Binnen nu en 4 weken gegarandeerd starten met een cursus? Bekijk hier onze last-minutes
Bekijk de vergelijking via het menu

Docent Richard Abels aan het woord

De cursussen van ROVC worden gegeven door docenten die dagelijks werken in de techniek. Een van hen is Richard Abels. Hij verzorgt de cursus Elektrotechniek - basis en vertelt hoe hij bij ROVC terechtkwam en hoe hij het werken als docent voor ROVC ervaart.

Praktisch opleiden spreekt mij aan

“Het is inmiddels al heel wat jaren geleden dat ik voor het eerst met ROVC in aanraking kwam”, trapt Richard het gesprek af. “Ik was in loondienst en volgde een training Beveiligingstechniek bij ROVC. De docent legde de lesstof duidelijk uit, met praktijkvoorbeelden, waardoor ik tijdens de training geïnteresseerd bleef. In de tussentijd is er veel veranderd, maar de manier van opleiden is hetzelfde gebleven. Praktisch en met docenten uit de praktijk.”

Zelf voor de klas

Richard had al lang de wens zelf les te geven, maar toen hij nog in loondienst werkte, kwam dat er nooit van. “Toen ik mijn eigen bedrijf opzette, wees een oud-collega mij op de mogelijkheid om via ROVC les te geven. Volgens hem was het praktijkgericht opleiden écht iets voor mij. En hij had gelijk. Ik zocht contact met ROVC. Aangezien het voor mij de eerste keer was dat ik voor een klas zou staan, wilde ik klein beginnen. Daarom geef ik nu alleen nog maar de cursus Elektrotechniek - basis, maar in de toekomst wil ik graag meer opleidingen voor hen gaan verzorgen.”

Niet omdat het moet

“De cursisten die deelnemen aan de cursus, zitten er over het algemeen omdat ze graag iets willen leren. Dat merk je aan alles. Doordat ik zelf nog volop in de techniek werk, spreek ik dezelfde taal en begrijp ik waar ze dagelijks tegenaan lopen. Dat schept al snel een band. Al tijdens de eerste cursus merkte ik door dicht bij mezelf te blijven, dat ik na de eerste cursusavond al direct een connectie met de cursisten had. Daardoor communiceer je heel makkelijk en kun je echt je kennis overbrengen.

Zeker in het begin, moest ik wel uitkijken dat ik niet te ver de diepte in ging. De materie voor de cursus Elektrotechniek - basis is echt bedoeld voor mensen zonder elektrotechnische technische achtergrond. In mijn enthousiasme moest ik me soms inhouden hen niet met informatie te overstelpen waar ze in de dagelijkse praktijk niets mee kunnen. Inmiddels gaat dat een stuk beter, maar het was wel even wennen. Nu merk ik dat de deelnemers echt begrijpen wat ik vertel en daar doe ik het voor. Voor mij geldt dan ook: ik sta niet voor de groep omdat het moet, maar omdat ik het echt graag wil!”

Lesgeven geeft mij energie

“Ik vind het geweldig om les te geven aan technici,” vervolgt Richard. ”Ik krijg er echt energie van. Dat merk ik aan alles. Zo geef ik de cursus nu in Groningen, op een uur reistijd van mijn woonplaats. Maar dat heb ik ervoor over! Het kost me zo weinig moeite en ik haal er zoveel voldoening uit. En als de deelnemers dan ook nog eens aangeven dat ze echt wat aan mijn cursus hebben gehad en ze halen hun certificaat… Ja, daar krijg ik enorm veel energie van!”

Ook een praktijkgerichte opleiding bij ROVC volgen?

Werkt het enthousiasme van Richard aanstekelijk? En wil je ook een cursus of training volgen met een docent, zoals Richard? Neem contact op met Studieadvies, bereikbaar op 0318 – 698 697.

ROVC gebruikt cookies op haar website. Door het plaatsen van deze cookies kunnen we onder andere het bezoekersgedrag analyseren. Met deze data maken we de site gebruiksvriendelijker. Ook kunnen we de cookies gebruiken voor social media en zorgen we dat je relevante advertenties en informatie te zien krijgt wanneer je gebruik maakt van de ROVC-website.

Meer informatie over de cookies en privacy vind je in ons privacy statement en cookiestatement. Als je gebruik blijft maken van deze website, ga je akkoord met de cookies en het verwerken van op deze wijze verkregen persoonsgegevens.

Terug naar vorige

Pas de cookie instellingen aan naar jouw voorkeur.

Je chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Jouw waardering is verstuurd. Bedankt! Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.