De nieuwste editie van de TechBarometer is nú beschikbaar! Vraag 'm hier aan
Bekijk de vergelijking via het menu

Medewerkers motiveren voor een opleiding? 4 tips!

Hoe stimuleer je jouw doeners om zich te ontwikkelen?

Innovaties volgen elkaar in razend tempo op. Robotisering, duurzaamheidseisen - juist in de technische sector is verandering aan de orde van de dag. Actuele kennis en vaardigheden zijn cruciaal voor je bedrijfssucces. Hoe stimuleer je jouw doeners om zich te ontwikkelen?

Handen uit de mouwen, niet lullen maar poetsen - dat is de gangbare mentaliteit op de werkvloer. Natuurlijk wil een technicus zich ook graag ontwikkelen, alleen leert jouw servicemonteur of installatiespecialist liever in de praktijk dan in de schoolbanken. Medewerkers motiveren om een opleiding te volgen is voor veel organisaties een van de grootste uitdagingen, blijkt uit onderzoek van ROVC. 

Met deze 4 tips krijg jij jouw personeel wél zover:

1. Benadruk de toekomstbestendigheid

Niets blijft altijd hetzelfde. De opkomst van robotisering heeft een grote invloed op banen. Onzekerheid over de toekomst wil je vermijden, dus zorg je er als werkgever voor dat de kennis en praktijkervaring van jouw medewerkers up-to-date blijven. Zodat zij voelen dat ze de verandering de baas zijn. Overtuig jouw personeel van het belang van relevante vaardigheden en benadruk ook de waarde van een opleiding voor hun eigen carrière.

2. Betrek de werknemer bij het beslissingsproces

Simpel gezegd: beslis samen met jouw medewerker welke cursus voor hem of haar interessant is. Zelf steek je ook het meest op van cursussen waarvan je de toegevoegde waarde inziet. Het gevoel van eigen verantwoordelijkheid neemt toe als de werknemer zelf invloed heeft op de keuze. Bovendien voelt hij zo meer waardering binnen de organisatie en zal hij meer zelfvertrouwen tonen. Hij zal eerder met zijn praktijkvisie en ideeën komen. Dat dit bijdraagt aan de ontwikkeling en innovatiekracht van de onderneming, hoeven we jou niet uit te leggen.

3. Zorg voor praktijkgerichtheid en toepasbaarheid

Praktijkgerichtheid is een belangrijk criterium bij het kiezen voor een cursus. 30 procent van de ondervraagden geeft dit zelfs hoge prioriteit. Een opleiding die meteen is toe te passen in het dagelijks werk, is nu eenmaal het meest efficiënt. Hoe actiever de rol van de cursist, hoe hoger het leerrendement. ROVC stimuleert jouw werknemer om in te brengen waar hij bij zijn werkzaamheden tegenaan loopt. Betrek ook de teamleider van de medewerker erbij om de geleerde theorie direct in de praktijk te brengen.

4. Flexibiliteit van jouw personeel = flexibiliteit van jou

Ook al weet een werknemer best dat het goed is voor zijn eigen ontwikkeling, niemand vult zijn avonden en weekenden graag met blokken op cursusmateriaal. Het is belangrijk dat je dit gegeven als werkgever serieus neemt. Kies samen een cursus die op geschikte tijden plaatsvindt en sta toe de opleiding onder werktijd te volgen. Uiteindelijk profiteert jouw onderneming het meest van gemotiveerde en goed opgeleide werknemers.

Hoog op de agenda

De ontwikkeling van technici staat ook komend jaar bij veel organisaties hoog op de agenda. Bedrijven willen technisch personeel voorbereiden op de toekomst en tegelijkertijd hun kwaliteit van werk verbeteren. Dat kan alleen door medewerkers een opleiding te laten volgen. Met onze 4 tips lukt het zeker om jouw personeel over de streep te trekken.

Een passend opleidingsaanbod voor jouw medewerker? Onze studieadviseurs helpen je graag verder. Neem telefonisch contact op via 0318 - 698 697 of stuur een mail naar studieadvies@rovc.nl. Je kunt ook direct ons aanbod van cursussen en trainingen bekijken

Je chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Jouw waardering is verstuurd. Bedankt! Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.