Jouw waardering is verstuurd. Bedankt! Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.