De nieuwste editie van de TechBarometer is nú beschikbaar! Vraag 'm hier aan
Bekijk de vergelijking via het menu

Docent Sebastiaan Doldersum aan het woord

Bij ROVC werken docenten die in de techniek werkzaam zijn. Een van hen is Sebastiaan Doldersum. Hij geeft de cursus Onderhoudstechniek en vertelt hoe hij bij ROVC terechtkwam en hoe hij het werken als docent voor ROVC ervaart.

Lange historie

“De relatie met ROVC gaat een hele tijd terug”, begint Sebastiaan zijn verhaal. “Ik kwam voor het eerst met ze in aanraking toen ik als opleidingsadviseur zocht naar een goede technische opleider. Voorwaarde was dat ook incompanytrainingen mogelijk waren. Ik kwam met ROVC in contact en er was direct een klik. We namen in die tijd veel technische trainingen en cursussen bij ROVC af: van complete operator-trajecten tot mechanische en elektrotechnische trainingen voor ons personeel. Het contact met ROVC, de accountmanagers en relatiemanager was heel fijn. Dat zorgde ervoor dat ROVC een speciaal plekje in mijn hart kreeg.”

Met de voeten in de praktijk

Sebastiaan is zelf een aanpakker. In zijn rol als opleidingsadviseur wilde hij bijvoorbeeld zeker weten dat hij met de juiste partij werkte. “Daarom heb ik bij enkele trainingen die ROVC voor ons gaf meegedraaid. Ik was ontzettend blij met wat ik zag. De training zelf was praktijkgericht en direct toepasbaar. De docenten hadden het vak duidelijk in de praktijk geleerd. Ze hadden er plezier in om hun kennis en kunde aan onze medewerkers over te dragen en daardoor wist ik zeker dat het een 100% match was.”

Trainen met een extra dimensie

“Toen ik voor het eerst in aanraking kwam met ROVC, werkte ik aan de HR-kant van dat bedrijf. Maar oorspronkelijk volgde ik, na de MTS, een technisch pedagogische opleiding aan de Hogeschool Windesheim. Daar haalde ik mijn 2e-graads onderwijsbevoegdheid. Die drang naar lesgeven begon op een gegeven moment toch wel weer te kriebelen.

Daarom ging ik als freelancer aan de slag om trainingen te verzorgen. Inmiddels werk ik als techniekleraar voor twee Friese scholen in het voortgezet onderwijs en verzorg ik dus cursussen Onderhoudstechniek voor ROVC,” vertelt hij.

“De ervaringen uit het verleden helpen me daar ontzettend bij. Doordat ik zoveel bedrijven van binnen heb gezien, leg ik de link met de dagelijkse praktijk van de cursisten snel. Ik vraag hen dan ook altijd om iets over hun eigen werk of bedrijf te vertellen. Het is zelfs voorgekomen dat we een bijeenkomst bij één van de deelnemers hebben gehouden. Dat vraagt wat extra organisatie, maar je ziet dat er ook mooie dingen ontstaan.

Een medewerker die trots is op het bedrijf en die voor een rondleiding zorgt, maar ook de uitdagingen die hij in de dagelijkse praktijk tegenkomt met de groep bespreekt, bijvoorbeeld. Je ziet dan dat we als groep in staat zijn praktische oplossingen te vinden om het probleem te tackelen. En daarmee krijgt zo’n cursus echt een extra dimensie!”

Praktisch opleiden

“Technici die bewust kiezen voor een cursus of training bij ROVC zijn ontzettend gemotiveerd,” geeft Sebastiaan aan. “Ze willen echt iets leren. En ik denk dat ROVC daarvoor de juiste formule heeft: praktisch en praktijkgericht. We hebben de theorie wel nodig hoor, om zaken in de praktijk te kunnen plaatsen en begrijpen. Maar je leert iets veel sneller in de praktijk dan uit de studieboeken. ROVC zorgt ervoor dat de technici de apparatuur die ze in hun dagelijkse praktijk tegenkomen óók in de cursus gebruiken, waardoor de trainingen direct toepasbaar zijn.”

Blijven ontwikkelen

Hij vervolgt: “Daarnaast nemen ze ook de nieuwste apparatuur op in de trainingen en dat is voor mij nog weleens een uitdaging. Want hoe kan ik ervoor zorgen dat ik ook de allernieuwste apparatuur volledig ken? Hoe zorg ik dat mijn kennis up-to-date blijft? Nou, door vooral heel veel door te vragen! Telkens als ik bij een bedrijf ben waar ik iets zie dat ik niet ken, vraag ik net zo lang door tot ik het begrijp. Dat doe ik overigens ook bij de onderhoudsmonteur van de buitenboordmotor van mijn boot: vragen of ik mee mag kijken om iets te leren en heel veel vragen stellen. Je leert, als je het goed aanpakt, iedere dag iets bij.”

Ook een praktijkgerichte opleiding bij ROVC inzetten?

Werkt het enthousiasme van Sebastiaan aanstekelijk? En wil je jouw medewerkers ook laten trainen door bevlogen docenten als Sebastiaan? Neem contact op met Studieadvies, bereikbaar op 0318 – 698 697.

ROVC gebruikt cookies op haar website. Door het plaatsen van deze cookies kunnen we onder andere het bezoekersgedrag analyseren. Met deze data maken we de site gebruiksvriendelijker. Ook kunnen we de cookies gebruiken voor social media en zorgen we dat je relevante advertenties en informatie te zien krijgt wanneer je gebruik maakt van de ROVC-website.

Meer informatie over de cookies en privacy vind je in ons privacy statement en cookiestatement. Als je gebruik blijft maken van deze website, ga je akkoord met de cookies en het verwerken van op deze wijze verkregen persoonsgegevens.

Terug naar vorige

Pas de cookie instellingen aan naar jouw voorkeur.

Je chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Jouw waardering is verstuurd. Bedankt! Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.